2019-01-24 04:27


Sclavi în Viena. Procurorii DIICOT au destructurat o reţea de „proprietari” de cerşetori care au obţinut zeci de mii de euro din asuprirea persoanelor cu dizabilităţi în capitala Austriei

 |  20:17
Sclavi în Viena. Procurorii DIICOT au destructurat o reţea de „proprietari” de cerşetori care au obţinut zeci de mii de euro din asuprirea persoanelor cu dizabilităţi în capitala Austriei

Ogrupare formată din cinci bărbaţi şi patru femei a fost trimisă în judecată, înarest preventiv, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor deCriminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală pentrurecrutarea unor persoane cu dizabilităţi fizice pe care le-au constrâns lacerşetorie în Viena, obligându-le săobţinutăcel puţin 80 de euro pe zi.

PotrivitDIICOT, Mircea Eftimoiu, zis "Mutu" sau "80 de mii",Virginia Eftimoiu, zisă "Gina", Laurenţiu Dorobanţu şi Marian FlorinEftimoiu au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care auaderat ulterior şi Gheorghe Zamfir, zis "Dodel", Claudia Ion, VioricaCălin, zisă "Cristina", Ionel Mihai, zis "Ionel Gonglează"şi Viorica Călin, alias Cristina, în scopul comiterii infracţiunii de trafic depersoane în forma exploatării prin obligarea la practicarea cerşetoriei, perelaţia România-Austria. Membrii grupării au recrutat persoane cu dizabilităţifizice şi fără venituri, prin promisiunea obţinerii unor sume de bani dinpracticarea cerşetoriei sau a facilitării obţinerii de proteze sau îngrijirimedicale, spune DIICOT. O parte dintre inculpaţi se ocupau de recrutareapersoanelor traficate, alţii de întocmirea formalităţilor necesare eliberăriiactelor de identitate, alţii de transportarea victimelor peste graniţă, iaralţii de cazarea în Viena şi supravegherea activităţii de cerşetorie.

Victimelorli se reţineau actele de identitate, erau cazate câte 20-25 de persoane într-unapartament cu două camere şi constrânse să practice cerşetoria, suma minimă pecare trebuiau să o obţină din cerşit fiind de 80 de euro pe zi.

Începândcu anul 2008, liderul grupării, Mircea Eftimoiu, soţia acestuia, VirginiaEftimoiu, fiica acestora, Persida Larisa Eftimoiu, împreună cu concubinulacesteia, Laurenţiu Dorobanţu şi, ulterior, Marian Florin Eftimoiu şi mama VirginieiEftimoiu, Viorica Călin, au început să racoleze în vederea exploatării mai multepersoane majore cu dizabilităţi fizice, de etnie romă sau din pătura foartesăracă a populaţiei pe care le-au ademenit spunându-le că urmează să cerşeascăîn Viena, promiţându-li-se o parte din câştig sau achiziţionarea unor protezenecesare ameliorării infirmităţilor fizice de care sufereau cu scopul de a obţinesume importante de bani.

Victimeleerau cazate în condiţii inumane, în spaţii strâmte, în general câte 20-25 depersoane într-un apartament cu două camere, dormind pe saltele, având în vederefaptul că Mircea Eftimoiu şi soţia sa aveau închiriate mai multe apartamente înViena în care cazau atât persoane cu handicap fizic, cât şi persoane fărăprobleme medicale.

Persoanelefără dizabilităţi cazate de inculpaţi munceau la negru, vindeau ziare saupracticau cerşetoria în folosul lor personal, plătind o chirie lunară de 120euro.

Scăpatde poliţiştii austrieci, s-a întors în Viena la aceeaşi „stăpâni”

