2018-12-17 14:13


Raportul Departamentului de Stat al SUA: Guvernul român aplică ineficient legi privind corupţia. Despre cazurile Voicu - Costiniu – Locic sau Monica Iacob Ridzi

 |  08:38
Raportul Departamentului de Stat al SUA: Guvernul român aplică ineficient legi privind corupţia. Despre cazurile Voicu - Costiniu – Locic sau Monica Iacob Ridzi

Legea română prevede pedepsepentru corupţia în sistemul public, însă Guvernul nu aplică eficient acestelegi, notează Raportul Departamentului de Stat al SUA pe probleme de drepturileomului pentru 2010, care se referă şi la cazurile de politicieni cu imunitateimplicaţi în acte de corupţie.

DocumentulDepartamentului de Stat american vorbeşte despre cazul Voicu - Costiniu -Locic, remarcând că Senatul a aprobat cererea privind arestarea preventivă alui Cătălin Voicu, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pe ceareferitoare la judecătorul Florin Costiniu de la instanţa supremă.

Raportul notează însă faptul că,în decembrie, Camera Deputaţilor a respins cererile DNA privind anchetareafostului ministru Monica Iacob Ridzi, una dintre ele referitoare la opercheziţie electronică, iar cea de-a doua privind extinderea cercetărilor înrespectivul dosar.

Un al doileacazeste cel al deputatului Dan Păsat, ocerere privind arestarea sa preventivă fiind respinsă de Camera Deputaţilor"spre sfârşitul anului".

"Răspunsul ineficient alautorităţilor la cazurile de corupţie a rămas un subiect intens criticat înpublic, în mediul politic şi în presă. ONG-urile şi presa au continuat săsusţină că niciuncazdemarecorupţienu a fost soluţionat prin condamnări cu executare", se precizează înraportul citat.

Autorii documentului notează că,totuşi, numărul condamnărilor pentru corupţie a crescut "în modsemnificativ" de-a lungul anului, ei amintind de condamnarea unui senator,a cinci primari, a unui viceprimar, a unui procuror-şef şi a 22 de poliţişti,toate în 2010.

Documentul mai notează şirezultatele obţinute în urma cooperării între DNA şi DGA, precum şi întrecelelalte unităţi antifraudă din diferite ministere, care a dus la condamnareaa doi ofiţeri cu grad superior din Ministerul Apărării Naţionale şi a altortreipersoaneacuzate de abuz în serviciu, corupţieşi trafic de influenţă.

"Cele 30 de dosare ale DNAdeschise în anii anteriori vizând foşti miniştri, secretari de stat şiparlamentari au progresat foarte încet", afirmă însă autorii raportului,care pun lipsa progreselor în soluţinarea acestora pe seama deciziilor legislativesau a excepţiilor de neconstituţionalitate.

Documentul vorbeşte şidespre corupţia din poliţie, care "contribuie la lipsa de respect acetăţennilor pentru poliţie" şi, implicit, faţă de autoritateapoliţienească.

"Salariile mici şi absenţaprimelor au dus la scăderi de personal şi la situaţia în care oficiali aipoliţiei sunt suspectaţi că iau mită", mai scriu autorii raportului.

În raport se face referire şi laAgenţia Naţională de Integritate, care, în 2010, a avut un hiatus de câtevaluni din cauza unei decizii a Curţii Constituţionale. Legea ANI a fost până laurmă corectată, obligaţia depunerii declaraţiilor de avere rămânând în vigoare,însă procedura de confiscare a bunurilor nejustificate devenind şi maianevoioasă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-30
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...