2019-03-20 23:52


S-a sinucis din cauza unui procuror

 |  20:04
Încăun om care a avut de-a face cu procurorul Alexandru Lele şi-a pus capătzilelor. Este vorba despre omul de afaceri Octavian Nicolae Brânzaş, cel carel-a acuzat pe procurorul Lele că i-ar fi cerut 100.000 de dolari ca să nu îlaresteze. Brânzaş era cercetat acum la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor,sub acuzaţiile de înşelăciune şi spălare de bani, de acelaşi procuror care, înanul 2001, i-a primit plângerea privind faptul că procurorul Alexandru Lelei-ar fi cerut suma de 100.000 de dolari ca să nu îl aresteze.

Cadavrula fost găsit, ieri-dimineaţă, într-o hală a unui abator dezafectat dinlocalitatea Oşorhei. În jurul orei 10.00, un individ a trecut prin faţa fostuluiabator şi a văzut parcat BMW X6, negru, cu numere de Franţa. L-a sunat pe proprietarulspaţiului, Florian Bochiş, pe care l-a întrebat dacă are cumpărători pentruspaţiu. Aflând că nu există cumpărători, l-a informat că maşina lui Brânzaş esteparcată în faţa porţilor de acces în abator. Proprietarul spaţiului a venit deurgenţă la faţa locului. Împreună cu cel care l-a sunat au plecat în căutarealui Brânzaş prin fostul abator. L-au găsit într-una dintre hale. Era spânzurat cuo cordelină legată de o grindă metalică prinsă de acoperiş. Au pus mâna pe el.Era deja rece. Imediat au anunţat Dispeceratul 112 despre eveniment. La faţalocului a ajuns grupa operativă formată din ofiţeri ai Serviciului deInvestigaţii Criminale, specialişti criminalişti, medic legist şi un procurorcriminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Anchetatorii iau în calcul orice variantă a decesului, neexcluzând nicicrima, până când nu va fi finalizată expertiza medico-legală care săstabilească cauza morţii.

“În atenţia…”

Medicullegist a constatat, la o primă cercetare a cadavrului, că nu prezintă urme deviolenţă. Echipa de cercetare de la faţa locului a găsit asupra lui OctavianNicolae Brânzaş, în vârstă de 42 de ani, cardurile bancare, o brichetă, cheilede la BMW-ul negru parcat în faţa porţilor de acces în abator, bani şi o mapăroşie. În această mapă se aflau patru coli format A4, scrise ilizibil careîncepeau aşa: ”În atenţia domnului prim-procuror alParchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea (…). Am recurs la acest gest din cauza presiunilor lacare am fost supus de procurorul Leucea”. Cele patru coli vor fi trimise pentru expertizare criminalistică.

Erachemat, ieri, la Parchet

Sursedin rândul anchetatorilor susţin că Brânzaş ar fi trebuit să se prezinte ierila Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, unde era cercetat pentru evaziunefiscală şi spălare de bani de către procurorul Leucea Alin Lucian. Culmea,acest procuror este cel care a primit sesizarea lui Octavian Nicolae Brânzaşprivind faptul că procurorul Alexandru Lele i-ar fi cerut 100.000 de dolari casă nu îl aresteze. Asta se întâmpla în anul 2001. Acum, Leucea şi Lele suntcolegi în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

ProcurorulLeucea, cercetat de DIICOT

Înmai 2005, după o anchetă de cinci ani, la Tribunalul Bihor începea un proces derăsunet, judecând după persoanele implicate. Rechizitoriul fusese întocmit deprocurorul Nicolae Bonchiş, de la DIICOT, iar faptele reţinute în sarcinasingurului acuzat erau de fals material în acte oficiale, uz de fals, fals înacte sub semnătură privată, fals intelectual şi înşelăciune cu consecinţedeosebit de grave - fapte pedepsite cu până la 10 ani de închisoare.

Acuzatera Marin Sterian, zis Colonelul, fost topograf la Primăria Oradea, care întreanii 1992 şi 1998 a fost detaşat de la Brigada de Grăniceri Oradea (UM 0512),unde era locotenent-colonel cu specializarea topografie, la Comisia de aplicarea Legii fondului funciar din cadrul Primăriei Municipiului Oradea. Dupătrecerea în rezervă şi pensionarea sa, Sterian Marin şi-a continuat activitateaîn cadrul Comisiei până în anul 2001. El a vândut şi revândut prin interpuşi,potentaţilor din Oradea, terenuri. Printre beneficiari s-a aflat şi procurorulAlin Leucea, care, în urma falsificării de către Colonelul a două titluri deproprietate, emise în 1994???????. Este vorbade TP 120, pe numele Ghiţ Floare, pentru 3.000 mp, teren despre care aceastaavea să declare la anchetă că nu l-a cerut, precum şi de TP 125, emis pe numeleMiculiţă Cornelia, tot pentru 3.000 mp. "Titlurile au fost emise înfals", a reţinut procurorul DIICOT Nicolae Bonchiş, fără a fi remarcatlegătura dintre femei, ce putea fi făcută tot pe baza declaraţiei lui Sterian. Elarăta că ambele titluri i-au fost date de o rudă a lui Miculiţă (care era, larându-i, rudă cu Ghiţ Floare), şi anume Tirla Cornelia, angajată la Oficiul deCadastru. Declarând că aceasta i-a dat titlurile tocmai spre a le falsifica,Sterian explica la anchetă că nu o putea refuza pe funcţionara de la Cadastru:"Având în vedere că în activitatea mea mă întâlneam des cu aceasta, puteasă mă obstrucţioneze pe viitor". Cert este că terenul de 3.000 mp n-a rămasnici la Ghiţ, nici la Miculiţă, ci a ajuns la procurorul Leucea, care l-acumpărat cu modesta sumă de 6 milioane de lei, deşi valoarea sa reală avea săfie stabilită la 210 milioane.

