2018-12-15 22:46


Românii cu conturi la HSBC, „turnaţi” de elveţieni

 |  21:01
Românii cu conturi la HSBC, „turnaţi” de elveţieni
Rene Pârşan

Elveţia a acceptat, „la presiunea media”, să publice numele deţinătorilor de conturi la filiala HSBC de la Zurich. Cetăţenilor americani li se vor publica doar iniţialele, iar pentru restul lumii numele vor fi dezvăluite în clar. Banca britanică, una dintre cele mai mari din lume, este acuzată că a invitat şi îndrumat deţinătorii unor averi uriaşe,dar şi obscure, să „ascundă” bani prin filiala sa elveţiană, evitând astfel plata impozitele legale din ţările lor. Pe această listă pot fi regăsite vedete din diverse domenii, terorişti, dealeri de arme şi droguri sau securişti din Europa de Est îmbogăţiţi peste noapte. În total, HSBC a găzduit conturi secrete care depăşesc 100 de miliarde de dolari.

În cazul României, clienţii spălătoriei elveţiene sunt, în exlusivitate, miliardari de carton asociaţi serviciilor secrete comuniste, emanaţi de Revoluţia din ‘89. Un număr de 219 persoane şi firme din România au depus peste 1,3 miliarde de dolari la banca elveţiană, începând din 1974 şi până în 2007, printre aceştia numărându-se şi foşti sau actuali politicieni, care au pitulat de Fisc procente importante din cifra estimată mai sus. Cel mai mare cont românesc de la banca elveţiană conţine peste 800 de milioane de dolari şi aparţine unui român „canadian”.

Lotul României

Conform RISE Project, lotul României este selecţionat exclusiv din serviciile secrete şi clienţii politici asociaţi, de la Mihai Tănăsescu, Vladimir Cohn, Ionuţ Mircea Costea – cumnatul lui Mircea Geoană (alt fiu de general), mogulul imobiliar Sorin Creţeanu, Jean Valvis sau Gabriel Hanganu (care avea în cont peste 630.000 de dolari în anul 2006). În linia doi, pot fi regăsite marile nume ale restaurării capitalismului românesc ca Dan Adamescu, Iosif Armaș, Remus Truică, George Copos, Niculae Badea, Cristi Borcea etc. Toate aceste personalităţi au colaborat cu politicieni şi au finanţat de-a lungul anilor toate partidele. Aşa se face că Viorel Hrebenciuc şi asociaţii nu puteau lipsi nici ei din lista românilor cu conturi în Elveţia.

România din seif

Conform RISE Project, acţiunea de ascundere a banilor proveniţi din privatizări cu cântec şi din devalizarea României prin împrumuturi luate de la băncile privatizate de Securitate acoperă intervalul 1974-2007. Deţinerea unui cont bancar nu este în sine o problemă atât timp cât sumele sunt declarate la Fisc și nu provin din activităţi ilicite, zice legea. ANAF, care se pare că a intrat deja în posesia listei din Elveţia, îi va putea taxa acum pe devalizatorii României, iar în paralel DNA poate căuta sursele veniturilor.

Sphinx & Co.

Potrivit regulamentelor BNR, până în anul 2005 cetăţenii români cu reședinţa în România nu aveau voie să deschidă conturi în afara ţării. Pe lista scurtă din România apare însă Daniela Florentina Ganea, soţia lui Mihai Tănăsescu, fost ministru al Finanţelor, fost reprezentant al României la FMI şi acum mare grangur la BEI. Daniela a avut un cont secret la această bancă între anii 1995 și 2004. Numele de cod atașat acestui profil bancar este SPHYNX.

Lotul Dinamo

Vladimir Cohn a fost acţionar al clubului Dinamo şi client al băncii din Geneva începând cu anul 2004. Între 2006 și 2007, soldul contului său a fost de aproape 3,6 milioane de dolari. Contul său de la filiala HSBC este asociat cu firma Kameran Financial AG Elveţia, implicată în România în afacerea de ambalaje de carton Ecopack din Ghimbav. De-a lungul anilor, Vladimir Cohn a fost asociat cu Remus Truică, George Copos, Niculae Badea sau Cristi Borcea. Documentele SwissLeaks arată un sold de 962.185 dolari în 2007. La cont mai este atașat și numele soţiei milionarului.

Creţeanu, inginerul de la Poştă

Sorin Creţeanu este beneficiarul afacerii care a dus la condamnarea penală a doi miniștri din Guvernul Tăriceanu. E vorba despre Tudor Chiuariu (Justiţie) și Zsolt Nagy (Comunicaţii), condamnaţi în dosarul „Poșta”. General de meserie, Creţeanu a spălat bani pe bani pe piaţa imobiliară, s-a implicat în fotbal devenind vicepreședinte al clubului Rapid şi e partener cu magnaţii Puiu Popoviciu și Nicolae Badea, ginerii demnitarului comunist Ion Dincă „Teleagă”. Ca hobby, Creţeanu își petrecea vacanţele la Saint Tropez cu fostul ministru Adriean Videanu, cercetat acum sub control judiciar de DNA. Lotul este completat de greco-elveţianul Jean Valvis, acţionar al echipei Rapid București, şi proprietar al Dorna, şi doctorul Gabriel Hanganu, învinuit pentru dare de mită în dosarul penal în care mai sunt acuzaţi Dan Adamescu și Iosif Armaș. Hanganu a mituit un judecător, acum trimis și el în judecată, ca să fie favorizat într-un proces de insolvenţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-25

TAGURI: lista, hsbc, elvetieni, cont, romani, fisc, anaf, zurich, tanasescu, creteanu, valvis, cohn, dinamo, hrebenciuc
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CARACATITA
27 Mai 2015

Sau trezit prea tirziu . Sa vedem cind poate sa recupereze furturile ?
CROCODILUL FLAMAND
27 Mai 2015

terorişti, dealeri de arme şi droguri sau securişti din Europa de Est îmbogăţiţi peste noapte/ADICA CLICA SECURISTILOR VALUTISTI CARE SE CREDEAU STAPANII PLANETEI.....CE LINISTE LA BUCURESTI CAND DOVEZILE SUNT PE MASA....TERORISTII SUNT PARTENERII DE AFACERI AI LUI 666ISARESCU666 ....SA NE SCHIMBAM NUMELE IN JAMAHIRIA BOLSEVICA OSAMA BIN 666ISARESCU666???????SI SPUN ASTA IN CUNOSTNTA DE CAUZA...BANII FURATI DE CLICA ISARESCU FINANTEAZA OPERATIUNILE TERORISTE IN EUROPA....ASASINATE DE POLITICIENI SI AMBASADORI INCOMOZI....SRI DOARME?NU DOARME...LUCREAZA LA CAPACITATE MAXIMA....PENTRU A AJUTA TERORISTII...EVENTUAL CU LOGISTICA...TOTUL PLATIT DE STATUL ROMAN...DAR PROFITURILE IN ELVETIA....SA TRAITI BINE....NU VOI POPORUL ROMAN....NOI,TERORISTI VALUTISTI,CLICA BANCARA
Random imageUltimele stiri


loading...