2017-01-24 11:14


Procesul fugii lui Omar Hayssam, amânat până la declasificarea documentelor din dosar

 |  19:10
Procesul fugii lui Omar Hayssam, amânat până la declasificarea documentelor din dosar

Procesul fugii din ţară a luiOmar Hayssam, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, a fost amânat până cândprocurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor trimite laOradea documentele clasificate din dosarul sirianului, pentru ca ele să poatăfi consultate de judecător şi de avocaţii care au autorizaţii ORNISS.

Anunţul a fost făcut de judecătorul de caz, Traian Munteanu, carea şi solicitat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie transmitereadocumentelor clasificate la Oradea, pentru că el şi doi dintre avocaţiiangajaţi în cauză au primit certificate de securitate emise de OficiulRegistrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care le permitaccesul la informaţii clasificate.

Deasemenea, judecătorul Traian Munteanu a anunţat că nu va mai repeta procedura de citare cu Omar Hayssam, care nu s-aprezentat până în prezent la nici un termen de judecată,deoarece, odată cu intrarea în vigoare a Legii 202/2010, privind mica reformă ajustiţiei, procedura se consideră îndeplinită în cazul în care la termenul dejudecare se prezintă apărătorul ales al persoanei citate. Astfel, procesulurmează să se deruleze în absenţa sirianului.

Argumentulmagistratului a constat în faptul că toate demersurile făcute pentruînştiinţarea lui Hayssam au rămas fără răspuns. "Ministerul Justiţiei şiLibertăţilor Cetăţeneşti a comunicat că misiunea diplomatică din Damasc nu arăspuns solicitării autorităţilor judiciare de comunicare a citaţiei cuinculpatul Omar Hayssam care, din datele existente, ar fi deţinut într-unpenitenciar din Siria", a explicat judecătorul.

Dosarulprivind fuga din România a lui Omar Hayssam se judecă la Curtea de Apel Oradeadupă ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, în mai 2009, cererea demutare a cauzei de la Curtea de Apel Bucureşti. La sfârşitul lunii noiembrie2007, procurorii i-au trimis în judecată pe Mustafa Tartoussi, Mukhles şiMahmoud Omar pentru înlesnirea ieşirii din ţară a unei persoane despre care secunoştea că este cercetată pentru fapte de terorism, precum şi pe Omar Hayssam,sub aspectul comiterii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei destat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image