2017-01-17 07:15

DEZVALUIRI


Riscurile majore ale anului 2012

 |  19:29
Riscurile majore ale anului 2012

Sfârşitul oficial al erei 9/11 constituie principalul reper al anului 2012, potrivit unei analize a riscurilor realizată de Eurasia Group, preluată de Foreign Policy. De asemenea, problemele care privesc stabilitatea economică vor priva în detrimentul politicilor de securitate, fiind prevăzută o contopire a politicii globale şi a pieţelor financiare.

Eurasia Grup a identificat zece riscuri de top pentru anul 2012, începând cu sfârşitul erei 9/11. Prin aceasta, ca urmare a crizei financiare din 2008, a uciderii lui Osama bin-Laden, a retragerii trupelor americane din Irak şi unei date de sfârşit pentru războiul din Afganistan, politica şi economia se vor suprapune aproape în întregime în 2012. Un al doilea element al analizei îl constituie incapacitatea sau refuzul marilor puteri de a consolida echilibrul de forţă al Orientului Mijlociu, fapt care va genera turbulenţe mai mari în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu. În privinţa zonei euro, sunt prevăzute aspecte pozitive şi negative: Cel mai mare risc pentru Europa în 2012 nu este fragmentarea sau dezintegrarea, ci „incrementalismul reactiv”, care ar putea scăpa de sub controlul oficialilor politici. Cel de-al patrulea risc major îl constituie situaţia Statelor Unite ale Americii, în special pentru că, imediat după alegerile prezidenţiale, congresmenii vor lua decizii privind cinci trilioane de dolari impozitare şi economii.

În fine, ultimele şase riscuri privesc state-problemă, a căror politică şi evoluţie economică pot avea un impact regional sau global semnificativ în acest an: Coreea de Nord, Pakistan, China, Egipt, Africa de Sud şi Venezuela. Coreea de Nord, cel mai opac stat nuclear din lume intră într-un an de incertitudine, lupta pentru putere şi influenţă în cadrul regimului intensificându-se. Sfârşitul erei 9/11 ameninţă cu neglijarea unor locuri fierbinţi, precum Pakistanul, o putere marcată de plaga terorismului, înarmată nuclear, împovărată cu un guvern civil nepopular, judecători motivaţi politic şi un mediu de securitate tot mai periculos. Tensiunile regionale din regiunea Chinei, ca urmare a politicii conduse de SUA în zonă, vor încuraja vecinii acestei puteri să adopte poziţii mai ferme faţă de Beijing. În acelaşi timp, în Egipt, există riscul dezintegrării politice în contextul intensificării animozităţilor dintre armată şi forţele politice civile. Stabilitatea Africii de Sud, cel mai prosper stat al continentului negru, ar putea avea de suferit ca urmare a crizei din zona euro, în timp ce în privinţa Venezuelei, evenimentul politic major din acest an sunt alegerile prezidenţiale, al căror câştigător aşteptat este Hugo Chavez, însă perspectivele privind stabilitatea economică şi politică sunt rele, indiferent care va fi rezultatul alegerilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-02

TAGURI: analiza riscuri, analiza 2012, Eurasia Group, analiza Foreign Policy, sfarsitul erei 9/11, criza economica, stabilitate euroComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image