2018-12-16 10:49


Șeful Direcției Juridice din Primăria Capitalei, tranzacție de 275.000 de euro cu o proprietate-fantomă

 |  22:06
Șeful Direcției Juridice din Primăria Capitalei, tranzacție de 275.000 de euro cu o proprietate-fantomă

Adrian Iordache, cel care conduce “juridicul” din Primăria Capitalei (PMB), încă de pe vremea lui Traian Băsescu, a dat anul trecut lovitura vieții. El a reușit să vândă, cu 275.000 de euro, o casă care nu figurează în niciuna din declarațiile de avere pe care acesta le-a depus în calitate de funcționar public. Locuința se află în Capitală, iar banii obinuți de pe urma tranzacției nu au fost depuși la bancă, în vreun cont curent sau de depozit. Directorului Iordache i-a răsărit, în schimb, o altă casă, tot în București.

Potrivit declarației de avere întocmită anul acesta de către directorul Direcției Juridice din cadrul PMB, Adrian Iordache, document înregistrat la registratura instituției sub numărul 654, din data de 13 iunie 2017, acesta a menționat, la capitolul “bunuri imobile, a căror valoare depășește 3.000 de euro fiecare, și bunuri mobile înstrăinate în ultimele 12 luni”, că, în cursul anului 2016, a înstrăinat o casă de locuit, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, încasând în urma acestei tranzacții suma de 275.000 de euro. Cumpărătorul casei cu pricina este un anume Ioan Mihăilă, potrivit documentului citat.

Imobilul vândut de Adrian Iordache pare a fi însă unul de tip fantomă. Asta, deoarece, în declarația de avere sus-menționată, la capitolul “Clădiri”, deținute personal sau împreună cu membrii familiei, Adrian Iordache menționează că este proprietar a două case de locuit. Prima, în suprafață de 75 metri părați, în comuna Făcăeni, județul Ialomița, a fost moștenită de directorul juridic al Primăriei Capitalei, în cotă de trei optimi, în cursul anului 2011. A doua casă, apare ca fiind cumpărată chiar anul trecut. Este vorba despre un imobil, în suprafață de 100 metri pătrați, situat în București, deținută în cotă de 1/1 (integral) de Adrian Iordache.

Uite casa, nu e casa!

Acest detaliu este unul mai mult decât interesant, întrucât, în istoricul declarațiilor de avere depuse, începând cu anul 2010, Adrian Iordache nu menționează că ar fi deținut în proprietate, personal, în cotă de 1/1, niciun imobil similar celui pe care l-a vândut în anul 2016. Pe cale de consecință, nici nu avea cum să îl vândă pentru a obține, în urma tranzacției, banii necesari achiziționării, tot în 2016, unei alte case în București.

Astfel, în declarația de avere din anul 2010, spre exemplu, Adrian Iordache nu deținea nicio clădire. Doar soția sa de la acea dată, Alice Iordache, de profesie avocat, deținea o casă de locuit, în cotă de 1/2, amplasată în București, cotă pe care aceasta ar fi cumpărat-o undeva în cursul anului 2005. Casa cu pricina are o suprafață de 157 metri pătrați și apare, fără excepție, în toate declarațiile de avere completate și depuse de directorul Direcției Judirice din Primăria Capitalei între anii 2011 - 2016. Cu mențiunea că imobilul nu se afla în proprietatea lui Adrian Iordache, ci a lui Alice Iordache, și nu total, ci doar în cotă de jumătate. Mai mult, potrivit unor surse din Primăria Capitalei, se pare că soții Iordache au și divorțat între timp.

Așadar, din declarația de avere depusă în anul 2010, rezultă, la capitolul venituri realizate împreună cu soția, că Alice Iordache a încasat venituri de 86.032 lei, în calitate de avocat, pentru prestația unor activități de consultanță juridică. Adrian Iordache, în schimb, a realizat venituri salariale de la Primăria Capitalei în cuantum de 48.299 lei.

În 2011, Alice Iordache a realizat venituri de 58.509 lei, iar Adrian Iordache a încasat un salariu total de 29.930 lei. În 2012, Alice Iordache a realizat venituri de doar 1.765 lei, potrivit declarației de avere, iar Adrian Iordache 29.681 lei.

Începând cu anul 2013, soția lui Adrian Iordache dispare de la rubrica “venituri” din declarațiile de avere ale directorului juridic al Primăriei Capitalei. Numele acesteia nu mai figurează la rubrica respectivă nici în declarațiile depuse în anii 2014, 2015, 2016 și 2017. Asta pentru că, spun sursele citate mai sus, în prezent soții Iordache sunt divorțați.

