2018-12-12 12:38


Vom plăti 500.000 de dolari pentru reconstrucţia Afganistanului

 |  08:18
Vom plăti 500.000 de dolari pentru reconstrucţia Afganistanului

România va contribui financiar la instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea capabilităţilor Forţelor Naţionale Afgane de Securitate cu 500.000 de dolari anual în intervalul 2015 – 2017, potrivit unei decizii de luni a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării(CSAT).

"O altă temă importantă pe agenda şedinţei CSAT s-a referit la implicarea României în eforturile comunităţii internaţionale de reconstrucţie aAfganistanului. În cadrul acestui proces, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat ca România să contribuie financiar la instruirea, echiparea, finanţarea şi dezvoltarea capabilităţilor Forţelor Naţionale Afgane de Securitate anual cu 500.000 de dolari americani, pentru intervalul 2015 - 2017, aceasta fiind contribuţia financiară minimă, stabilită în urma analizei costurilor financiare asumate de partea română", potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Însuşi Traian Băsescu a declarat, la Summitul NATO de la Chicago de la sfârşitul lunii mai, că România va contribui financiar pentru securitatea afgană, fără să precizeze însă suma. "În ceea ce priveşte contribuţiile financiare, parte din state şi-au anunţat contribuţiile. România nu şi-a anunţat contribuţia în NAC şi nici de-a lungul desfăşurării Summitului, urmând ca acest lucru să-l definitivăm în perioada următoare. Ce vă pot spune este că se au în vedere contribuţii care ţin cont şi de ce au făcut statele până acum. Statele cu contribuţii mari în efective, în trupe, în misiuni desfăşurate în Afganistan îşi pot permite anunţarea unor contribuţii financiare mai mici, pentru perioada 2015 - 2018", a precizat şeful statului.

Faptul că România ar putea contribui cu 500.000 dedolari pentru susţinerea forţelor de securitate afgane după retragerea trupelor NATO, a declarat şi ministrul de Externe, Andrei Marga, prezent şi el la Summitul de la Chicago. "România are la această oră o decizie preliminară de a interveni cu 500.000 de dolari. Aceasta a fost repartizată până la această oră, dar aceste cifre trebuie luate în mişcare. Nu vreau să considerăm că sunt finale, este clar că depinde şi de nevoile care vor apărea. La această oră, acesta a fost calculul pentru România, făcut de centrul Alianţei, de la Bruxelles", a afirmat atunci ministrul de Externe, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-17

TAGURI: Afganistan, dolar, reconstrucţie, Traian_Băsescu, Andrei_Marga, CSAT
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...