2019-02-20 19:55


Poşta Română a cheltuit peste 5.8 milioane de lei pe avocaţi, in ultimii trei ani

 |  19:23
Poşta Română a cheltuit peste 5.8 milioane de lei pe avocaţi, in ultimii trei ani

Deşi seaflă de câţiva ani pe toboganul dezastrului financiar, Poşta Română şi-a permissă cheltuiască sute de mii de euro pe diverse servicii juridice oferite de case de avocatură alese pe sprânceană, deşi are angajaţi sute de jurişti înfilialele din întreaga ţară. Sume consistente s-au dus astfel pe apa sâmbetei,în condiţiile în care unele case de avocatură care le-au încasat au pierdut cubrio, în care a fost implicată Poşta. Cel mai răsunător eşec este înregistratde SCA Stoica &Asociaţii, care a fost plătită de Poştă cu onorarii de10.000 euro pe oră pentru reprezentare la Consiliul Concurenţei. Reprezentareas-a soldat recent cu o amendă de peste 24 milioane de euro aplicată Poştei de către Consiliul Concurenţei pentru abuzde poziţie dominantă.

PoştaRomână va încheia, curând, cel de-al treilea an consecutiv în care aînregistrat pierderi financiare consistente, pregătindu-se, totodată, să achiteo amendă-record în valoare de peste 24 milioane de euro aplicată de către ConsiliulConcurenţei pentru abuz de poziţie dominantă. Potrivit datelor preliminare,pierderile pe 2010 se vor ridica la aproximativ 250 milioane de euro, faţă de181 milioane de lei anul trecut. Recent, Guvernul a lansat o strategie de redresareşi modernizare a activităţii acestei companii ajunse într-o situaţie aproapedezastruoasă, care arată faptul că aceasta ar avea nevoie rapid de investiţiide peste 113 milioane de euro, în plină perioadă de criză. Ulterior, ministrulcomunicaţiilor, Valerian Vreme, a afirmat că, în pofida declinului financiardin ultimii cinci ani al Poştei, statul nu va vinde pachetul de 75% din acţiunipe care îl deţine şi, mai mult, va investi în următorii doi ani astfel încâtcompania să devină competitivă. Ministrul nu a menţionat însă nici o sumă înacest sens.

Poşta Română, o vacă slabă, mulsăîn exces

La Poştă,ca la orice companie de stat care este o bună vacă de muls pentru politicieni,directorii generali apar şi dispar precum ciupercile după ploaie. Numai înultimii doi ani au fost desemnate trei persoane în această funcţie râvnită şifoarte bine remunerată. Rezultatele activităţii acestora se văd în imensa gaurăfinanciară lăsată moştenire şi pusă, desigur, pe seama crizei economicegenerale. Însă faptul că situaţia financiară a Poştei Române a fost de la an laan tot mai dezstruoasă nu i-a împiedicat pe foştii directori să atribuiecontracte grase unor case celebre de avocatură, aceasta în pofida faptului căsocietatea are angajaţi foarte mulţi jurişti proprii. Desigur, firmele deavocatură n-au fost alese la întâmplare, ci au fost selectare “riguros” în bazarelaţiilor pe care acestea le aveau cu cei care au condus MinisterulComunicaţiilor şi Poşta Română.

Valoareacontractelor atribuite din 2008 şi până în prezent este consistentă, aşa cumarată datele centralizate de companie. Astfel, în 2008, Poşta Română a plătit 3.163.110,97lei către firmele de avocatură, care au perceput tarife de zeci sau mii de europe oră, după caz. Banii au fost împărţiţi de cinci case de avocatură: VoicuFilipescu, Boştină & Asociaţii, Pavel &Asociaţii, Pricop & Banu şi Ştefănică& Asociaţii. Acestea au oferit servicii de consultanţă, asistenţă,reprezentare, înregistrare puncte de lucru, înscriere şi rectificare în CarteaFunciară. Cel mai consistent contract în anul 2008 a fost atribuit SCA Boştină & Asociaţii,respectiv 2.020.905 lei, la un tarif de 200 euro/oră, pentru înregistrarea unorpuncte de lucru.