Banii nu se regăsesc în conturi

În aceste condiții, este interesant de aflat ce casă a vândut totuși, anul trecut, Adrian Iordache, astfel încât să încaseze suma de 275.000 de euro. Din aceleași declarații de avere, depuse de Iordache în perioada 2011 – 2017, rezultă că directorul juridic din Primăria Capitalei deține, începând cu anul 2011, câte trei optimi din niște terenuri arabile, extravilane și intravilane, moștenite în comuna Făcăeni, județul Ialomița. Este vorba despre 2,5 hectare de teren arabil, 3,45 hectare de teren extravilan și 3.650 metri pătrați de teren intravilan. Aceste proprietăți nu au fost însă niciodată vândute sau înstrăinate, ele figurând, și astăzi, în proprietatea lui Adrian Iordache.

Și mai interesant este faptul că Adrian Iordache nu declară că ar deține niciun bun de valoare, niciun autoturism și niciodată nu a avut conturi sau depozite bancare. Nu a simțit nevoia să apeleze la așa ceva nici după ce a reușit să vândă casa “fantomă”, cu suma de 275.000 de euro.

Legături dintre cele mai interesante

Adrian Iordache este unul dintre cei mai vechi și cei mai importanți funcționari din Primăria Capitalei. El lucrează la “Juridic” încă de pe vremea lui Traian Băsescu, a fost unul dintre apropiații lui Adriean Videanu, dar și ai lui Sorin Oprescu.

Iordache a rămas șef la “Juridic” și sub mandatul Gabrielei Firea, fiind numit, anul acesta, în primăvară, în funcția de membru al Consiliului de Administrație al nou-înființatei SC Compania Municipală Energetică SA.

Surse din Primăria Capitalei precizează că Adrian Iordache este nașul de cununie al unui alt consilier juridic din instituție, pe nume Daniel Ghioca. Acesta din urmă este membru al grupării de afaceri patronată de familia Andreei Paul Vass și de Ion Petre, partener de business cu Dorin Cocoș și Alexandru Bittner.

Potrivit Registrului Comerțului, Viorel Paul - socrul Andreei Paul Vass -, cel care a întemeiat Romcontrol, faimoasa firmă de evaluări conectată la contractele cu statul (inclusiv cu ANRP), deținea, în anul 2001, acțiuni la compania G.D.S. Consult SRL, alături de Daniel Ghioca - finul lui Adrian Iordache -, de Radu Andrei Dinulescu, de Elena Paul (soacra Andreei Paul Vass) și de afaceristul Ion Petre.

La rândul său, Radu Andrei Dinulescu a fost director la Direcția Juridică din cadrul Primăriei Capitalei în timpul mandatelor de edil general ale lui Traian Băsescu. Dinulescu este nepotul fostului președinte al Bankcoop, Alexandru Dinulescu, acuzat că a prejudiciat banca cu peste un miliard și jumătate de dolari. Faptele s-ar fi petrecut în cursul anului 1997, iar Alexandru Dinulescu a fost arestat, în SUA, undeva în cursul anului 2003. El a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Revenind la Adrian Iordache, activitatea acestuia la Primăria Capitalei poate fi caracterizată drept prodigioasă. A fost implicat în afacerea “Constanda - Parcul Bordei - Satul Francez”, în expropierile de la Pasajul Basarab și în alte afaceri controversate derulate în ultimii 15 ani la nivelul Primăriei Capitalei.

ANI l-a mai verificat, în trecut, pe Iordache

Povestea imobiliară în care este implicat Adrian Iordache este una care ar merita verificată, cel puțin de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate. Nu ar fi, de altfel, pentru prima dată când directorul Direcției Juridice din Primăria Capitalei este investigat de ANI. În anul 2008, inspectorii de integritate anunțau că au declanșat un control în legătură cu averile a patru consilieri din Consiliul General al Municipiului București. Inclusiv cea a lui Adrian Iordache. Printre cei vizați atunci de Agenția Națională de Integritate se mai numărau Horațiu Țica, Doru Prioteasa și Victor Iovici.

Controlul ar fi fost declanșat după ce ANI s-a autosesizat din presă despre faptul că cei patru conduceau autoturisme de lux care nu figurau în declarațiile de avere depuse de aceștia. Așa cum am arătat mai sus, Adrian Iordache nu a menționat în vreo declarație de avere că ar deține în proprietate vreun autoturism, cu atât mai puțin unul de lux. Din motive care ne scapă, investigația ANI a rămas însă în “coadă de pește”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-07-25

TAGURI: Adrian Iordache, Directia Juridica, Primaria Capitalei, tranzactie, imobiliara, avere, ani, pmb
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...