2018-12-15 20:31


REFERAT: Efectele pirotehnice de la clubul Colectiv au fost amplasate în condiţii improprii şi riscante

 |  08:11
REFERAT: Efectele pirotehnice de la clubul Colectiv au fost amplasate în condiţii improprii şi riscante

Procurorii au precizat, în referatul cu propunerea de arestare a lui Viorel Zaharia, că pirotehniştii care au amplasat şi manevrat artificiile la clubul Colectiv puteau să prevadă că efectele pirotehnice au fost amplasate în condiţii improprii şi riscante. Anchetatorii susţin că acestea au fost puse fără luarea măsurilor de siguranţă adecvate.

Viorel Zaharia le-a spus procurorilor că a montat artificiile împreună cu colegul său Marian Moise, care a şi declanşat artificiile în timpul concertului. Acesta din urmă se află în prezent rănit la spital.

"La Colectiv, am rămas eu cu Moise Marian. Nu pot preciza ce efecte pirotehnice am instalat, dar cred că erau T1 (articole pirotehnice pentru utilizarea pe scenă care prezintă un risc scăzut, conform HG 1102/2014 citată în referat, n.r.). Acestea erau inscripţionate în bulgară. Nu aveau nicio menţiune de utilizare în limba română. Iniţial, jerbele trebuiau montate pe buza scenei. Nu le-am pus acolo deoarece nu aveau nicio zonă de delimitare pentru siguranţa publicului. La noi a venit un membru al trupei, care mi-a solicitat să montăm artificiile în spatele lor. Şi de această dată, le-am spus că nu le putem monta acolo deoarece nu este sigur. Ne-am hotărât, eu şi Moise Marian, să montăm jerbele de artificii pe stâlpii consolei", a afirmat Viorel Zaharia.

Acesta a mai spus că, din câte a aproximat, între locul unde au fost montate artificiile şi stâlpul de susţinere era o distanţă de aproximativ 4 metri, iar scânteile puteau ajunge la maxim 3 metri.

"Am montat artificiile în aşa fel, încât jetul de foc să vină spre interior, şi să nu atingă stâlpul de susţinere. Nu am analizat din ce era alcătuit stâlpul de susţinere, şi nici nu am remarcat buretele fonoabsorbant. Am aranjat artificiile oblic, spre interiorul scenei. Am montat câte 4 artificii pe fiecare stâlp, au fost în total 8 artificii. Artificiile au fost montate separat, 2 cu 2 alăturate, lipite una de alta. Artificiile se acţionau la aceeaşi comandă, fiind legate în serie", a precizat pirotehnistul.

Procurorii susţin că "în acţiunile concrete de instalare şi manipulare a elementelor pirotehnice s-au constatat grave deficienţe, constând în: nu a luat măsuri de limitare şi asigurare a perimetrului posibil incandescent; a asamblat elementele pirotehnice, creând împrejurări de autopotenţare; nu s-a asigurat materiale de stingere a incendiilor în zona critică; nu a examinat elementele de structură şi amenajare interioară din punct de vedere al stabilităţii la incendiu".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-08
Citeste si:
UPDATE. Bilanţul tragediei din Colectiv a ajuns la 43 de morţi
Patronii firmei care a furnizat artificiile din Clubul Colectiv, ARESTAŢI alături de un pirotehnician

TAGURI: referat, efecte, pirotehnice, club, colectiv, amplaseaza, conditii, improprii, riscant
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...