2017-01-22 18:23


Procurorii DIICOT au trimis în judecată 16 persoane în cadrul operaţiunii „Buldozerul”. Locuitorii din Borşa, complici ai traficanţilor de utilaje, din cauza pasivităţii autorităţilor

 |  19:43
Procurorii DIICOT au trimis în judecată 16 persoane în cadrul operaţiunii „Buldozerul”. Locuitorii din Borşa, complici ai traficanţilor de utilaje, din cauza pasivităţii autorităţilor

Celebraoperaţiune „Buldozerul” a fost finalizată de procurorii Direcţiei deInvestigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism prinîntocmirea rechizitoriului şi trimiterea în judecată a 16 persoane, dintre careşase în stare de arest. Gruparea de hoţi şi traficanţi a adunat în palmares 30de utilaje în valoare de peste 2 milioane de euro. Procurorii DIICOT -Structura Centrală au cooperat în derularea acestei operaţiuni de amploare cuautorităţile judiciare din Belgia şi Franţa, precum şi cu Eurojust, care afacilitat coordonarea activităţilorşischimbul de informaţii.

ProcuroriiDIICOT i-au trimis în judecată pe Laurian Dumitru Danci, Vasile Şteţco, NicoarăMihali, Dumitru Timiş, Ion Timiş, Ioan Muncaciu, Dorin Marian Călin, ZoltanPap, Ioan Danci, Horst Barth, Ioan Goia, Ioan Solomon, Toader Şteţco, VasileRaul Hazota, Zisu Zisu şi Ioan Timiş, sub acuzaţiile de constituire a unui grupinfracţional organizat şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

Eliberaţi în România,arestaţi în Franţa

Potrivitprocurorilor, cei 16 au constituit, în perioada ianuarie - iulie 2009, un grup infracţional organizat, care acţiona peraza oraşului Borşa (Maramureş), specializat în sustrageri de vehiculerutiere şi utilaje de construcţii de mare forţă (excavatoare, macarale, buldozere)din spaţiul comunitar, respectiv Italia, Franţa, Belgia, Cehia, Marea Britanieşi Olanda. Utilajele sustrase erau transportate pe timp de noapte, cu trailerespeciale, în România, membrii grupării profitând de faptul cătransporturile efectuate între ţările membre ale Uniunii Europene nu mai suntsupuse controlului vamal.

Inculpaţiideţineau în cadrul grupului roluri bine stabilite, în sensul că unii se ocupaucu furtul utilajelor din străinătate, alţii de transportul în România, iar oaltă parte a grupării se ocupa de depozitarea şi comercializarea utilajelor.

Esteimportant de precizat că, după punerea lor în libertate în România, LaurianDumitru Danci, Vasile Şteţco, Zoltan Pap şi Toader Şteţco au continuatactivitatea grupării, fiind arestaţi ulterior de autorităţile judiciarefranceze.

Anchetă demarată înmartie 2008

Dosaruleste extrem de stufos şi bine structurat, conţinând 11 volume, care explică şiprobează bine documentat furturile utilajelor. Numai rechizitoriul are peste300 de pagini.

Potrivitprobatoriului administrat de procurorii DIICOT, începând cu anul 2008,autorităţile judiciar-penale din ţări europene precum Belgia, Franţa sau Germaniaau fost deschise dosare penale ce aveau ca obiect furturi de echipamente şiutilaje agricole şi de construcţii. La sfârşitul anului 2008, Belgia s-aadresat României cu o cerere de asistenţă judiciară referitoare la efectuareaunor acte procedurale pe teritoriul ţării noastre.

Ladata de 17 martie 2009, DIICOT- ­Structura Centrală s-a sesizat din oficiu şi aînceput verificarea şi monitorizarea unei reţele de crimă organizată, careactiva pe raza oraşului Borşa, ocupându-se cu traficarea de vehicule rutiere şiutilaje folosite la lucrări de construcţii, furate din spaţiul comunitar. Utilajeleerau introduse în România de membrii reţelei şi apoi comercializate la preţurisub valoarea de piaţă a acestora, unor societăţi comerciale cu sediul social înmai multe judeţe precum Suceava, Hunedoara, Maramureş, Constanta. Persoanele cefac parte din reţea aveau roluri bine stabilite în desfăşurarea activităţiiinfracţionale în sensul că unii se ocupă cu furtul utilajelor din străinătate,alţii de transportul în România iar o altă parte a grupării se ocupă dedepozitare şi de comercializare.

Grupareaa fost înfiinţată şi condusă de Laurian Danci, care îşi folosea cele două firmeale sale la transportul bunurilor sustrase din spaţiul european către România.El a reuşit să recruteze şi alte persoane care au sprijinit activitatea dedepozitare, transformare, transportare şi comercializare a vehiculelor furate -Vasile Şteţco (Ovăz), Zoltan Pap, Toader Şteţco (Tutelă), Ion Timiş (Ogaru),Dumitru Timiş (Şoani), Raul Vasile Hazota (Barcan), Ioan Danci (Cătună), IoanTimiş (Roşcatu), Nicoară Mihali (Bândris), Ioan Muncaciu, Barth Horst, IoanSolomon, Dorin Marian Călin, Ioan Goia, Zisu Zisu.