Laînceputul anului 2008, Ion Ganţă a fost recrutat de Mircea Eftimoiu, pentru acerşi în Viena, promiţându-i că va avea grijă să primească locuri de cerşitbune, precum şi faptul că va fi scutit de plata chiriei, a mâncării, aţigărilor şi a transportului, urmând ca banii obţinuţi în urma practicăriicerşetoriei să fie împărţiţi în mod egal cu el. Ganţă a fost cazat în Viena de soţiiEftimoiu într-un apartament cu două camere, la ultimul etaj al unei clădiri depe strada Hasner nr. 93/31folosit de cetăţeanul sârb Mladen Bericetovic, zis Dena.În prima zi de cerşit, Ion Ganţă, zis Procurorul, a reuşit să adune doar 60 deeuro, faţă de suma minimă impusă de 80 de euro. Banii au fost predaţi înîntregime Virginiei Eftimoiu. Aceasta îl ameninţa cu moartea şi îl bătea pentrucă nu strângea suma cerută. În aceste condiţii, timp de aproximativ două luni, IonGanţă a cerşit în diferite zone din Viena, de cele mai multe ori fiindtransportat şi supravegheat de Virginia Eftimoiu ori de fiica acesteia, PersidaLarisa, banii obţinuţi fiind predaţi părinţilor celei din urmă. Erau zile încare cerşetorul aduna şi 150-160 de euro, iar în altele, doar 50-60 de euro,banii fiind daţi zilnic, soţilor Eftimoiu, chiar dacă înţelegerea iniţială erade a-i împărţi pe jumătate. Suma totală câştigată a fost de aproximativ 3.500-4.000de euro, din care a primit doar aproximativ 500 - 800 de euro. Ganţă i-a trimisaceşti bani nepoatei sale, aflată în România, Monica Ioana Stoica. În final,după aproximativ două luni, văzând că nu primeşte cât trebuia, Ganţă a sunat-ope nepoata sa şi i-a povestit tot cerându-i să vină în Viena pentru a-l luaînapoi în ţară. Pe 15 mai 2008, după ce Virginia Eftimoiu a plecat de lângă el,în faţa lui s-a oprit un cetăţean austriac, care, din fericire, cunoştea limbaromână. Acesta l-a întrebat ce e cu el, iar Ganţă a început să-i spună prin cenecaz trece rugându-l să cheme poliţia. Cerşetorul a depus o plângere împotrivasoţilor Eftimoiu. A doua zi, „Procurorul” s-a întors în România împreună cunepoata sa, Monica Stoica.

Dupărevenirea în ţară, la trei săptămâni, Ion Ganţă a fost recrutat de GheorgheOnică, zis Gigi, care i-a propus să meargă în Austria pentru a cerşi, convenindsă împartă în mod egal banii obţinuţi. Cerşetorul a acceptat, astfel că a fosttransportat în Viena, unde a fost predat lui Mircea Eftimoiu contra sumei de450 de euro.

S-a întors în ţară fără nici un ban, dar şi fărăcărucior

O altă victimă, Ion Constantin, zis Costică Cocaină, afost recrutată în luna mai a anului 2008 de Mircea Eftimoiu, cu promisiuneaobţinerii în Austria a unor îngrijiri medicale de specialitate şi a unorproteze pentru picioare, cheltuielile de transport, hrană, cazare şi îngrijirerămânând a fi suportate de Eftimoiu, urmând ca Constantin Ion să cerşească înViena, pentru restituirea cheltuielilor rezultate în urma controlului medical.Victima a fost însoţită în Viena de nepoata sa, Ana Maria Loliu. Timp deaproximativ zece zile, Constantin Ion a cerşeit în diferite locuri din Viena,câştigând în medie 60 de euro/zi, bani care erau predaţi la jumătatea zilei LariseiEftimoiu, prin intermediul nepoatei sale, iar la sfârşitul fiecărei zile, VirginieiEftimoiu, care îşi nota într-un caiet sumele de bani obţinute de fiecare persoanăîn parte şi cheltuielile fiecărei persoane cu hrana şi ţigările. După cele zecezile, văzând că nu i se rezolvă problema legată de găsirea unui medic, cerşetoruli-a cerut lui Mircea Eftimoiu banii cuveniţi spunându-i că se întoarce înRomânia. Acesta i-a spus că nu poate să-i dea nici un ban, ci, din contră, arede recuperat bani care să acopere cazarea, transportul şi hrana. Astfel,Costică Cocaină s-a întors în ţară fără nici un ban, dar şi fără căruciorulsău, rămas în Viena. A murit anul acesta, pe 29 august.