În 2009,contracte către 15 firme de avocatură

Atribuirea de contracte pentru consultanţă juridică pentru avocaţi cu„ştaif” a continuat şi în 2009, când Poşta Română a plătit 1.487.703,05 leicătre 15 case. Astfel, Boştină & Asociaţii a primit treicontracte, în valoare totală de 952.125,39 lei, la tarife între 35 şi 200 deeuro pe oră. Un contract în valoare de 105.299,68 lei a primit SCA Pavel & Asociaţii,iar SCA Pricop & Banu un contract în valoare de 81.129,94 lei. Ambele firmeau asigurat servicii de asistenţă, consultanţă, reprezentare, redactare actejuridice.

SCA Ştefănică & Asociaţii a primit un contract de consultanţă şiasistenţă juridică pentru care Poşta a plătit 94.081,05 lei. Trei contracteconsistente au fost semnate şi cu celebra casă Stoica & Asociaţii, pentruconsultanţă, reperezentare în instanţă şi la Consiliul Concurenţei şireprezentare în dosarul POSTCOM la Galaţi. Pentru toate acestea, Stoica &Asociaţii a încasat 138.197,69 lei. De menţionat că pentru reprezentarea PoşteiRomâne la Consiliul Concurenţei (soldată cu amenda de 24 milioane de euro!)Stoica & Asociaţii a perceput un tarif de 10.000 euro pe oră, iar pentrudosarul POSTCOM, aceeaşi casă a solicitat şi a primit onorarii între 1.200 şi5.000 de euro/oră pentru studiu dosar la fiecare termen al procesului.

De asemenea, casa de avocatură Bogdana Rodica Galice a oferit Poşteiservicii juridice în valoare de 12.784,96 lei, iar Casa Cristina Michinici a oferitopinii pentru reziliere contracte, plătite cu 5.930,34 lei. Un contract învaloare de 35.000 lei a fost atribuit Casei de Avocatură Ene Cristian pentruasistenţă, reprezentare şi redactare, iar SCA Mircea şi Asociaţii a încasat de laPoştă 22.300,80 lei pentru asistenţă juridică. Cabinetul Liana Petrovici aîncasat 36.471,20 lei pentru diverse servicii, la fel ca şi Casa de AvocaturăCiurea Oana Raluca, acesteia fiindu-i atribuit un contract în valoare de4.382,00 lei.

Şirul contractelor atribuite a continuat şi în acest an de criză, fiindachitată până la sfârşitul lunii octombrie suma de 1.169.986,49 lei pentruservicii juridice. Casele de avocatură care le-au primit sunt cam aceleaşi,însă sumele plătite de Poştă pentru unii dintre aceşti prestatori de serviciijuridice au crescut. Astfel, Boştină & Asociaţii a încasat în acest an1.054.584,48 lei pentru trei contracte, iar Casa Ciurea Oana Raluca a primit32.626,13 lei pentru „consultaţii, opinii, comentarii”. De bugetul alocat pentruservicii juridice a beneficiat în acest an şi Casa de Avocatură Zamfirescu,Racoţi, Predoiu, care a încasat 21.025,45 lei şi care a prestat servicii pentruPoştă şi anul trecut. Şi Casa Stoica & Asociaţii a mai primit33.180,65 lei pentru consultanţă, redactare acte, reprezentare instanţă şireprezentare la Consiliul Concurenţei. Un contract de 26.505,53 lei a primit şiSCA Pavel & Asociaţii,iar cea mai mică sumă, 2.064,25 lei a fost achitată către SCA Pricop & Banu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-11

Mai multe imagini:
Poşta Română a cheltuit peste 5.8 milioane de lei pe avocaţi, in ultimii trei ani
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...