2018-12-13 11:10


Raport privind starea justiţiei pe 2010. Magistraţii se tem de politicieni şi vor salarii mai mari

 |  17:53
Raport privind starea justiţiei pe 2010. Magistraţii se tem de politicieni şi vor salarii mai mari

Raportul privind starea justiţiei pe 2010 dezvăluie eforturilemagistraţilor de a munci într-un sistem asaltat de un volum de dosare nemaiîntâlnitpână în acest an, dar şi temerile lor că politicienii i-ar putea controla prinmanevrarea fondurilor publice

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a analizat, ieri, Raportul anual privind starea justiţiei, document ce ilustrează activitatea magistraţilor pe 2010. Bilanţulmagistraţilor relevă ostare de nemulţumire faţă de un volum imens de activitate, nemaiîntâlnit până acum, atât la nivelul Parchetelor,dar mai ales la nivelul instanţelor de judecată, în condiţiile în care salariilenu au mai crescut, iar condiţiile de muncă sunt, în tot mai multe cazuri,necorespunzătoare.

Astfel, la capitolulvulnerabilităţi, magistraţii indică mediul politic, atât cel legislativ, cât şicel executiv, ale cărui influenţe asupra sistemului judiciar le-ar puteadetermina conduita, luându-le independenţa, prin manevrarea bugetelor sau aschemelor de personal. „Preluarea calităţii de ordonator principal de creditepentru instanţele judecătoreşti de către preşedintele Înaltei Curţi de Casaţieşi Justiţie nu este un deziderat al instanţelor, ci o dispoziţie legală, alcărei termen de punere în aplicare a fost permanent amânat pentru perioadesuccesive de un an, prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, ultima prorogareoperând în luna decembrie 2010, până la 1 ianuarie 2012, măsură de natură săafecteze independenţa sistemului judiciar”, se arătă în conţinutul raportului.

Procurorii şi judecătorii aufost rugaţi să indice trei dintre vulnerabilităţile care le afecteazăactivitatea, precum şi măsurile de remediere. La capitolul vulnerabilităţi nuau fost doar trei răspunsuri, ci 10, iar în ce priveşte soluţiile, procuroriicer păstrarea în continuare a statutului de magistrat. „În ceea ce priveştevulnerabilităţile identificate de Parchete, acestea constau în următoarele:subdimensionarea schemelor de personal; volumul mare de activitate; dificultăţiîn promovarea în funcţii de execuţie şi de conducere; subfinanţarea sistemuluijudiciar; dependenţa financiară a sistemului judiciar de deciziile Executivuluişi ale politicului; salarizarea inadecvată a personalului; sedii impropriidesfăşurării activităţii; cadrul legislativ instabil; instabilitatealegislativă privind statutul şi salarizarea magistratului; lipsa unei stabilităţireale a procurorilor”, potrivit raportului privind starea justiţiei.

Judecătorii au subliniatinstabilitatea legislativă, cu precădere a celei în materie civilă, dar şiimixtiunea presei în activitatea lor, alături de cea a Executivului. MinisterulJustiţiei a anunţat că nu-şi asumă acest raport, susţinând că acesta trebuiedezbătut înainte de adoptarea sa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-08
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...