Recrutat în timp ce făcea autostopul

Victima Tomiţă Flroin Păcuraru a fost recrutată învara anului trecut, de fiica soţilor Eftimoiu şi concubinul ei, LaurenţiuDorobanţu, în timp ce făcea autostopul. Pentru că avea un handicap locomotor,cei doi i-au spus că poate să profite de acesta şi să câştige bani frumoşi dincerşetorie. Păcuraru a acceptat şi a fost transportat în Viena. Aici a fostinstruit de Dorobanţu - trebuia să poarte un baston ori un căruciorpentru infirmi, nu avea voie să vorbească la telefonul mobil în timp ce cerşea,nu trebuia să fumeze în tramvai sau la locul de cerşit şi nici să divulgepoliţiei adresa unde locuia. Persida Eftimoiu l-a învăţat să pună banii obţinuţidin cerşit într-o pungă alături de o icoană şi o monedă, iar în momentul încare aceasta venea şi colecta banii, cerşetorul trebuia să-i dea banii în palmăastfel încât ceilalţi trecători să nu observe. Păcuraru a cerşit lângăsupermarketul „Billa” din zona Catedralei Sf. Ştefan şi în zona staţiei demetrou U6 - Thaliastrasse timp de aproximativ două săptămâni, zilnic, inclusivsâmbăta şi duminica, între orele 7.00 şi 19.00, în medie 10-20 de euro pe zi,banii fiind colectaţi zilnic din două în două ore de Dorobanţu sau Persida,care îl controlau în buzunare pentru a se asigura că nu ascunde bani. Într-ozi, Păcuraru a fugit din locuinţa celor doi „stâpâni”, fără bagaje şi acte deidentitate, fiind descoperit de poliţişti în zona ieşirii de pe autostrada careface legătura cu Aeroportul Viena.

Mâncao dată pe zi şi se încălzea cu o sticluţă cu alcool

Una dintre victimele grupării Eftimoiu, RozicaPieptea, a fost vândută de doi „proprietari” de cerşetori din România contrasumei de 1.000 de lei. În Viena a fost cazată într-una dintre locuinţele luiMircea Eftimoiu. A fost dusă de soacra acestuia, Viorica Călin, zisă Cristina, lao gură de metrou, unde i-a dat o cârjă şi a început s-o supravegheze. Timp detrei săptămâni, a adunat zilnic câte 60-70 de euro. Programul de cerşitera de dimineaţă de la ora 8.00 până seara la orele 19.00 - 20.00, timp în carenu mânca şi nici nu bea apă. Viorica Călin îi dâdea doar o sticluţă de alcoolfoarte mică pentru a se încălzi. Se hrănea o singură dată pe zi, seara cândajungea la gazdă.

Dupăaproximativ trei luni, pentru că nu mai suporta regimul, Rozica i-a ameninţatpe stăpâni că va face tot posibilul să fie prinsă de poliţie în timp ce cerşeasau că se va arunca de la geam, fapt ce i-a determinat pe aceştia să o trimităîn România. A fost transportată în ţară de Ionel Mihai cu acelaşi autoturism cucare fusese dusă în Austria. Ajunşi în Piteşti, Ionel Mihai i-a dat 20 de lei.

ŞOCANT. Cerşetorii erau trataţi şi vânduţi precumobiectele

Iatăcâteva fragmente elocvente din convorbirile telefonice purtate de„proprietarii” de cerşetori pentru a înţelege modul inuman prin care victimele erauvândute şi tratate ca nişte obiecte.

ZAMFIRGHEORGHE: Ai înţeles? Eu am vreo doi milogi de-ăia, că nu mă feresc de tine,că-i iau să facă pentru mine, să producă pentru mine... Ei şi-au găsit şi ei ogazdă acolo, doar pentru ei, ştii...

GIONI:Aha!

ZAMFIRGHEORGHE: Acum mă duc să stau înghesuit acolo?!... Dacă mă duc, mă duc să amgazda mea, că na!

GIONI:Da, normal. Aha!

ZAMFIRGHEORGHE: Înţelegi tu... Că am mai avut doi, i-am vândut, dracu, pe unul pe 11milioane, pe unul pe 11...

GIONI:Da, da...

(...)

ZAMFIRGHEORGHE: Alo?

IONEL:Ce faci, mă, DODELE?

ZAMFIRGHEORGHE: Ce să fac, bă, uite acasă!

IONEL:Uite, am venit şi eu în România, mă.

ZAMFIRGHEORGHE: Zău? Eşti acasă?

IONEL:Aha!

ZAMFIRGHEORGHE: Ce faci?

IONEL:Ce dracu... Ai şi tu un olog, ceva? Ce zici?

ZAMFIRGHEORGHE: Am fost, bă, şi ieri am fost după ei.

IONEL:Şi?

ZAMFIRGHEORGHE: Ăla a murit!

IONEL:Să-mi vie dracii!

ZAMFIRGHEORGHE: Să am draci!

IONEL:Dă-l în moloz!

