2019-01-22 21:35


Raport pe 2010 al Agenţiei Naţionale Antidrog. Numărul consumatorilor de heroină a scăzut în raport cu înmulţirea cererilor de etnobotanice

 |  19:54
Raport pe 2010 al Agenţiei Naţionale Antidrog. Numărul consumatorilor de heroină a scăzut în raport cu înmulţirea cererilor de etnobotanice

Raportulprivind situaţia drogurilor din anul 2009, prezentat în urmă cu o lună de AgenţiaNaţională Antidrog, relevă o creştere a consumului de plante etnobotanice înraport cu o stagnare, poate chiar o uşoară scădere a cererii de droguri de riscşi mare risc (heroină, cocaină, canabis etc.). Prezentăm în continuare câtevafragmente din raport, relevante pentru a susţine teoria.

•„Ca şi în anii anteriori, drogul principal pentru care s-au solicitat serviciide asistenţă, atât în regim de internare, cât şi în regim ambulatoriu, a fostheroina. Pe locul doi însă, în cazul asistenţei acordate în centrele dinreţeaua Ministerului Sănătăţii (internare), dacă în anul 2008, se situaumedicamentele hipnotice, sedativele şi canabisul, în anul 2009, 12,6% dintresolicitările la tratament au fost pentru alte substanţe (în special planteetnobotanice); se păstrează însă aceeaşi tendinţă ca şi în 2008: persoanelereadmise la tratament (recidivele) au solicitat preponderent asistenţă pentruheroină, în timp ce pentru persoanele admise pentru prima dată la tratamentproporţia consumatorilor de heroină scade şi creşte cea a consumatorilor dealte droguri. Pentru admiterile în regim ambulatoriu, deşi în scădere, drogulprincipal rămâne tot canabisul cu 11%.

•„În anul 2009 se înregistrează o uşoară scădere a proporţiei celor care ausolicitat tratament pentru consumul de heroină şi hipnotice şi sedative şi ouşoară creştere a proporţiei celor care au solicitat tratament pentru consumulde alte substanţe şi canabis, iar consumul de alte substanţe este mai marepentru femei comparativ cu bărbaţii.”

•„Faţă de anii anteriori, în anul 2009 a crescut proporţia consumatorilor careutilizau un drog secundar (creşte policonsumul). Având în vedere drogulprincipal pentru care s-a solicitat tratament, cele mai mari procente pentruconsumul unui drog secundar se înregistrează pentru persoanele consumatoare deopiacee. Pentru asistenţa în regim de internare, policonsumul cu opiacee(metadonă), alcool, cocaină, stimulante şi inhalanţi volatili ca drog secundar,a înregistrat scăderi în anul 2009, faţă de 2008, crescând însă procentul celorcare utilizează, ca drog secundar, hipnotice şi sedative, alte opiacee decâtmetadona (inclusiv heroina), alte substanţe, canabis şi halucinogene. Pentruadmiterile, în regim ambulatoriu, creşte utilizarea ca drog secundar ametadonei, a altor substanţe, a stimulantelor, a hipnoticelor şi sedativelor şiscade pentru alcool”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...