2019-04-26 03:04


Primăriile de sector îşi bat joc de pistele pentru biciclişti

 |  19:31
Primăria Capitalei a investit peste 24 milioane de lei în piste pentrubiciclişti, numai anul acesta, însă multe trasee sunt blocate de tomberoane,bănci, staţii de autobuz, terase şi panouri publicitare, montate de primăriile desector sau de firme private. Poliţia Rutieră a amendat 12 societăţi comerciale,cu până la 6.000 de lei, dar nici o primărie pentru neregulile depistate. În aceste condiţii, Ministerul Mediuluipune la dispoziţia primăriilor şi mai mulţi bani pentru construirea de noipiste pentru biciclişti.

Cu toate că Primăria MunicipiuluiBucureşti (PMB) a investit peste 24 demilioane de lei în piste de biciclişti, practicanţii sportului pe două roţi totîntâmpină multe obstacole pe traseele ce le sunt rezervate, graţie multorsocietăţi comerciale sau chiar primăriilor de sector. Panouri publicitare,terase, tomberoane, bănci, jardiniere sau borduri supraînălţate sunt doar o partedin obstacolele printre care bicicliştii sunt nevoiţi să facă slalom. OficialiiPrimăriei Capitalei recunosc că astfel de cazuri nu sunt puţine şi că PoliţiaRutieră este singura care poate interveni în această situaţie. “Nu doar primăriile de sector ocupă pistele pentru biciclişti. Sunt şi societăţi comerciale care plaseazăpanouri publicitare. Cu siguranţă, aceste firme sau administraţii pot fiamendate. De acest lucru se ocupă Poliţia Rutieră”, ne-a declarat directorul Direcţiei Transporturi dincadrul PMB, Ion Dedu. De cealaltă parte, reprezentanţii Brigăzii de PoliţieRutieră (BPR) a Municipiului Bucureşti susţin că ei nu pot aplica amenzi pentruamplasarea panourilor publicitare sau a chioşcurilor. “Există patru tipuri decontravenţii pentru nereguli săvârşite: lipsa avizului, lipsa semnalizării,neaducerea carosabilului la starea iniţială şi nerspectarea condiţiilor şitermenelor din aviz. Pentru lucrări executate pe trotuar au fost aplicate 12amenzi societăţilor comerciale. Valoarea unei amenzi poate ajunge la 6.000 delei. Nu putem aplica amenzi pentru panouri publicitare sau chioşcuri de ziare,pentru că nu dăm noi avize. De aceste lucruri se ocupă Primăria MunicipiuluiBucureşti”, ne-a explicatpurtătorul de cuvânt al BPR, Ioana Preda.

În sectorul 3 al Capitalei, de exemplu, pe traseul pentru biciclişti dinzona Bulevardului Nicolae Grigorescu, au fost amplasate pubele pentru materialereciclabile. Tomberoanele ocupă întreaga lăţime a pistei de biciclişti. TotPrimăria Sectorului 3 a aprobat construcţia a două terase, în zona PieţeiUniversităţii, pe acelaşi trotuar cu o pistă pentru biciclişti, cu toate călegea interzice acest lucru. Reprezentanţii Primăriei Generale susţin că s-auadresat administraţiei de sector, solicitând remedierea situaţiei, încă dinvara anului trecut. “Hotărâreade a permite înfiinţarea teraseelor a fost adoptată fără a ţine cont deprevederile HCGMB 118/2004 prin care se interzice amplasarea pe trotuare careau benzi destinate bicicliştilor. Prin avizarea amplasamentului în cauză,pietonii fiind obligaţi să încalce prevederile articolului 167 alineat 1 literag din HGR 139/2006, întrucât distanţa dintre pista destinată bicicliştilor şijardinierele ce delimitează terasele este de circa 20 de centimetri, spaţiu cenu permite circulaţia pietonală fluentă”, susţin oficialii PMB. De asemenea,inspectorii Primăriei Capitalei au menţionat că “activitatea desfăşurată laterasele SC American Restaurant System SA şi SC Trotter Restaurant SRL amai fost instrumentată şi în luna iulie 2009, constatându-se următoareleaspecte: avizele de funcţionare au fost eliberate de Serviciul Autorizare dincadrul Primăriei Sectorului 3 cu încălcarea prevederilor HCGMB 118/2004,privind exercitarea activităţii de comercializare pe principalele reţelestradale; nu au fost respectate prevederile din Regulamentul de funcţionare alteraseelor sezoniere amplasate pe domeniul public”. Potrivit oficialilor municipalităţii,“concluziile au fost aduse la cunoştinţă şi Primăriei Sectorului 3, curugămintea de a dispune eliberarea domeniului public de terasele mai susmenţionate şi reanalizarea tuturor avizelor eliberate la nivelul sectorului”.

De cealaltă parte,primăria condusă de Liviu Negoiţă a evitat să ofere detalii despre autorizaţiilede funcţionare ale celor două terase.

Pe de altă parte, însectorul 5, bicicliştii sunt nevoiţi să ocolească staţii de autobuz, chioşcuride ziare şi chiar un panou pe care este notat “Primăria Sectorului 5”.

Totuşi, în ciuda numeroaselor lucruri ce trebuiescîmbunătăţite pentru ca bicicliştii să se poată bucura de spaţiile ce le suntrezervate, se investesc în continuare bani în amenajarea unor noi trasee debiciclişti. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a anunţat că ministerul pecare îl conduce va lansa, în luna noiembrie, un program de construire de pistepentru biciclişti, finanţat din Fondul de Mediu, proiectele putând fi depuse deprimăriile care au programe de investiţii în acest domeniu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-09-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR
12 Oct 2010

Clasic romanesc!Daca nu se pot remarca cu nimic la nivelul sectoarelor pe care le conduc,macar sa saboteze realizarile lui Oprescu!Cam asa gandesc primarii de la sectoare!Adica ,nici ei sa nu faca nimic,dar nici bucurestenii sa beneficieze de realizarile lui Oprescu!Si ne miram ca suntem singura tara de pe pamant,care are vorba cu capra vecinului!
Random imageUltimele stiri


STARBAG