2019-01-19 10:38


Procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, audiaţi în plenul CSM. Şedinţa nu este publică

 |  12:39
Procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, audiaţi în plenul CSM. Şedinţa nu este publică

Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga, cei doi procurori DNA a căror revocare este cerută de procurorul şef al DNA Laura Codruţa Kovesi sunt audiaţi, marţi, în plenul Consiliului Superior al Magistraturii. Şedinţa nu este publică, această decizie fiind luată în CSM cu majoritate de voturi.

Şedinţa de plen în care sunt audiaţi cei doi procurori are loc la ora transmiterii acestei ştiri.

La începutul şedinţei, judecătoarea Gabriela Baltag a spus că nu este o surpriză pentru ea memoriul pe care cei doi procurori l-au adresat Inspecţiei Judiciare a CSM, reclamând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni. Baltag a spus că astfel de memorii au mai fost primite de Inspecţia Judiciară a CSM.

Plenul CSM a decis ca audierea celor doi procurori să nu fie publică.  La şedinţa CSM a ajuns, în jurul orei 11.00, şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care nu participă însă la audierea celor doi procurori. Kovesi, dar şi procurorul general Augustin Lazăr ar urma să participe la şedinţa Secţiei pentru procurori, care va avea loc după şedinţa de plen şi unde va fi luată în discuţie solicitarea Laurei Codruţa Kovesi de revocare a procurorilor Doru Ţulus şi Mihaela Iorga.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus, la intrarea în sediul CSM, că nu există niciun conflict şi nicio tensiune în DNA, unde activitatea se desfăşoară normal. Ea a mai spus că nu îşi dă "nicio demisie", pentru că nu are motive.

"Nu este vorba despre niciun conflict la DNA. Este o cerere prin care am solicitat un aviz consultativ în vederea revocării a doi procurori care lucrează în DNA. Nu pot detalia motivele în afara celor date vineri. Intrăm în procedură în CSM, iar ce am de spus voi spune în cadrul secţiei", a afirmat Kovesi, la sosirea la CSM, unde la această oră are lor şedinţa Secţiei pentru procurori unde se discută cererea sa de revocare a procurorilor Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga.

Întrebată despre testarea celor doi procurori cu detectorul de minciuni, Kovesi a afirmat: "Nu pot discuta despre acest subiect, este o anchetă în curs. Procurorul de caz este independent şi îşi coordonează ancheta. Niciuna dintre activităţile dintr-un dosar nu se decid de alte persoane".

Procurorul şef al DNA a ţinut să sublinieze, din nou, că nu există nicio tensiune în Direcţia Naţională Anticorupţie.  "Nu este vorba de nicio tensiune în DNA, activitatea se desfăşoară normal, sunt peste 160 de procurori în DNA", a afirmat Kovesi, refuzând să răspundă mai multor întrebări, pe motiv că este o procedură în curs atât în cazul anchetei din DNA, cât şi a plângerilor la CSM. Ea a mai spus că nu îşi dă demisia din funcţia de procuror şef al DNA: "Nu îmi dau nicio demisie, nu am motive".

Procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Iorga au ajuns, marţi dimineaţa, la sediul CSM, spunând  că au venit să ia la cunoştinţă cererea de revocare şi să îşi depună punctul de vedere la Secţia pentru Procurori a CSM. Ei au precizat că vor face declaraţii în cadru instituţional.

Direcţia Naţională Anticorupţie preciza, vineri, într-un răspuns transmis la solicitarea News.ro, că procurorii Doru Ţuluş şi Mihaela Moraru Iorga, pentru care şefa instituţiei a cerut revocarea în 29 iunie, nu mai îndeplinesc condiţia bunei reputaţii pentru a fi procurori în cadrul DNA, aşa cum rezultă din Codul Deontologic al judecătorilor şi procurorilor.

Lui Moraru Iorga i se reproşează că nu a înregistrat un denunţ conform procedurilor legale, iar lui Ţuluş că a soluţionat dosare în care era implicată o persoană cu care avea "raporturi civile", ceea ce i-ar fi afectat imparţialitatea. De asemenea, Parchetul General a dispus joi încetarea delegării celor doi procurori pe funcţii de şefi de serviciu în cadrul DNA. 

Ulterior, procurorii DNA Mihaela Iorga, Doru Ţuluş şi Marin Nicolae au sesizat Inspecţia Judiciară acuzând că procurorul şef al DNA se implică în ancheta privind înregistrarea unei şedinţe a DNA, făcând presiuni asupra procurorilor şi solicitând teste cu detectorul de minciuni.

De asemenea, cei trei procurori au trimis un memoriu CSM în care arată că testarea poligraf a unui magistrat poate deschide calea către vulnerabilizarea procurorilor. "Având în vedere calitatea de garant al independenţei şi imparţialităţii magistraţilor pe care o reprezintă Consiliul Superior al Magistraturii, ne adresăm dumneavoastră într-un demers legitim de apărare a statutului magistratului întrucât testarea poligraf a unui magistrat poate deveni o practică de natură a aduce grave prejudicii independenţei magistratului, fie el procuror sau judecător. Atragem atenţia asupra faptului că odată cu acest precedent se va deschide calea spre vulnerabilizarea magistraţilor (...) Ceea ce astăzi pare un demers a trei procurori, odată creat acest precedent, se poate transforma mâine într-o practică generală. Ne punem întrebarea legitimă care va fi motivarea obiectivă a respingerii cererii de administrare a probei constând în testarea poligraf a magistratului formulată de orice denunţător de bună sau de rea credinţă. Simplul refuz al magistratului de a-şi proba nevinovăţia va fi de natură să îi afecteze onoarea şi probitatea profesională prin instituirea unei prezumţii de vinovăţie", arată procurorii DNA în memoriul trimis CSM, citat de News.ro.

Scandalul în DNA a izbucnit după apariţia în presă a înregistrărilor cu Laura Codruta Kovesi la o întâlnirea cu procurorii DNA.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-04

TAGURI: Doru Ţuluş, Mihaela Iorga, procurori, csm, audiati, secret, sedinta
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...