2017-01-22 14:08

DEZVALUIRI


Primarul şi viceprimarul din Hunedoara, trimişi în judecată de DNA

 |  17:27
Primarul şi viceprimarul din Hunedoara, trimişi în judecată de DNA

Procuroriidin cadrul DNA - Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea înjudecată a primarului din Hunedoara, Ovidiu-Marius Hada, a viceprimaruluiNicolae Robert Dan, precum şi a tatălui primarului, în legătură cu atribuireaunor contracte cu încălcarea regimului conflictelor de interese.

Potrivitunui comunicat remis vineri de DNA, primarul municipiului Hunedoara,Ovidiu-Marius Hada, va fi judecat pentru10 infracţiuni de abuz înserviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentrualtul un avantaj patrimonial şi 16 infracţiuni de complicitate lainfracţiunile de conflict de interese. Viceprimarul Nicolae RobertDaneste acuzat de 22 de infracţiuni de abuz în serviciu contraintereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantajpatrimonial şi 41 infracţiuni de complicitate la infracţiunile deconflict de interese. Şefa serviciului buget-finanţe din cadrul PrimărieiHunedoara, Daniela Aerita Căpâlnă, va fi judecată pentru22 de infracţiunide abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public aobţinut pentru altul un avantaj patrimonial şi41 infracţiuni decomplicitate la infracţiunile de conflict de interese.

Înacelaşi dosar a fost trimis în instanţă şi un fost inspector de specialitate dela Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei Hunedoara, Ioan Ţiplea,pentru41 de infracţiuni de conflict de interese, 22 de infracţiuni decomplicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice,dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonialşi12 infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată. GligorHada, preşedinte al Asociaţiei Misionar Umanitare MaranathaHunedoara,este acuzat decomplicitate la infracţiunea de conflict deinterese, în formă continuată şicomplicitate la infracţiunea de abuz înserviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentrualtul un avantaj patrimonial, în formă continuată.

Achiziţii publicenelegale

Înrechizitoriul întocmit, procurorii anticorupţie arată că, în perioadaseptembrie 2008 - iunie 2009, Primăria Municipiului Hunedoara a efectuat maimulte achiziţii publice de la firmele controlate de către Ioan Ţiplea,inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice al Primăriei,respectiv de la firmele SC T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva şi SC TIMKAR SRLDeva, cu încălcarea regimului conflictelor de interese, de o parte din sumeleplătite de primărie beneficiind şi Asociaţia Umanitară al cărei preşedinte esteGligor Hada, tatăl primarului Ovidiu-Marius Hada. Toate contractele s-auîncheiat şi derulat pe fondul existenţei unor relaţii personale între Ovidiu-MariusHada şi Ioan Ţiplea,potrivit DNA.

Achiziţiilepublice au fost încheiate în mod nelegal sub controlul direct al inculpaţilorOvidiu-Marius Hada şi Robert Nicolae Dan, primar, respectiv viceprimar alPrimăriei Municipiului Hunedoara, care aprobau referatele, notele justificativeşi comenzile adresate firmelor controlate de Ioan Ţiplea, împreună cuDaniela Arieta Căpâlnă, în calitate de şef serviciu buget, finanţe,contabilitate.

Înscrisurilenecesare efectuării achiziţiilor publice erau întocmite de Ţipleaşi totprin intermediul acestuia se livrau bunurile ori serviciile comandate PrimărieiMunicipiului Hunedoara de către cele trei firme.

Înconcret, în perioada septembrie 2008 - iunie 2009, Ovidiu-Marius Hada, încalitate de primar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea, în modnelegal, a unui număr de 15 plăţi în sumă totală de 209.945,90 de lei(aproximativ 51.919 de euro) către S.C. T& R LOGISTICS PLASTICO S.R.L. şi SCTIMKAR SRL, pentru un număr denouă achiziţii publice efectuate în modnelegal. În această modalitate, au fost achitate bunuri şi servicii care, lamomentul plăţii, nu erau livrate şi executate. În aceeaşi perioadă, Ovidiu-MariusHada, în virtutea funcţiei sale, a contribuit la efectuarea, de către aceeaşiprimărie, a unui număr de 16 achiziţii publice, în valoare de 367.944,75delei (aproximativ 90.992 de euro), de la cele două firmecontrolate de Ţiplea.

Larândul său, în aceeaşi perioadă, Nicolae Robert Dan, uzând de funcţia sa deviceprimar al municipiului Hunedoara, a dispus efectuarea în mod nelegal a unuinumăr de 34 plăţi în sumă totală de 412.847,09 de lei (aproximativ 102.096 deeuro) către cele două firme controlate de Ţiplea, pentru un număr de 20 deachiziţii publice efectuate în mod nelegal. Banii achitaţi reprezentaucontravaloarea unor bunuri şi servicii care, la momentul plăţii, nu fuseserăpredate sau executate. De asemenea, Nicolae Robert Dan, în exercitareaatribuţiilor de serviciu, a determinat încheierea între Primăria MunicipiuluiHunedoara şi firmele controlate de IoanŢiplea a unui număr de 39 decontracte de achiziţii publice în valoare de 728.450 de lei (aproximativ180.144 de euro).

Înacest scop, Ioan Ţiplea a întocmit în fals 12 facturi fiscale, emise în numelecelor două societăţi comerciale beneficiare a contractelor de achiziţiipublice, în care a inserat menţiuni nereale cu privire la cantităţile de bunurişi servicii.

Laîncheierea acestor contracte a contribuit şiDaniela Arieta Căpâlnă, încalitate de şef serviciu buget, finanţe, contabilitate al PrimărieiMunicipiului Hunedoara.

Ladata de 1 septembrie 2008, S.C. T & R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva, al căreiasociat şi administrator era Ioan Ţiplea, a încheiat un contract deînchiriere a unui utilaj (buldoexcavator) cu Asociaţia Misionar UmanitarăMaranatha Hunedoara, condusă de Hada Gligor, tatăl primarului din Hunedoara. Laaceeaşi dată, Primăria Municipiului Hunedoara a încheiat, în mod nelegal, uncontract de prestări servicii cu aceeaşi firmă, servicii ce vizau folosireautilajului respectiv. Întreaga sumă de bani încasată de firmă în baza acestuicontract, respectiv 93.235,92 delei, a fost virată în contul asociaţieiconduse de Gligor Hada.

ConsiliulLocal al Municipiului Hunedoara s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de698.748,57 de lei. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispusinstituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând luiIoan Ţiplea şi Gligor Hada.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-06-11Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DANIEL
18 Feb 2011

Citesc urmatorul titlu : "Fost lider al PDL Hunedoara, condamnat la închisoare pe via?? în Irlanda".Acest articol este precedat de altul : " Primarul ?i viceprimarul din Hunedoara, trimi?i în judecat? de DNA".
DANIEL
18 Feb 2011

De la ce partid sunt primarul si viceprimarul ? Pun pariu toata averea mea ca nu sunt de la PDL,pentru ca si in titlu si in continutul articolului acest lucru ar fi fost amintit de cel putin 25 de ori.
NEAMEKE
19 Feb 2011

Daniel,ce mai intrebi de partid ? Trendul este "genunchi in gura si picioare in c... la PDL" iar critica lui Boc si Basescu este sport national. Sunt din Hunedoara....Hd si deva sunt controlate de PNL....Am dat mana cu candidatul,pe atunci, la Primaria Huned....parca il aud si acum...."ajutati-ma si ve-ti fi ajutati" discutia era personala....cu staff-ul...se refera la ajutor individual,normal....nu ca si comunitate.

Adauga un comentariu

Random image