2017-01-23 04:42


Apocalipsa euro: falimentul românilor

 |  21:00
Apocalipsa euro: falimentul românilor

Prăbuşirea Uniunii Europene nu mai este doar o teorie, ci o posibilitate tot mai vehiculată de analiştii străini, dar şi de oficiali de stat, precum ministrul de finanţe al Poloniei. Specialiştii români consideră acest scenariu ca fiind improbabil însă spun ei, în cazul în care zona euro şi implicit moneda unică ar intra în colaps, România ar fi aruncată în haos.

Ilie Şerbănescu, analistul economic, consideră puţin probabil ca zona euro să „explodeze”, dar admite că, într-o astfel de situaţie, lucrurile ar deveni foarte complicate. „În primul rând, cu toate că tind să văd doar partea rea a lucrurilor, eu nu cred în prăbuşirea euro. Aceste zvonuri alarmiste au rolul de a-i impulsiona pe cei care pot face ceva. Mai mult, acestea sunt un fel de atenţionări orientate înspre Germania, care nu ar vrea să se implice prea mult în tot ce se întâmplă. Totuşi, în cazul în care va dispărea moneda euro, consecinţe vor exista şi nu vor fi uşoare. Lucrurile se vor bloca pentru o perioadă, iar cei care deţin euro vor fi convertiţi după o schemă care sperie pe foarte multă lume. Toate astea din cauză că euro nu este o monedă naţională. Este una multinaţională, fapt care va complica lucrurile foarte mult”, a declarat analistul pentru „Puterea”. Acesta a mai menţionat că cele  mai mari probleme le vor avea românii care au depozite în euro în bănci. Totodată, tot ce înseamnă comerţ se va bloca, iar exporturile vor deveni o „delicatesă”, mai spune analistul.  „Oricum, nu cred că aceia cu credite în euro vor avea mari probleme, întrucât băncile vor găsi o metodă de a-şi recupera banii. În dificultate vor fi aceia cu depozite în moneda europeană. Nimeni nu poate garanta cele 25 de miliarde de euro, cât înseamnă depozitele la noi. Oricum, în cazul în care s-ar duce la vale zona euro, ar apărea nişte complicaţii serioase. Cum s-ar rezolva, este foarte greu de spus. Din cauza perioadei de stagnare care ar apărea, până se găseşte o rezolvare, orice monedă îşi pierde valoarea. Comerţul ar cădea şi el. Magazinele şi-ar închide obloanele, iar exporturile ar fi o delicatesă. Cine ar mai face comerţ într-o monedă care nu mai are valoare? Un lucru este clar. Nu e nevoie de căderea zonei euro pentru a se porni un război. Va fi război doar pe neplata datoriilor”, ne-a spus Şerbănescu.

Liviu Voinea: Paritatea valutelor ar salva parţial economiile

Pe de altă parte, directorul Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea, consideră că o dispariţie a monedei euro nu se va întâmpla brusc, ci progresiv, iar în cazul în care toate acestea se vor întâmpla, paritatea valutelor va salva într-o oarecare măsură economiile românilor. “E complicat. Trebuie făcut un «phasing out», adică o renunţare progresivă la moneda europeană. Cu siguranţă, în cazul în care euro va cădea, acesta va trebui înlocuit cu altceva sau va fi creată o zonă euro cu mai puţini membri. Oricum, cu siguranţă va trebui creată o etapizare a acestor fenomene. În situaţia absolut SF în care ţările din zona euro ar trebui să se reîntoarcă la monedele naţionale, acest lucru se va face după paritatea stabilită. De exemplu, marca nu mai există, dar are o paritate cu euro stabilită prin tratate. Practic, se ştie clar câte mărci înseamnă un euro. În cazul creditelor şi depozitelor în euro, acestea s-ar calcula în altă monedă”, ne-a declarat Liviu Voinea.

Ionel Blănculescu, analist financiar: „România ar suferi foarte mult”

Analistul financiar, Ionel Blănculescu, consideră că problema reală în cazul prăbuşirii zonei euro ar fi la nivelul sistemului bancar european, care nu ar mai putea recupera sumele imense de bani datorate. Mai mult, Blănculescu crede că nu este nevoie decât de un moment de panică, un catalizator, pentru a arunca în aer întregul sistem. „Dacă ar fi să efectuăm o radiografie, un RMN, o tomografie, asupra sistemului financiar bancar, una dintre stările în care se află acesta ar putea fi următoarea: băncile europene, nemaiputând recupera sumele imense de sute de miliarde de euro - astăzi- probabil miile de miliarde de euro - mâine- cu care au finanţat statele care în prezent nu-şi mai onorează obligaţiile la scadenţă, ajung în situaţia de a nu-şi mai putea onora obligaţiile faţă de clienţi, respectiv ordinele de plată ale acestora. De ce nu sunt publice aceste manifestări? Pentru că băncile onorează ordinele de plată din banii altor clienţi. Nemaifiind solvabile,  dacă panica se instaurează, nu vor mai avea capacitatea de a reacţiona. Totul, pe acest scenariu, este extrem de confidenţial, tocmai pentru a nuse declanşa apocalipsa financiară. E posibil să asistăm şi să fim martorii, în acest moment, la o veritabilă infectare a sistemului financiar-bancar european, pe fondul unor retrageri masive de resurse financiare în euro şi de transfer a acestora spre alte zone mai sigure şi în alte active mai sigure, dolarul american şi aurul. Sperăm ca acest scenariu să rămână numai o ipoteză de lucru, însă semnalele de alarmă emise în ultima perioadă ne pun din ce în ce mai mult pe gânduri, deoarece, în această situaţie, România ar fi o victimă colaterală, urmând să sufere foarte mult. Chiar zilele trecute, un reputat analist francez, Jacques Attali, fostpreşedinte al BERD, a făcut o previziune de tip catastrofal, potrivit căreia, dacă oficialii UE nu vor lua măsurile corespunzătoare, până la Crăciun, zona euro are o probabilitate mare de a se dezintegra, prin spulberarea monedei comune, euro. Alături de pregătirile public anunţate de guvernul Marii Britanii, de ieşire din situaţia generată de această posibilă dezintegrare a sistemului financiar-bancar european, cu pierderi cât mai reduse, toate declaraţiile pe această linie, din ultima perioadă, relevă gradul mare de risc cu care se confruntă sistemul”, a declarat Blănculescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-05-05

TAGURI: prabusire_euro, ionel_blanculescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

LENIN
30 Noi 2011

sa vina comunismul inapoi sa i bage la puscarie pe cei care au jefuit si jefuiesc tara-neam de curve,manelisti,hoti ,proxeneti si poponari
PNC-IST
30 Noi 2011

Destrămarea UE a fost anticipată de liderul Partidului Naţional Creştin, Marian Bătăiosu, încă din 2008, dumnealui pronunţându-se pentru părăsirea Uniunii, care tinde să devină un supra-stat totalitar asemănător cu URSS. Construcţia europeană în această formă, sau în alta mai restrictivă, va fi sortită eşecului, precum susţine liderul PNC. În viziunea sa, doar statele care îşi asumă creştinismul ca religie de stat vor putea ţine Europa unită. Tot domnia sa mai spune că România ar putea juca un rol extrem de important în Europa şi în lume dacă statul român se va încreştina, aceasta fiind şi singura soluţie a România pentru a se scăpa de la catastrofă.
ION CREDINCIOSU
30 Noi 2011

@PNC-ist: ai mare dreptate. Si io abia astept sa ma inchin la moastele lui Marian Bataiosu! :))

Adauga un comentariu

Random image