2018-11-15 02:03


Scandal la Puşcării

 |  21:00
Scandal la Puşcării

Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Ioan Băla, a fost membru al comisiei de examinare a celei care a susţinut concursul pentru ocuparea unui post de şef de penitenciar, deşi aceasta, candidat unic la această funcţie, era o „mai veche cunoştinţă de-a sa”. Băla a fost, în urmă cu 13 ani, parte a unui proces de paternitate deschis chiar de proaspăt desemnata în funcţia de director al Penitenciarului Pelendava (judeţul Dolj), Oana Laiu. Procesul a avut un parcurs extrem de sinuos, cu soluţii şi termene cel puţin interesante.

Conform unor voci din anturajul lui Ioan Băla, relaţia sa cu Oana Valeria Laiu (fostă Tascău) a debutat pe vremea când aceasta era studentă la Facultatea de Sociologie şi Psihologie din cadrul Universităţii Timişoara, promoţia 2000. Ioan Băla era lector universitar la catedra acestei facultăţi şi era plătit cu ora. Cu toate că informaţia este de interes public, reprezentanta Departamentului Resurse Umane din cadrul instituţiei de învăţământ superior plata cu ora, A. Cojocaru, ne-a declarat, punând la îndoială un răspuns din partea conducerii Universităţii: „Nu vă pot da această informaţie fiindcă este confidenţială. Nu-l căutaţi pe şeful meu ca să nu am eu probleme”. Proaspăt ales în funcţia de rector al Universităţii de Vest Timişoara, Marilen Pirtea, nu are cunoştinţă despre perioada în care Băla a predat ca lector universitar, dar a ţinut să precizeze: „Veţi fi căutat şi veţi primi răspunsul pe care îl solicitaţi”, ne-a răspuns acesta, recunoscând că informaţia este una publică. Redacţia ziarului nostru nu a mai primit însă nici un răspuns.  

Dosarul, „pus la păstrare”

Ca studentă, fosta domnişoară Tascău (actuală Oana Valeria Laiu) efectua un stagiu de practică la Penitenciarul Timişoara, condus pe vremea aceea de însuşi Băla. Ca o dovadă că nu-i era indiferentă,  Băla i-a oferit fostei sale studente, în septembrie 2000, un post la secretariatul Penitenciarului pe care-l conducea, în regim de angajat civil. În mai puţin de un an, domnişoara Tascău a devenit ofiţer. Chiar şi aşa, în aparenţă, relaţia dintre cei doi „s-a răcit” cu un an înainte ca Băla să ia drumul Capitalei, iar Tascău a fost transferată la Penitenciarul din Târgu-Jiu la începutul lunii mai 2004, pentru ca Băla să „se poată descotorosi de ea”. Fosta angajată a acestuia l-a chemat încă din 2003 pe Băla în instanţă pentru a-i „dovedi adevărul”, doar că, potrivit purtătorului de cuvânt al Judecătoriei Timiş, judecător Maria Aman, „în data de 11.06.2003 judecătoria a respins cererea formulată de reclamant, Oana Valeria Taşcău, dosarul fiind înregistrat pe rolul instanţei la data de 06.01.2003, primul termen de judecată fiind 23.01.2003”. De notat că până la această oră nu am primit un răspuns prin care să ni se confirme sentinţa definitivă şi nici motivarea instanţei. Dincolo de toate aceste amănunte „picante”, pe rolul Curţii de Apel Timişoara a fost deschis, în 2004, respectiv reînregistrat în 2005, un proces de stabilire a paternităţii, intentat de Tascău împotriva lui Ioan Băla. Potrivit purtătorului de cuvânt al Curţii de Apel Timişoara, Denisa Botoca, „în 11 martie 2005 dosarul 1759/59/2005 a fost înaintat la Tribunalul Timiş. A fost scoasă cauza de pe rol şi s-a trimis cauza în apel la Tribunalul Timiş”. Tribunalul Timiş, prin purtătorul său de cuvânt, Lavinia Biriş, ne-a comunicat că dosarul s-a întors la Judecătorie, nu s-a formulat recurs, iar decizia definitivă este cea de fond dată de Judecătorie, complet necunoscută la acest moment. Ca o finalitate, din câte se pare, cei doi au reuşit să cadă la învoială şi să ajungă la o înţelegere avantajoasă pentru ambele părţi. Ca să nu existe nici un dubiu în legătură cu faptul că e vorba de actualul şef al penitenciarelor din România, Ioan Băla, secretara Cabinetului Curţii de Apel Timişoara, Lăcrămioara Ivan, ne-a declarat: „Da! Băla despre care întrebaţi este fostul şef al Penitenciarului din Timişoara. Nu altul!”.    

A câştigat concursul fiind în concediu maternal

Conform proverbului „orice să fie nou, dar prietenul vechi”, din poziţia de şef al penitenciarelor din România, Ioan Băla „a avut grijă” să facă parte din comisia care, anul acesta, în perioada 2-3 aprilie, a examinat-o la două probe, aşa cum prevede noul ordin al ministrului justiţiei pe 2012, pe Laiu, deşi aceasta se afla în concediu pentru creşterea copilului. Aceasta a apărut pe listă drept candidat unic pentru funcţia de director al Penitenciarului Pelendava din judeţul Dolj. Pentru că legislaţia în domeniu prevede că din comisiile de examinare nu pot face parte „cei care au relaţii cu caracter patrimonial cu unul dintre candidaţi”, şeful ANP, Ioan Băla, trebuia să se autorecuze din această comisie de examinare, conflictul de interese mijlocit de această participare fiind evident. Mai mult decât atât, juridic vorbind, cei doi se aflau în „contradictoriu”, ceea ce făcea cu atât mai conflictuală poziţia lui Băla în comisia de examinare. În data de 5 aprilie a fost publicat rezultatul concursului, previzibil: candidatul unic Oana Valeria Laiu a fost admisă cu nota 7,50 şi va ocupa funcţia de director al Penitenciarului din Pelendava. Mai interesant de atât este faptul că aceeaşi angajată a Penitenciarului de Minori din Craiova, în urmă cu doar o lună, a dat concurs pentru ocuparea postului de şef birou educaţie, fără succes însă. Un argument solid în favoarea ideii că Laiu a participat la un concurs mai uşor pentru o funcţie cu mult mai mică. De menţionat că Oana Laiu este măritată cu Laurenţiu Laiu, ofiţer educator în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, fiind practic subalternul presupusului fost amant al soţiei sale.

