2017-01-17 09:02

DEZVALUIRI


Schema devalizării Electrica SA cu 20.000.000 de euro. Banii societăţilor de stat sunt furaţi prin cesiuni de creanţă şi prin executare silită

 |  18:05
Schema devalizării Electrica SA cu 20.000.000 de euro. Banii societăţilor de stat sunt furaţi prin cesiuni de creanţă şi prin executare silită

Procurorii anticorupţie au oprit în aceastălună o afacere prin care au fost scoşi din vistieria SC Electrica SA, societate cu capitalintegral de stat, milioane de euro. Ziarul„Puterea” prezintă în exclusivitate cum, în numai patru luni de zile, au fost scoasedin patrimoniul financiar al SC Electrica SA pe calea executării silite celpuţin 20.000.000 de euro.

Deocamdată, au fost arestate preventiv numaipersoanele de la suprafaţa sistemului pentru că fabuloasa sumă a fost scoasădin conturile SC Electrica SA prin executare silită, pe calea justiţiei, fiindacoperită de o puternică aparenţă de legalitate.

SC Electrica SA a devenit „atractivă” imediatce în conturile ei au intrat sumele provenite din privatizarea unor sectoare deactivitate. Pretextul a fost executarea silită a unei creanţe pe care SCElectrica o avea de achitat către Termoelectrica SA, societate aflată în acelaşigrup economic.

În anul 1997, directorul general al SCTermoelectrica, Ioan Ungureanu, i-a cedat prin cesiune avocatului Voicu Benonedreptul litigios de creanţă, motivând în cadrul Consiliului de Administraţie cănumai aşa poate recupera banii de la SC Electrica SA. La data la care a fostcesionată creanţa, pe rolul Secţiei Comerciale a Tribunalului Bucureşti se aflaun proces deschis de SC Termoelectrica pentru recuperarea creanţei de laElectrica. Voicu s-a dus în instanţă la al optului termen, în calitate deapărător al SC Termoelectrica, până la acea dată societatea fiind reprezentatăde consilierii juridici.

La un termen ulterior, Voicu a prezentatinstanţei contractul de cesiune a creanţei, solicitând instanţei în numepersonal şi al cabinetului său de avocatură să i se returneze creanţa.

Executare silită fără titlu executoriu

Judecătorul Secţiei Comerciale a TribunaluluiBucureşti nu a fost curios să afle ce judecă, de fapt, acţiunea SC Termoelectricasau acţiunea avocatului. Dacă s-ar fi sesizat, ar fi înţeles ca avocaţii, la felca judecătorii şi procurorii, de altfel, nu pot cumpăra drepturi litigioasefiindu-le interzis prin lege.

Sentinţa a obligat SC Electrica SA să achiteSC Termoelectrica SA 31.557.229,06 lei în contul comun deschis de reclamantă şide avocatul Voicu. Suma reprezintă penalităţi calculate la o creanţă de 88.844.487,46lei, suma achitată voluntar de SC Electrica în contul SC Termoelectrica. Maideparte, avocatul Voicu cesionează creanţa primită pe aceeaşi cale uneisocietăţi de recuperare a creanţelor, SC Best Recovery Solution SRL. Din acestmoment începe, practic, să se sifoneze banii din conturile Electrica.

Toate conturile societăţii, de la 20 desocietăţi bancare, au fost poprite la cererea executorului judecătoresc PaulRocoşanu, angajat în recuperarea creanţei Termoelectrica cesionate de Voicusocietăţii de recuperare. SC Electrica nu a fost anunţată de cesiune, ci numaide faptul că i s-au poprit conturile de unde au fost scoase prin trageri succesive20.000.000 de euro.

