2019-03-25 12:35


Primarul din Braşov, George Scripcaru, trimis în judecată pentru luare de mită

 |  13:14
Primarul din Braşov, George Scripcaru, trimis în judecată pentru luare de mită

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a primarului municipiului Brașov, George Scripcaru, acuzat pentru mai multe infracțiuni, printre care și luare de mită.

DNA a informat marţi, într-un comunicat de presă, că George Scripcaru este acuzat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi luare de mită.

Alături de primarul din Braşov au mai fost trimise în judecată, sub control judiciar, următoarele persoane: POP CĂLIN-SILVIU, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, uz de fals, în formă continuată, dare de mită în formă continuată şi spălare a banilor în formă continuată.

HORGA LILIANA, director executiv adjunct Direcția tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, uz de fals,  tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

RADU CLAUDIA-NICULINA, angajată a Primăriei Municipiului Brașov, membru în Consiliul de administrație al SC Tetkron SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În stare de libertate au fost trimişi în judecată:

MĂRĂȘESCU ISABELLA BEATRICE, șef Serviciu achiziții publice din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, uz de fals.

RADNOTI ATTILA, director Direcția tehnică din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, uz de fals.

BULGĂREA LIDIA, șef Serviciu investiții – Compartiment implementare și derulare proiecte din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, uz de fals, abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

PĂLĂNCEANU DANIELA, avocat în Baroul Brașov, membru în Consiliul de administrație al SC TETKRON SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

DURBACĂ ALEXANDRINA-ADINA, avocat în Baroul Brașov, viceprimar al municipiului Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la tentativă la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

VULPESCU MIHAELA, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

ANTONIE CRISTINA IULIANA, administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la luare de mită.  

DAVID MIHAI CIPRIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Procurorii DNA susţin că „în perioada 2011-2012, inculpatul Scripcaru George, în calitate de primar al municipiului Brașov, în baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații David Mihai Ciprian și Pop Călin Silviu, a acționat și a determinat funcționari din cadrul Primăriei Brașov/ Consiliului Local Brașov și angajați din cadrul SC Cet SA și SC Tetkron SRL să-și exercite defectuos atribuțiile de serviciu, cu ocazia încheierii unor contracte/ convenții cu firma acestuia din urmă, urmărind obținerea, atât pentru sine, cât și pentru această societate și persoanele care o administrau, a unor foloase necuvenite”.

Potrivit anchetatorilor, aceste trei persoane au beneficiat și de ajutorul lui Vulpescu Mihaela care, în calitate de proiectant, a întocmit mai multe documente (proiect tehnic, studiu de fezabilitate, documentație economică pentru desfășurarea achiziției publice) în care a menționat soluții tehnice imposibil de realizat privind pretensionarea termică, contrare normativelor în domeniu.

„Ulterior, ca urmare a indicațiilor pe care le-a dat reprezentanților firmei administrate de inculpatul Pop Călin Silviu, în devizul ofertă întocmit în situațiile de lucrări prezentate la decontare, aceștia au menționat articolul pretensionare termică în aceeași formă. Astfel, la data de 3 octombrie 2011, primarul a atribuit firmei controlate de inculpatul Pop Călin Silviu un contract de lucrări, printr-o procedură formală de achiziții publice, în cadrul căreia membrii comisiei de selecție a ofertelor au declarat, în mod nelegal, câștigătoare, societatea omului de afaceri, deși aceasta nu îndeplinea condițiile pentru a efectua lucrările respective (lipsă personal specializat și utilaje, lipsă experiență în domeniu, etc.). Contractul avea ca obiect realizarea interconexiunii rețelei de transport apă fierbinte, în zona de nord a municipiului Brașov”, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit DNA, comisia de evaluare a ofertelor a fost compusă din Mărășescu Isabella Beatrice, în calitate de președinte și Horga Liliana, Radnoti Attila și Bulgărea Lidia, în calitate de membri.

