2017-01-23 18:58


„Răspunderea magistraţilor” ajunge la Curtea Constituţională

 |  15:24
„Răspunderea magistraţilor” ajunge la Curtea Constituţională

Secţiile Unite ale Instanţei Supreme au decis, în şedinţa de vineri, să sesizeze Curtea Constituţională a României cu privire la legea răspunderii magistraţilor şi reorganizarea Inspecţiei Judiciare, în urma solicitării transmise de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a reunit, în şedinţă a Secţiilor Unite, pentru a dezbate solicitarea CSM de a sesiza Curtea Constituţională a României pe Legea răspunderii magistraţilor şi reorganizarea Inspecţiei Judiciare, adoptată joi în plenul Senatului.

CSM solicită de urgenţă punerea în discuţia Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii înainte de promulgarea Legii privind răspunderea magistraţilor, adoptată joi de către Plenul Senatului, informează CSM.

CSM consideră că legea astfel adoptată are prevederi care aduc atingere independenţei judecătorului, atât din perspectiva controlului asupra fondului hotărârilor judecătoreşti, cât şi în ceea ce priveşte reanalizarea unor hotărâri definitive şi irevocabile, precum şi implicarea Executivului în declanşarea acţiunii disciplinare împotriva judecătorilor şi procurorilor.

„Aceste prevederi încalcă principiul independenţei justiţiei şi principiul separaţiei puterilor în stat, consacrate constituţional, dar şi prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte cariera magistraţilor”, se arată în poziţia CSM.

Plenul Senatului a adoptat joi, prin vot secret, cu 75 de voturi pentru, 30 împotrivă şi şase abţineri proiectul de lege propus de Ministerul Justiţiei privind modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii  317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la răspunderea disciplinară a magistraţilor şi reorganizarea Inspecţiei Judiciare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-01-25

TAGURI: raspundere, magistrat, curtea_constitutionala, csm, iccjComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DUMITRU IUGA
18 Dec 2011

Justitia din Romania a ajuns un fel de stat in stat, fara sa probeze profesionalismul si moralitatea unei Puteri Judecatoresti intr-un stat democrat. De acord cu inamovibilitatea si cu acel ciocan trantit pe masa judecatorului dupa care toata lumea tace. Altfel risca sa i se puna catuse imediat! Dar ... cui sa-i dai o asemenea Putere la noi in tara? Dati-mi un singur nume si ma inclin! Or fi in devenire, nu zic, dar pana vor proba cu ani multi de prestatie profesionala si moralitate impecabila, sa accepte suspiciunea noastra.
NICOLAE
18 Dec 2011

de ce judecatorii onesti nu fac presiuni asupra judecatorilor corupti?hotaririle date de justitie bulverseaza viata in romania.si cind spun presiuni legale de la un moment accesul la dosar e permis oricui.o analiza a verdictelor bizare facuta de un grup de juristi eminenti si blamarea celor prinsi cu ocaua mica blamare facuta poftim numai in organizatiile magistratilor ar misca cred lucrurile.nu fac aici caz de verdictul dat impotriva lui nastase darsunt verdicte care put din avion.
STEFAN
19 Dec 2011

oare de ce in justitia noastra nu se aplica precedentul juridic,de ce o instanta din bucuresti da o hotrare irevocabila intr-o cauza similara creeindu-se un precedent,iar la constanta sau timisoara,acelasi precedent,dar hotarari diferite....ce instanta are dreptate...toate avand hotarari irevocabile pe aceeasi speta...
Random image