Executarea silită s-a facut fără titlu, executorulbancar motivând că sentinţele comerciale sunt învestite cu formulă executorieşi că, dacă s-ar fi adresat instanţei, ar fi fost refuzat pe acest motiv. Înconsecinţă, a trecut la executarea conturilor, direcţionând banii în contulBest Recovery Solution. Dar nu s-a oprit să execute a doua oară creanţa plătităvoluntar de Electrica şi pe cea stabilită de tribunal, ci a adăugat alte sumecolosale, obţinute prin manopere expres realizate spre a scoate cât mai mulţibani din conturile societăţii de stat. Astfel, a cerut realizarea uneiexpertize financiar-contabile extrajudiciare, iar societatea de recuperarecreanţe s-a conformat angajând pentru aceasta o firma specializată. Costulexpertizei financiare a fost trecut în scriptele supuse executării, anume 6.476.324,30lei. În realitate însă, expertul contabil a fost plătit cu 800 de lei.

Execută silit a treia oară

Rostul acestei expertize a fost, susţin procuroriianticorupţie, să spolieze conturile SCElectrica din care iată ce sume s-au tras: aşa-zisa creanţă a SC Termolectricacătre Electrica de 55.318.601,39 lei, 16.200.000 de lei onorariul asistenţăjuridică, costul expertizei extrajudiciare mai sus indicat, onorariulexecutorului judecătoresc, 658.291,35 lei, onorariu asistenţă juridică învaloare de 16.200.000 de lei şi 800 de lei taxe judiciare de timbru.

Lanţul cesionării creanţelor SC TermoelectricaSA - Cabinet de avocatura Voicu Benone - SC Best Recovery Solution SRL a fostcreat şi manevrat pentru a extrage toţi banii din conturile SC Electrica. S-auidentificat până la capăt efectele devastatoare ale acestor cesionări, însensul că pe rolul instanţelor civile, la toate judecătoriile de sector dinBucureşti, sunt alte cereri pentru poprirea conturilor SC Electrica SA. AvocatulVoicu nu recunoaşte că SC Electrica a plătit toate obligaţiile către SCTermoelectrica şi, printr-o acţiune ce i-a fost admisă de Tribunalul Cluj, învestitca urmare a unei strămutări de la Bucureşti, urmează să încaseze alte 65.246.402,86lei. După cum se poate calcula, SC Electrica este executată silit a treia oarăsub pretextul unei creanţe iniţiale către o societate de stat aflată în cadrulaceluiaşi grup economic.

Termoelectrica SA, executată silit tot în urma unei cesiuni

Nici SC Termoelectrica SA nu a scăpat deventuzele caracatiţei financiare. Avocatul Voicu a încasat bani prin executaresilită şi de aici, în urma, evident, a unei cesiuni de creanţă. După ce a încheiatun contract de asistenţă juridică cu SC Termoelectrica, fără să treacă nici osumă la rubrica specială, ci numai o bară, a revenit şi a trecut ca onorariu5.000 de lei. Pentru a obţine banii de la societatea pe care o reprezentase înmod ilegal a cesionat creanţa unui anume M.V. Astfel, din conturile SCTermoeclectrica SA au fost extrase, prin poprire, realizată de acelaşi executorjudecătoresc, 5.950.000 de lei creanţa cesionată, precum şi 1.862.650 de leicheltuielile de executare. Acestea au fost compuse din 1.785.000 de leionorariu asistenţă juridică, 77.350 onorariu executor judecătoresc şi 300 de leitaxe judiciare de timbru. Împotriva acestor manevre, imposibil de oprit încadrul procedurilor de executare silită prin suspendarea executării, SCTermoelectrica SA, reprezentată de noua conducere, a făcut plângere penală împotrivalui Voicu.

Avocatul Voicu a fost arestat preventiv pentruînşelăciune, alături de executorul Rocoşanu, Ioan Ungureanu, directorul SCTermoelectrica SA care a cesionat creanţa, şi IoanIonaş, administratorul SC Recovery Best SolutionSRL. Ungureanu a fost pus în libertate prin decizia de săptămâna trecută ainstanţei supreme.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-27

Mai multe imagini:
Schema devalizării Electrica SA cu 20.000.000 de euro. Banii societăţilor de stat sunt furaţi prin cesiuni de creanţă şi prin executare silită
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image