„Pop Călin Silviu a depus la dosarul de licitație un înscris sub semnătură privată, falsificat și înregistrat la Primăria Brașov, ce reprezenta un raport care ar fi fost întocmit de inculpata Vulpescu Mihaela. Deși cunoșteau situația acestui document, membrii comisiei au atribuit contractul respectiv, în valoare de în valoare de 6.136.171,18 lei, societății administrate de inculpatul Pop Călin Silviu. Pe parcursul derulării contractului, primarul Scripcaru George a aprobat decontarea unor sume pretinse de firma inculpatului Pop Călin Silviu pentru lucrări neexecutate, nejustificate sau supraevaluate, cu consecința prejudicierii bugetului local cu suma de 1.914.926,15 lei, care reprezintă totodată un folos necuvenit pentru societatea respectivă”, susţin procurorii.

De asemenea, prin intermediul Cristinei Iuliana Antonie, George Scripcaru „a primit de la omul de afaceri foloase necuvenite în valoare totală de aproximativ 400.000 lei, constând în materialele electorale pentru alegerile locale din anul 2012 (câteva mii de tricouri, șepci, pixuri, autocolante etc. și pachete cu alimente pentru a fi date alegătorilor)”.

„În cursul lunilor mai – iunie 2012, în vederea disimulării adevăratei naturi a provenienței bunurilor remise cu titlu de mită primarului municipiului Brașov, inculpatul Pop Călin Silviu a efectuat operațiuni comerciale ce nu aveau legătură cu obiectul de activitate al firmelor sale, cu diverse societăți furnizoare de materiale publicitare. Ulterior, omul de afaceri a dispus înregistrarea în evidențele contabile a unor operațiuni fictive, respectiv achiziția altor produse decât materialele electorale achiziționate în mod real”, precizează DNA.

Procurorii mai susţin că „pentru acoperirea acestor fapte, în luna mai 2015, după terminarea controlului Curții de Conturi la primăria municipiului Brașov, dar înainte de redactarea și comunicarea raportului de către auditorii curții, inculpatul Scripcaru George a făcut demersuri și a dat dispoziții atât funcționarilor publici din cadrul Primăriei Brașov, cât și celor din cadrul conducerii Tetkron SRL, respectiv inculpaților Horga Liliana și Radu Claudia-Niculina, să procedeze la ”găsirea unor vinovați” care să răspundă pentru aceste decontări nelegale, lucru cu care acestea din urmă s-au conformat”.

„În același scop, folosindu-și influența reală pe care o avea în calitatea deținută, inculpatul Scripcaru George a determinat-o pe inculpata Horga Liliana să constituie înscrisuri care ar fi dus la angajarea răspunderii a trei persoane. Ulterior, la data de 10 iunie 2015, primarul Scripcaru George și viceprimarul Durbacă Alexandrina Adina, având asupra lor înscrisurile respective, s-au deplasat la sediul Tetkron SRL și au solicitat consiliului de administrație al acestei societăți să facă demersuri pentru angajarea răspunderii penale sau disciplinare a persoanelor „vinovate” (în lipsa unui act de control care să stabilească o abatere, un prejudiciu sau alte măsuri). La data de 11 iunie 2015, ca urmare a acestor solicitări, membrii consiliului de administrație Tetkron SRL, încălcând procedurile interne ale societății, au emis o hotărâre prin care s-a constituit o comisie de disciplină în vederea cercetării angajaților nominalizați de inculpații Scripcaru George și Durbacă Alexandrina Adina. Această activitate a rămas însă nefinalizată, ca urmare a prezentului dosar penal (la data de 6 iulie 2015 comisia, după efectuarea unor acte efective de cercetare disciplinară a stabilit că nu are competență legală în sensul celor de mai sus)”, explică procurorii DNA.

Potrivit sursei citate, Primăria municipiului Brașov s-a constituit parte civilă cu suma de 1.914.926,15 lei.

Procurorii au dispus măsuri asigurătorii în ceea ce-i privește pe Pop Călin Silviu, Bulgărea Lidia, Vulpescu Mihaela, Scripcaru George și Antonie Cristina Iuliana.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-02-16
Citeste si:
Luare de mită şi abuz în serviciu. Primarul din Reghin, trimis în judecată

TAGURI: primar, brasov, george scipcaru, trimite, judecata, luare, mita
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VASILE
17 Feb 2016

"Gospodarul" asta trebuia saltat de mult?
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...