ZAMFIRGHEORGHE: Aveam o femeie, am fost după ea, n-am mai dat de ea, mă, arde-o-arfocul, s-o ardă!

IONEL:De unde e?

ZAMFIRGHEORGHE: Era de pe la... ştii tu, de pe la Ghergani, după-n partea aia era... dar n-aveacasă, n-avea nimic, stătea pân gări la Bucureşti. Am fost de trei ori după ea şi nu daude ea.

IONEL:Avea buletin, avea!?

ZAMFIRGHEORGHE: Avea tot, arde-o-ar focul!

IONEL:Aia era bună, bă!

ZAMFIRGHEORGHE: Nu era oloagă, nu era nimic, dar era bătrână, era o cocoşată, aşao...

IONEL:Aia era bună!

ZAMFIRGHEORGHE: Era, dar dacă n-am dat de ea... Şi când pleci tu?

IONEL:Păi săptămâna asta, poate-mi fac, dracu, rost de vreun om!

ZAMFIRGHEORGHE: Bă, eu am o promisiune de la cineva, dacă e să mă sune... ăsta enumărul tău?

IONEL:Da!

ZAMFIRGHEORGHE: Te sun şi mergem cu maşina, mergem.

IONEL:da, mă, când...

ZAMFIRGHEORGHE: Păi a rămas să mă sune el, să mă sune. E un tovarăş de-al meu şi aretot aşa, are un olog, are e o rudă de-a lui. Se duce la el şi dacă e, dacă orsă meargă mă sună. Înţelegi? Şi mergem şi-i luăm.

IONEL:Mergem!

ZAMFIRGHEORGHE: N-are un picior ăsta, e bun.

IONEL:E bun, dă-l dracu, merge în cârjă?

ZAMFIRGHEORGHE: Are cărucior de-ăla...

IONEL:Aa, şi în cârjă nu merge...

ZAMFIRGHEORGHE: Păi ştiu eu...

IONEL:E bun, e bun, mă!

ZAMFIRGHEORGHE: Mergem şi-l vedem, mă, dacă ştii că faci treabă cu el îl luăm. Dacănu, la ce să-l luăm?

IONEL:Şi-un bătrân de-ăsta e bun, mă!

„IONCLAUDIA: Da?

CRISTINA:Tu eşti, Dodele?

IONCLAUDIA: Nu, eu, CLAUDIA!

CRISTINA:Ce faci, Claudia, sunt eu, Cristina, haha!

(...)

CRISTINA:Am mai auzit că mai ai unul!

IONCLAUDIA: Dacă ţi l-o găsi pe ălălaltul,ţi-aduce şi ţi-l dă şi pe acela!

(...)

IONCLAUDIA: Zi! Dar acesta e moş, fată, n-areun picior de la genunche…

(...)

CRISTINA:Păi e bun!

IONCLAUDIA: Cu acela te descurci mai greu,trebuie să-l speli.

CRISTINA:Da ce, el nu se spală?

IONCLAUDIA: Păi se spală…

CRISTINA:Păi mai am eu unul, fă, un olog, eu.

IONCLAUDIA: Daa…

CRISTINA:Să mă bâţâi, singur se spală… dar atât,să meargă în cârje, merge în cârje?

IONCLAUDIA: Merge!

CRISTINA:Merge? Atunci… Bine, hai, şi mă suni,da?

IONCLAUDIA:Aha, dacă l-oi găsi.

DOMN:Ce faci?

ZAMFIRGHEORGHE: Ce dracu să zic, mă, uite amfost pe la Piteştidupă nişte ologi de-ăia şi nu mai dau de ei, măi vere.

DOMN:Zău?

ZAMFIRGHEORGHE: Zău! Am fost şi ieri şi azi.

DOMN:Trebuie să-i cauţi, bă!

ZAMFIRGHEORGHE: Păi a fost la mine, mă şi afugit.

DOMN:A?

ZAMFIRGHEORGHE: Ai înţeles? Adică a fugit...i-am bătut eu de nebun, de drăcos.

DOMN:Da, mă, nu se poartă...

ZAMFIRGHEORGHE: Şi acum nu ştiu pe unde e, căn-are casă e d`ăia, şade pe sub canale, pe...

DOMN:Aha. I-o fi luat alţii!

ZAMFIRGHEORGHE: Nu i-a luat... nu se duce cu alţii. Nu... am vorbit cu ăla, cu MIRCEA, îmi dădea 500 de euro pe-o bucată.

DOMN:Era bine.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-23
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...