2018-10-23 01:53


Răniţii din Colectiv, evaluaţi de o comisie de experţi. Se pregăteşte transferul în străinătate a celor rămaşi în ţară

 |  21:01
Răniţii din Colectiv, evaluaţi de o comisie de experţi. Se pregăteşte transferul în străinătate a celor rămaşi în ţară

O comisie de experți medicali de la nivelul Ministerului Sănătății va merge în următoarele zile în spitalele în care sunt internați răniți în urma incendiului din Colectiv și va evalua fiecare caz în parte pentru a stabili un program adecvat de recuperare medicală, a anunțat luni coordonatorul Grupului integrat de intervenție în criză, psihologul Gabriel Diaconu.

"În această dimineață am discutat care este orizontul de așteptare și avem niște borne de așteptare la trei luni, la 6 luni, la 12 și la 24 de luni", a spus Diaconu. Potrivit acestuia, în cazul transferului în străinătate, ''experiența medicală și judecata medicală vor prevala''.  "Dorința familiilor este suverană pentru noi. Pe de altă parte experiența medicală și judecata medicală vor prevala. Din acest punct de vedere trebuie să înțelegeți că suntem racordați la standarde europene. Ceea ce putem să oferim și prin legislația românească și prin infrastructura românească vom oferi. Pe de altă parte, acolo unde considerăm și judecăm că este un beneficiu medical pentru pacient vom încuraja chestiunea aceasta (n.r. să fie dus în străinătate)", a spus Diaconu, potrivit Agerpres.

Fără legătură cu infecțiile nosocomiale

El a precizat că din comisie fac parte ''autorități în domeniu", iar aceștia vor trebui să se pună de acord pe fiecare dosar. "Prin absurd, dacă toți pacienții ar trebui transferați și toți pacienții ar beneficia, toți pacienții vor fi transferați și toți pacienții vor beneficia. Pe de altă parte, situația la acest moment este una bună pentru mulți dintre ei. Ceea ce ne preocupă pe noi este că vine sezonul rece și avem un drum înainte și dorim pentru acești oameni să petreacă cât mai puțin timp prin circuitul birocratic și administrativ. Ne dorim să ajungă la noi în siguranță, ne dorim să tremure cât mai puțin pe drumuri și ne dorim să fie cât mai bine recuperați", a afirmat acesta. El a susținut că întâlnirea comisiei de luni de la sediul Ministerului Sănătății nu are nicio legătură cu infecțiile nosocomiale din spitale și declarațiile din presă din ultima perioadă.

"Discuția de aici (n.r. de la MS) este programată în urmă cu trei săptămâni, nu are nicio legătură cu declarațiile de presă din ultima vreme. Eu știu care este strategia pe care am scris-o în urmă cu trei săptămâni, nu are nicio legătură cu declarațiile de la Spitalul de Arși. (...) Chestiunea infecțiilor intraspitalicești nu are nicio legătură cu lotul Colectiv. Infecțiile nosocomiale există pe majoritatea secțiilor din lumea asta, inclusiv la Spitalul de Arși. Nu este obiectivul de lucru al Grupului integrat de intervenție să discute despre infecțiile nosocomiale, obiectivul nostru de lucru este să îi ajutăm pe acești oameni să atingă reabilitare și sănătate", a declarat Gabriel Diaconu.

Mandat limitat

Acesta a arătat că mandatul grupului este limitat doar la pacienții din Colectiv și a menționat că vor fi acoperite costurile și pentru cei neasigurați.

"Prioritatea sunt pacienții care au fost răniți în Colectiv. (...) Mi-aș dori ca la un moment dat să existe un grup de intervenție în criză pentru toți pacienții din România. Pe de altă parte scopul și mandatul nostru sunt limitate la pacienții din Colectiv. (...) Mandatul meu și al colegilor mei este strict centrat pe pacienții Colectiv", a spus Diaconu.

IGSU dă replica Agendei Pompierului

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă precizează că şefii de la ISU Bucureşti-Ilfov au fost puşi la dispoziţie la solicitarea acestora, iar măsura, luată pentru a se asigura obiectivitatea anchetei, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei.

Precizările au fost făcute după ce revista Agenda Pompierului a publicat un articol pe site în care colegii şefilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au spus că punerea lor la dispoziţie, la aproape o lună de la tragedia din clubul Colectiv, nu ar fi fost făcută în baza legii şi au cerut explicaţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, susţinând că celor trei le-a fost încălcată prezumţia de nevinovăţie.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă arată, într-un comunicat de presă, că punerea la dispoziţie a conducerii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Dealul Spirii" Bucureşti-Ilfov - inspectorul şef Mihai Mirel Guţă, prim-adjunctul Orlando Şchiopu şi adjunctul Giani Aldoiu - "s-a realizat în baza analizei solicitării acestora, exprimată prin rapoartele personale scrise ale ofiţerilor, întocmite în acest sens".

