2017-01-25 03:26


Previziuni: Coreea de Nord în era Kim Jong-un

 |  19:18
Previziuni: Coreea de Nord în era Kim Jong-un

Pentru a afla cine deţine puterea reală de astăzi în Coreea de Nord, observatorii au recurs la metoda veche a Războiului Rece. Experţii analizează apariţia liderilor în locuri publice, liste, urmăresc cine stă alături de cineva, acordă atenţie absenţei bruşte de la anumite evenimente sau dispariţiile unor personaje din viaţa publică, explică Andrei Lankov de la Universitatea din Kunming (Seul).

Noul lider nord-coreean, Kim Jong-un, este tânăr şi fără experienţă. În această situaţie, fie va apărea o conducere colegială sau un sistem colegial de „regenţă”, fie se va forma o bază de putere a lui Kim Jong-un, estimează Kim Tai-woo, preşedinte al Institutului de unificare naţională din Coreea de Sud.

Cea mai rea variantă ar fi un conflict în cercurile militare sau o revoltă, adaugă expertul.

Specialiştii au observat că în mesajul de Anul Nou, autorităţile nord-coreene nu au inclus declaraţii relevante despre Statele Unite şi referiri la programul nuclear. Este posibil ca acesta să fie un indiciu că Kim Jong-un este gata să continue convorbirile cu Washingtonul privind ajutorul alimentar.

Experţii au stabilit cine anume s-a aflat alături de Kim Jong-un la funeraliile tatălui său. Presa din Coreea de Sud deja a numit acest grup de persoane „Banda celor şapte”.

Printre aceste persoane a fost Jang Song Thaek, soţul surorii lui Kim Jong-il, vicepreşedinte al Comitetului de Stat al Apărării (al cărui preşedinte a fost Kim Jong-il, iar noul preşedinte nu a fost numit). Catafalcul a fost, de asemenea, însoţit de ministrul apărării, Kim Yong Chun, şeful Statului Major, Lee Young Ho, considerat a fi un mentor al lui Kim Jong-un în afacerile militare, generalul Wu Dong-Guk din Ministerul Securităţii de Stat, generalul Kim Gak Jong de la Departamentul Politic General al Armatei, Kim Ki Nam, şef de departament propagandă, şi Choi Tae Bok, pe care presa sud-coreeană îl numeşte „o figură cheie în domeniul dezvoltării ştiinţifice şi tehnologice”.

Aparent, transferul de putere merge ca pe roate: Kim Jong-un păstrează autoritatea, iar generalii, judecând după gesturile lor, nu încearcă să o respingă, consideră Michael Breen, autor al unei biografii a lui Kim Jong-il. Potrivit lui Breen, noua conducere nu va schimba cursul, iar lumea va fi dezamăgită.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image