2017-01-23 16:49


Preşedintele de la Statistică, pe făraş

 |  21:00
Preşedintele de la Statistică, pe făraş

Activitatea Institutului Naţional de Statistică (INS) şi cu precădere achiziţiile mai mult sau mai puţin publice organizate de această instituţie în ultimii trei ani au fost luate la puricat în ultimele două săptămâni de Corpul de Control al primului-ministru (CCPM). Acţiunea survine la scurt timp după ce a fost demis secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, cea despre care se spune că era protectoarea preşedintelui INS, Vergil Voineagu.

În ultimele două săptămâni inspectorii CCPM au solicitat angajaţilor INS să le pună la dispoziţie contractele de achiziţii încheiate de la începutul anului 2009 şi până în prezent. Din informaţiile pe care le avem, pentru membrii Corpului de Control au trezit un deosebit interes contractele acordate prin „negociere fără anunţ de participare” sau prin „licitaţie deschisă online”, care au fost şi cele mai mari ca valoare. Spre exemplu, anul acesta societatea Softwin SRL, singura firmă participantă la o astfel de „negociere fără anunţ de participare” a câştigat un contract în valoare de 1.149.923 euro, fără TVA, pentru „servicii de popularizare (inclusiv materialele auxiliare) pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor din România”.

Aceeaşi Softwin şi tot prin „negociere fără anunţ de participare” a mai tras un loz câştigător: „Servicii de tipărire şi distribuire instrumentar stabilistic pentru recensământul populaţiei şi al locuinţelor din România”, în valoare de 2.290.101 euro fără TVA. Tehnica de calcul pentru procesarea datelor de la recensământ a costat şi ea 1.162.274 de euro, la care se adaugă TVA, „licitaţie deschisă online” câştigată de campioana contractelor cu INS, firma Asseco South Eastern Euro.

Practic, din totalul achiziţiilor făcute de INS în 2011, 53,38% au fost luate de la Softwin şi 29,5% de la Asseco SEE, restul de licitaţii (puţin peste 17%) fiind făcute chiar de necesitate şi pentru bunul mers al instituţiei. De altfel, Asseco SEE a câştigat în ultimii trei ani de pe urma contractelor cu INS nu mai puţin de 8.477.112 euro+TVA. Şi asta fără a pune la socoteală alte şi alte contracte câştigate pe bandă rulantă în 2009 de către Net Consulting SRL, firmă cumpărată de polonezii de la Asseco SEE la sfârşitul aceluiaşi an.

În urma controalelor de la Corpul de Control al primului-ministru, primul care a cedat nervos a fost secretarul general al INS, Gabriel Jifcu, care şi-a pus joi demisia pe masa preşedintelui instituţiei Vergil Voineagu. Acesta din urmă a confirmat atât informaţiile privind verificările, cât şi cererea de demisie a lui Jifcu. Cât despre achiziţiile efectuate prin „negociere fără anunţ de participare”, preşedintele INS susţine că există motive obiective care l-au îndreptăţit să acţioneze de o asemenea manieră ce a exclus alte potenţiale firme ofertante.

Recensămintele, mană cerească pentru furnizorii INS

Dacă în 2011 tehnica de calcul furnizată de cei de la Asseco SEE pentru INS în vederea realizării recensământului populaţiei şi al locuinţelor a costat 1.162.274 de euro (fără TVA), în 2010, tehnica de calcul furnizată de aceeaşi societate, tot către INS, dar pentru realizarea recensământului general agricol a costat doar 945.721 de euro, tot fără TVA.

De ce nu au putut fi folosite aceleaşi aparate şi anul acesta, rămâne unul dintre misterele pe care probabil le vor dezlega inspectorii CCPM. Tunul anului 2010 l-a dat însă firma Mercury 360 Communications, care tot prin „negociere fără anunţ de participare” s-a ales cu un contract în valoare de 676.781 de euro (fără TVA) pentru „tipărirea şi distribuirea instrumentarului statistic pentru recensământul general agricol”, cam ceea ce a făcut Softwin la recensământul de anul acesta pentru 2,3 milioane de euro plus TVA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-09

Mai multe imagini:
Preşedintele de la Statistică, pe făraş
zoom

TAGURI: recensamant, INS, statistica, Vergil_Voineagu, Corpul de Control al Primului-ministruComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VIORICA
11 Dec 2011

Este de inteles de ce d-nul Flutur la o emisiune la TVR1 a spus ca lucreaza impreuna cu cei de la MAI si INS pentru comasarea alegerilor din 2012. Acum intelegem cu ce se ocupa cei de la INS si cum se castiga alegerile. De ce pana acum nu s-a luat nici o masura fata de proasta desfasurare a recensamantului. Cum este posibil ca un presedinte de institutie sa intre in direct la Realitatea intr-o stare destul de euforica spunand ca este la o dezbatere stiintifica la ore tarzii din noapte si sa ramana inca in functie. Probabil ca asa au organizat si alegerile precum s-a organizat si recensamantul, si probabil cu aceleasi firme si prin aceleasi proceduri.
ION
11 Dec 2011

Lucrez in statistica de peste 25 de ani dar ca acum nu a fost niciodata. Pe noi cei din judete nu ne intreaba nimeni cand se fac achizitiile si daca sunt necesare. Culegem date de la sute de agenti economici, gestionam zeci de cercetari statistice si nimeni nu ne intreaba de sanatate. Mai nou de anul trecut avem un portal de preluare on line a datelor statistice . Nu stiu a cui a fost ideea, nu stim cum s-a achizitionat si cat a costat dar noi culegem date tot pe formulare statistice proiectate de acum 10-15 ani. Nici un agent economic nu raporteaza on line si iar cade in sarcina statisticianului de rand sa introduca datele. Este foarte greu, iar daca indraznim sa ne plangem nu ne asculta nimeni.
MARIN
11 Dec 2011

Daca economia Romaniei a mers si merge dupa cum se dau datele de la statistica, care au fost si sunt gestionate de un sef ca cel care a intrat in direct la Realitatea din aceasta cauza am ajuns si suntem unde suntem. Ne meritam aceasta soarta.
NICU
12 Dec 2011

TREBUIE SA SE SESIZEZE CINEVA. IN INS DE ANI DE ZILE SE DAU STIMULENTE PREFERENTIAL. OAMENII DE RAND IAU DE NIVELUL SUTELOR DE LEI IAR PREFERATII IAU DE ORDINUL MIILOR SAU CHIAR ZECILOR DE MII. UNDE ESTE DREPTATEA???????????????
MIRUNA
12 Dec 2011

Guvernul se complace in situatia aceasta si cu siguranta nu este strain de ceea ce se intampla. Tace si nu ia nici o masura pentru ca are nevoie in urmatorul an de cei de la statistica, doar vin alegerile
MIHAI
13 Dec 2011

Bai prostilor, Voineagu e la PSD. Vedeti a cui e canitna de la INS! Nu cumva a lui,GIUGULA si a lui SORICEL?! Andreeasca nu a putut sa puna pe nimeni acolo ca era Stefa cea care impartea functiile. Corpul de control e condus de Alazaroaie impus de PINALTI; 6 luni nu a facut niciun control iar acum cauta acul in carul cu fan. impotriva lui sunt multe sesizari si avertizari publice pentru comportament abuziv dar lui Boc ii este frica sa ia masuri!
Random image