2019-02-22 02:46


ROMÂNIA cere DAUNE URIAȘE în dosarul CIANURII de la ROȘIA MONTANĂ

 |  14:06
ROMÂNIA cere DAUNE URIAȘE în dosarul CIANURII de la ROȘIA MONTANĂ

Romania a trimis firmei canadiene Gabriel Resources o factură în valoare de 8,6 milioane de dolari, echivalentul taxelor pe valoare adăugată pe care compania le-ar avea de plătit, pentru achiziționarea de bunuri și servicii între anii 2011 și 2016. În plus, statul român a avertizat că ar putea să ceară în instanță inclusiv plata a milioane de dolari în penalizări și dobânzi, scrie The Guardian.

Gabriel Resources acuză acum că măsura luată de România este o "răzbunare" pentru procesul intentat de compania canadiană statului român și că momentul la care vine această factură "nu este o coincidență". Într-un comunicat de presă, CEO-ul Gabriel Resources Jonathan Henry a declarat că factura este doar un mod de "a frustra tentativele firmei de a obține despăgubiri" pentru proiectul eșuat de la Roșia Montană.

Gabriel Resources a încercat mai bine de 18 ani să obțină autorizații de la statul român pentru a construi o mină pentru exploatarea aurului de la Roșia Montană, în Munții Apuseni, cel mai mare depozit de aur din Europa.

Proiectul a fost însă oprit în 2013, după zeci de mii de oameni au ieșit în stradă și au protestat timp de trei săptămâni împotriva exploatării aurului de la Roșia Montană, care ar fi distrus zona. Guvernul României a retras în 2014 sprijinul acordat proiectului, iar Guvernul Cioloș a trimis în 2017 actele pentru a include Roșia Montană în Patrimoniul UNESCO, închizând astfel definitiv proiectul.

Luna trecută, firma canadiană a anunțat că va cere României despăgubiri de 4,4 miliarde dolari canadieni la curtea de arbitraj a Băncii Mondiale, potrivit stiripesurse.ro.

Satul Roșia Montană se află pe o suprafață estimată la 314 tone de aur, iar proiectul ar fi fost cel mai mare din Europa.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-14

TAGURI: romania, rosia montana, gabriel resources, daune
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PE DRACU!
14 Iul 2017

La cât de UMILI ȘI HANDICAPAȚI SUNT POLITICIENII, VOR CERE UN KK-T LA TAVĂ! SE PIȘE CANADA, SUA, ISRAELUL, AUSTRIA, GERMANIA, TURCIA ȘI CINE MAI VREȚI VOI, DATORITĂ SLUGĂRNICIEI ȘI PUPINCURISMULUI SCÂRBOS PROMOVAT ȘI EXERCITAT E X E M P L A R DE CĂTRE ȘTIU EI CINE DIN POLITICĂ....
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...