Primele capturi deutilaje furate

Primacaptură de vehicule furate a fost la 5 februarie 2009, când, în PCTF Borş, VasileŞteţco a fost prins introducând în ţară şase utilaje care, după verificări, s-aconstatat că erau furate din Franţa. Ulterior, la 4 aprilie 2009, poliţiştii defrontiră din Vişeul de Sus l-au depistat pe Şteţco cu ocazia unui control rutierpe DN18 în localitatea Moisei. Ei au încercat să-l oprească în trafic pe Şteţco,care se afla la volanul unui ansamblu rutier, dar acesta a refuzat să tragă pedreapta continuându-şi drumul către centrul localităţii Moisei. Într-un final,ansamblul rutier a fost oprit, iar poliţiştii au trecut la verificarteadocumentelor de transport. Iniţial, Şteţco a declarat că transportă cherestea,dar la deschiderea semiremorcii s-a constatat că în camion se află două utilajede construcţii. După verificările efectuate s-a stabilit că cele două utilajetransportate erau furate din Franţa, respectiv Belgia. Ulterior, anchetatoriiau descoperit numeroase utilaje depozitate în diferite parcuri auto aparţinândunor societăţi comerciale care s-au dovedit, după verificările de rigoare, a fifurate. Pentru multe dintre ele existau deja plângeri formulate de proprietariide drept din ţările europene din care erau sustrase.

Un utilaj numit„blonda”

Potrivitrechizitoriului, la gruparea coordonată de Laurian Danci au aderat „într-o formădirectă sau indirectă, mai multe persoane care au văzut în activitatea dedepozitare, transformare şi comercializare a utilajelor sustrase un mod facilde a obţine anumite foloase”. Aproape toţi locuitorii oraşului Borşa ştiau despreprezenţa utilajelor furate din străinătate, dar, din cauza lipsei de reacţie aautorităţilor, deveniseră deja pasivi la această situaţie. Totuşi, au existat şipersoane care, în baza relaţiilor cu membrii grupării, ştiau că sunt pe cale săcomită fapte penale şi se expun riscului de a fi anchetaţi. „Toţi membriigrupării care au aderat/sprijinit gruparea respectivă au avut tendinţa de aapela/implica rudele şi cunoştinţele apropiate pentru a pune la dispoziţie spaţii sau alte mijloace în vederearealizării activităţii de tăinuire a bunurilor sustrase”, arată procurorii înrechizitoriu. Erau şi persoane care, ştiind că utilajele sunt furate, îşimanifestau totuşi intenţia de a le cumpăra. Membrii reţelei de traficanţi ştiaucă în zona Sighişoarei există un loc (sediul social al SC Special Auto SRL,adminitrată de Horst Barth) unde pot fi depozitate utilaje pe o perioadădeterminată. Printre cei care au depozitat utilaje sustrase din străinătate la sediulacestei firme se afla şi Dumitru Timiş (Şoani). Acesta a avut un mod diferit dea acţiona şi anume a depozitat vehicule furate atât pe raza judeţului Cluj câtşi la Sighişoara.

Laînceputul lunii iulie a anului 2009, Laurian Danci a fost contactat telefonicde Şoani pentru a transporta o ”blondă” (utilaj – n.n.) din zona Sighişoara laMedgidia, unde se afla Zisu Zisu, cu care anterior Timiş negociase preţul. Caşi în alte situaţii, persoana desemnată Danci cu transportul ”blondei”, a fosttot Zoltan Pap. Cei care s-au ocupat de încărcarea utilajului au fost Vasile RaulHazotă (Barcan), Dumitru Timiş (Şoani) şi alte persoane rămase neidentificate.Astfel, Şoani l-a contactat pe Barcan căruia i-a cerut să se ocupe de„pregătirea” utilajului care se afla în zona Sighişoara deoarece urma să vinăsă-l încarce şi să-l comercializeze. Hazotă a făcut rost de o factură ce i-afost înmânată lui Pap asupra căruia a fost găsită de poliţiştii din judeţulConstanţa. De reţinut că Şoani este unchiul de frate al lui Barcan, primulfiind fratele mamei celui de-al doilea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-01-24

Mai multe imagini:
Procurorii DIICOT au trimis în judecată 16 persoane în cadrul operaţiunii „Buldozerul”. Locuitorii din Borşa, complici ai traficanţilor de utilaje, din cauza pasivităţii autorităţilor
zoom
Procurorii DIICOT au trimis în judecată 16 persoane în cadrul operaţiunii „Buldozerul”. Locuitorii din Borşa, complici ai traficanţilor de utilaje, din cauza pasivităţii autorităţilor
zoom



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image