"Conducerea IGSU a analizat şi dispus măsurile necesare pentru eliminarea oricăror aspecte legate de eventuala afectare a eficienţei actului managerial şi asigurarea obiectivităţii anchetei în derulare", se arată în comunicatul citat de Mediafax. IGSU precizează că celor trei ofiţeri le-au fost aduse la cunoştinţă ordinele emise, iar aceştia nu au contestat actele administrative întocmite.

De asemenea, IGSU mai arată că punerea la dispoziţie a celor trei ofiţeri, dispusă în temeiul articolului 82, litera a din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, nu poate fi asociată cu recunoaşterea sau probarea vinovăţiei, această măsură fiind luată pentru "asigurarea obiectivităţii şi corectitudinii verificărilor de către instituţiile abilitate, respectiv a credibilităţii şi eficienţei exercitării actului de comandă la nivelul ISU Bucureşti-Ilfov, urmând ca la finalizarea cercetărilor penale să se dispună măsuri conform competenţelor".

Agenda Pompierului a scris sâmbătă, pe site, că punerea la dispoziţie a celor trei şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov nu s-a făcut în baza legii care reglementează situaţiile în care un cadru militar poate fi pus la dispoziţie.

"Cine a avut curiozitatea a citi Legea 80/1995, adică Statutul Cadrelor Militare, a văzut că există 2 paragrafe care fac referire la punerea la dispoziţie a militarilor: articolul 82 şi articolul 89", arată pompierii.

În legea la care fac referire, articolul 82 prevede că un ofiţer, maistru militar sau subofiţer poate fi pus la dispoziţie dacă "li se pregăteşte trecerea în rezervă, fie sunt bolnavi, fie au căzut în captivitate". De asemenea, în articolul 89 din aceeaşi lege se arată că militarii din "Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii sau Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul de Protecţie şi Pază se pun la dispoziţie când sunt trimişi în judecată sau sunt judecaţi de către instanţele judecătoreşti în stare de libertate pentru fapte în legătură cu exercitarea atribuţiilor funcţiilor în care sunt încadraţi".

Pompierii susţin că cei trei nu au fost trimişi în judecată şi cu atât mai puţin judecaţi de vreo instanţă. "În concluzie, nici aici nu se încadrează punerea lor la dispoziţie", potrivit acestora. "O fi vreo lege secretă pe undeva, ne-o fi scăpat nouă vreo prevedere legală? Cât de legală e această punere la dispoziţie? I-am văzut executaţi public de Premier, călcându-li-se în picioare dreptul la prezumţia de nevinovăţie iar punerea lor la dispoziţie nu se încadrează în prevederile Statutului Cadrelor Militare", arată pompierii.

Cătălin Ilnițchi, în afara pericolului

Fotograful Cătălin Ilnițchi, în vârstă de 30 de ani, din Buzău, rănit grav în incendiul din clubul Colectiv se află în prezent "în afara pericolului", susține mama acestuia, Tamara Adina Neagu. Acesta a fost transferat în urmă cu o lună de la Spitalul Floreasca din Capitală la spitalul Sheba — Tel Ha Shomer din Israel, unde a fost însoțit de mama sa, Tamara Adina Neagu. Aceasta susține, într-o postare pe facebook, că fiul ei ar da semne de însănătoșire, “arsurile căilor respiratorii și infecția pulmonară fiind rezolvate”.

“După o lungă așteptare a evoluției în pozitiv, acum vă pot spune că se află în afara pericolului. Rezultatul intervențiilor chirurgicale este bun și toate rănile se prezintă în limitele așteptate. Arsurile căilor respiratorii și infecția pulmonară au fost rezolvate”, susține mama sa.

Tamara Adina Neagu a precizat că, “de câteva zile, Cătălin a început să vorbească, să meargă și a început deja recuperarea cu toate că este la terapie intensivă”.

Mama lui Cătălin Ilnițchi mulțumește, totodată, în postarea de pe pagina sa de socializare, tuturor celor care au fost alături de fiul ei.

''Profesional, este evident și recunoscut de toată lumea — infecțiile intraspitalicești la pacienții arși sunt inevitabile. Din statisticile internaționale — 75% dintre pacienții cu arsuri grave care ajung să moară au infecții intraspitalicești. Pacienții vor fi în continuare îngrijiți conform standardelor de îngrijire, conform experienței deosebite pe care o au medicii'', Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-07

TAGURI: raniti, club colectiv, transfer in strainatate, ministerul sanatatii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HAZNAUA URBEI
07 Dec 2015

Afacere cu drogurile cele mai ieftine . Era Aurolac in tavan si in interiorul clubului
Random imageUltimele stiri


loading...