Răspunsul oficial, „pe lângă”

Contactat telefonic, Ioan Băla ne-a declarat scurt: „Păi aţi primit răspunsul complet la solicitarea dumneavoastră! În el veţi găsi tot!”. Purtătorul de cuvânt al instituţiei pe care o conduce, Ioana Luca, a ţinut să-şi contrazică şeful spunându-ne că nu ne-a pregătit încă un răspuns oficial. Răspunsul lor a sosit, în final, după insistenţele noastre, la o zi după primele lor declaraţii fără însă a ne lămuri ce rol a jucat Ioan Băla în acea comisie. Mai mult decât atât, Băla a refuzat să ne răspundă dacă actuala Laiu Oana Valeria este aceeaşi cu fosta Tascău Oana Valeria, motivându-ne astfel răspunsul: „Administraţia Naţională a Penitenciarelor nu deţine date referitoare la o sentinţă judecătorească definitivă privind cele două persoane la care faceţi referire în solicitarea dumneavoastră”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-09-02

Mai multe imagini:
Scandal la Puşcării
zoom
Scandal la Puşcării
zoom
Scandal la Puşcării
zoom

Scandal la Puşcării
zoom
Scandal la Puşcării
zoom
Scandal la Puşcării
zoom

Scandal la Puşcării
zoom
Scandal la Puşcării
zoom
Scandal la Puşcării
zoom


TAGURI: scandal, puscarii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TIBERIU
13 Apr 2012

Domnule Razvan, Tot ce ati scris este real, dar pe lang[ faptul ca ioan Bala nu avea voie sa fie membru in comisia de concurs in cazul Laiu Oana, nu avea voie sa participe in comisie ca si membru potrivit HG 611 din 2008, datorita faptului ca existau inainte de concurs cat si dupa concurs relatii de subordonare ierarhica directa intre seful ANP si unii dintre candidati care ocupau functia de director si pe de alta parte intre castigatorii concursului si chestor. Dar Ordinul MJ de concurs bate HG!!!! Acest ordin e conceput de Bala Ioan si aprobat de Lidia Barac. Bala Ioan e un infractor tinut in brate de Predoiu. Va rog sa cititi in Gorjeanul toate neregulile si matrapazlacurile chestorului Bala Ioan. Dar nimeni nu a luat nicio masura. De fapt se vede din discutia pe care ati purtat-o cu Bala impostura acestuia. Toata stima pentru articol.
INTANGIBILUL
13 Apr 2012

Ce va cuteza ministrul Cătălin Predoiu să facă cu şi din chestorul Ioan Băla? Nu se va întâmpla nimic întrucât deşi recunoaşte neregulile grave din sistemul penitenciar, deşi ştie că este corupţie, deşi ştie că DNA-ul şi parchetele competente fac curăţenie, chestorul nu recunoaşte nimic. Să-l aibă chestorul Băla cu ceva la mână pe Predoiu sau Predoiu este pe atât de corupt ca şi Băla. Dar, nu putem spune asta tocmai despre ministrul justiţiei. Vom afla cu siguranţă la schimbarea guvernării, dat fiind faptul că într-un interviu la un post public de televiziune ministrul Predoiu răspundea la întrebarea că dacă i s-ar propune de noul Guvern să continue la conducerea MJ, „Capacitatea sa în planificarea activităţilor ministerului nu poate depăşi termenul limită al actualei guvernări”. Dovadă de bun simţ, nu-i aşa?
ION
13 Apr 2012

Blaise Pascal: “Dreptatea fără putere este neputincioasă, puterea fără dreptate este tiranică“ Asta intalnimla chestorul Ioan Bala.
FUNCTIONAR ANP
13 Apr 2012

Domnul premier Ungureanu a numit in functia de subsecretar de stat in Ministerul Justitiei pe domnul Petronel Dobrică, ca urmare a demisiei fostului subsecretar de stat Radu Ragea. Întrebare: A fost informat despre neregulile grave din sistemul penitenciar? Exemplific: a)13 cadre condamnate la Penitenciarul Galaţi; b) director adjunct şi alţi 3 ofiţeri reţinuţi la Penitenciarul Codlea; c) conducerile de la Penitenciarele Târgşor şi Târgu Jiu, precum şi alte cadre, numărând în total 18 funcţionari cu statut special, sunt urmărite penal de D.N.A.; d) ordine false emise în numele Ministerului Justiţiei; e) cheltuieli enorme şi nejustificate legate de reprofilarea penitenciarelor; f) împuterniciri peste termenele legale în funcţii de conducere; g) cheltuieli mari pe decontarea chiriilor şi pe transport
ADEVAR
13 Apr 2012

Domnule Razvan, Verificati declara'iile de avere ale lui Ioan Bala si observati ca are venituri de la Universitatea de Vest Timisoarra. Verificati pe site-ul Univ. de Vest Tm si il gasiti pe Ioan Bala ca si lector, planificat la examene.
Random imageUltimele stiri


loading...