2018-10-18 18:57


Prim-procuror, săltat de DNA. Luare de mită, şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declarații

 |  14:48
Prim-procuror, săltat de DNA. Luare de mită, şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declarații

Procurorii DNA Oradea l-au reținut pe Gligor Ioan Sabău, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, pentru mai multe infracțiuni. Potrivit unui comunicat al DNA, el este acuzat de luare de mită (patru infracțiuni din care trei în formă continuată), șantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu și fals în declarații.

Procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Adriana Ardelean, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, acuzată de abuz în serviciu, și Mihai Dinu Lupaș, cumnatul lui Sabău, cu privire la săvârșirea infracțiunii de șantaj.

Procurorii susțin că, în perioada 2009 — 2012, inculpatul Gligor Ioan Sabău, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a pretins și primit lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea și avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuința sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local, în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei Beiuș, denunțător în cauză.

În schimb, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunțătorului și să supravegheze cercetările penale cu privire la acesta în dosarele aflate în lucru la Poliția municipiului Beiuș.

În vara anului 2009, Sabău i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea (denunțător în cauză) să doneze municipiului Beiuș un teren de 427 mp aflat în proprietatea unității de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuș să poată asfalta drumul ce face accesul la locuința sa din municipiul Beiuș. Altfel, lucrările nu puteau fi decontate din bugetul local.

Astfel că, la 28 septembrie 2009, a fost încheiat un contract de donație pentru acel teren. "Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de furt calificat, distrugere și profanare de morminte în care erau vizați reprezentanții Bisericii Greco-Catolice", arată procurorii DNA.

Totodată, în primăvara anului 2015, Sabău a aflat, printr-un intermediar, despre intenția respectivei persoane din conducerea Primăriei Beiuș de a formula un denunț penal împotriva sa pentru săvârșirea unor fapte de corupție, după ce anterior a protejat-o ca să nu aibă dosare penale. Inculpatul i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul cumnatului său și prin intermediul unei alte persoane, că deține dovezi din care rezultă că funcționarul din primărie ar fi încălcat obligațiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către Curtea de Apel Oradea sau Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mai exact i-a evidențiat că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicția de a comunica și că deține dovezi privind comiterea unor noi fapte penale în legătură cu finanțarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuș. De asemenea, i-a comunicat că va formula un denunț penal pentru luare de mită, constând în primirea unor sume de bani remise în legătură cu emiterea unor autorizații de construcție.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-17

TAGURI: prim-procuror, dna, luare de mita, abuz, serviciu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...