Cristian Panait, o altă victimă aaceluiaşi sistem

Pe 10 aprilie 2002, procurorulCristian Panait îşi punea capăt zilelor, la doar 29 de ani, aruncându-se de laetajul doi al unui imobil. Cazul a stârnit vâlvă la acea vreme, mai ales dincauza suspiciunilor referitoare la presiunile la care ar fi fost supus tânărulprocuror. Ministerul Public confirma la acea dată că a fost ipoteza sinucideriişi invoca un “complex de factori psihostresori”.

Imediat după moartea procuroruluiCristian Panait, s-a bănuit că sinuciderea a fost cauzată de faptul că şefiisăi, Ilie Picioruş şi Ovidius Păun, i-au luat dosarul la care lucra, în careprocurorul Alexandru Lele era acuzat de corupţie, pe motiv că el intenţiona sădispună neînceperea urmăririi penale. Inspectorii CSM Gabriela Voicu şi VioletaHutopila au constatat în anul 2005, când au cercetat cauzele morţii lui Panait,următoarele: "Nu se poate stabili o legătură între luarea de cătreprocurorul Ilie Picioruş a dosarelor aflate în lucru la procurorul CristianNicolae Panait, redistribuirea lor altui procuror şi decesul acestuia, toateacestea fiind repartizate spre soluţionare după data de 10 aprilie 2002". Estechiar ziua în care s-a sinucis Cristian Panait.

Istoria începe pe data de 20 aprilie2001, când procurorul Alexandru Lele l-a arestat pe Adrian Tărău pentrucomplicitate la contrabandă, acuzându-l de faptul că a mijlocit - prinintermediul firmei Lucmir - un import de1.495 tone de benzină, sub formă de kerosen, eludând plata accizelor şi a taxeide drum. După o ieşire publică a premierului Adrian Năstase – care a declaratreferitor la acest caz că nu crede în “mandatele de vineri seara” –, Tărău afost pus în libertate după doar două zile, iar procurorul Lele a fost scos din cauză de către Parchetul depe lângă Curtea de Apel Oradea. După numai un an, cariera lui Alexandru Leles-a prăbuşit, fiind suspendat din funcţie şi pus sub urmărire penală pentrufapte de corupţie. La aflarea acuzaţiilor, fostul anchetator al lui Tărău aafirmat că este victima unei înscenări puse la cale de Tărău ca răzbunarepentru “îndrăzneala” sa de a-l fi arestat. Dosarul fierbinte i-a fost înaintatprocurorului Cristian Panait pentru soluţionare. Procurorul a efectuat lalocuinţa lui Alexandru Lele o percheziţie care la vremea respectivă a făcutmultă vâlvă, fiind prezentată pe posturile de televiziune. Ulterior, laîntoarcerea din deplasare, procurorul Cristian Panait a stabilit că în urmaprobatoriului nu poate da altceva decât neînceperea urmăririi penale. I-ainformat pe superiorii săi că va soluţiona cu neînceperea urmăririi penaleaceastă cauză. Auzind acestea, procurorul Picioruş i-a luat dosarul, a infirmatsoluţia şi i-a luat toate cauzele pe care acesta le avea de rezolvat. Pe 27martie 2002, procurorul a încercat să ia legătura cu ministrul justiţiei,Rodica Stănoiu, pe care a sunat-o de 12 ori. Ulterior, pe 12 aprilie s-asinucis.

În raportul întocmit de inspectori dinConsiliul Superior al Magistraturii la cererea ministrului justiţiei de atunci,Monica Macovei, arăta că au existat presiuni mari asupra tânărului magistratpentru ca acesta să dea o altă soluţie în dosar decât cea legală.

AdrianTărău s-a stabilit în 2002 în Statele Unite, unde – împreună cu omul deafaceri Silviu Prigoană şi cu unchiul său, pastorul Lucian Colţea – a demarat oafacere imobiliară de milioane de dolari. Informaţiile vehiculate de presăarată că Tărău ar fi cumpărat mai multe clădiri în Chicago, pe care le-arenovat şi le-a transformat în imobile de lux, ulterior închiriindu-le sauvânzându-le extrem de profitabil. Banii investiţi, aproape 6 milioane dedolari, ar fi provenit din România.

ProcurorulLele a fost suspendat timp de şase ani

ProcurorulAlexandru Lele s-a întors în magistratură, şi nu aşa, oricum. A candidat pentrufuncţia de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea.Dosarul lui a fost respins pe motiv că nu a avut pe ultimii trei anicalificativul “foarte bine”. "La ultima evaluare, pentruactivitatea pe anul trecut, magistratul nu a fost evaluat deoarece nu a activatîntreaga perioadă. Abia a revenit din perioada de suspendare. Ultimulcalificativ al procurorului Alexandru Lele datează din 2002 şi a fost de «bine»,motiv pentru care nu a putut să se înscrie", declara, în luna aprilie aacestui an, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor,procurorul Dorel Moţiu.

ProcurorulLele a revenit în magistratură în anul 2008, după ce, timp de şase ani a fost anchetatşi judecat de mai multe parchete şi instanţe. El a primit soluţii de scoaterede sub urmărire penală atât de la DNA, cât şi de la Parchetul Înaltei Curţi. Înaceste condiţii, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a dispusreîncadrarea lui Lele ca procuror, constatând că motivele care au determinatsuspendarea sa din magistratură, respectiv acuzaţiile penale la adresa sa, numai există.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-07-01
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...