2017-01-22 14:17

DEZVALUIRI


Şeful DIICOT Cluj: În dosarul lui Paszkany au fost presiuni de la primele acte de urmărire

 |  19:43
Şeful DIICOT Cluj: În dosarul lui Paszkany au fost presiuni de la primele acte de urmărire

Şeful DIICOT Cluj,Mircea Hrudei, care a instrumentat dosarul omului de afaceri Arpad Paszkany,judecat pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi achitat vineri,afirmă că au existat presiuni de la început şi până la sfârşit asupra procurorilorşi judecătorilor implicaţi în acest caz.

Procurorul-şefal DIICOT Cluj Mircea Hrudei a declarat că toţi oamenii care au lucrat la acestdosar au simţit presiuni.

"Toţi oameniicare au lucrat la dosar au simţit presiuni. S-a început cu acel memoriu adresatpreşedintelui Traian Băsescu, invocat în şedinţa de bilanţ a ParchetuluiGeneral de la începutul anului 2007. Verificările CSM precum şi ancheteleefectuate de Parchetul General cu privire la aspectele invocate în memoriu audemonstrat că toate acuzaţiile lui Arpad Paszkany sunt nefondate. Au fostfăcute şi alte plângeri penale şi sesizări împotriva procurorilor de caz, decătre domnul Arpad Paszkany şi apropiaţi ai acestuia, toate soluţionate prinneînceperea urmăririi penale sau clasare", a afirmat Hrudei.

El a spus că au urmatpresiunile asupra unuia dintre procurorii care au lucrat la dosar, DacianaDeritei, şi s-a încercat să se acrediteze ideea că dosarul a fost construit lacomandă, ca urmare a unor relaţii de rudenie ale procurorului DIICOT DacianaDeritei, care a fost, de altfel, recuzată de omul de afaceri.

Şeful DIICOT Cluj amai spus că a fost atenţionat în mod repetat de Paszkany că vremurile seschimbă.

"Pe parcursulurmăririi penale, în mod repetat, domnul Paszkany mi-a sugerat să fiu atent căvremurile se schimbă, o aluzie directă la conjunctura politică din acel moment.La judecarea cauzei la Tribunalul Cluj au existat, în opinia mea, o serie deincidente procedurale, dar la acest moment nu doresc să le nominalizez deoarecele-am invocat într-un cadru oficial", a mai afirmat şeful DIICOT Cluj.

Hrudei mai susţine căau existat presiuni şi asupra judecătorilor Curţii de Apel Cluj.

"La soluţionareadosarului în apel, senzaţia mea a fost că a existat o presiune mare şi asuprajudecătorilor Curţii de Apel Cluj. Totul a debutat imediat după ce Înalta Curtede Casaţie şi Justiţie a respins a doua cerere de strămutare a cauzei,formulată de Paszkany. Ca şi o coincidenţă, au apărut în presă mai multearticole cu un vădit caracter denigrator la adresa membrilor completului dejudecată, mergând până la invocarea unor aspecte din viaţa privată a acestora,fără nicio legătura cu cauza dedusă judecăţii", a mai spus Hrudei.

Consiliul Superior alMagistraturii a stabilit că, "prin modalitatea tendenţioasă de prezentarea faptelor şi prin conţinutul defăimător, realizat de expunerea unor faptenereale, informaţiile din presă sunt prejudiciabile şi nejustificate, însăşeful DIICOT Cluj spune că această reacţie a CSM a fost "tardivă şi fărăimpact mediatic".

"Nu ştiu în cemăsură aceste presiuni mediatice au influenţat soluţia la Curtea de Apel, darele au existat cu certitudine. Nu pot să nu remarc celeritatea cu care s-asoluţionat, în două grade de jurisdicţie, dosarul inculpatului Arpad Paszkany,în timp ce în dosarul privindu-i pe ziariştii de la Gazeta s-a trecut lacitirea rechizitoriului după aproape patru ani de la sesizarea instanţei",a mai declarat Mircea Hrudei.

Procurorul-şef alDIICOT Cluj a mai spus că în ultima perioadă a fost ameninţat cu articoledespre viaţa sa personală.

"În ultimasăptămână mi-au parvenit mesaje cu privire la faptul că după ce instanţa vamenţine solutia de la tribunal se va publica un material compromiţător despreviaţa mea personală. Trebuie să constat, cu amărăciune, că, dacă la începutulcercetărilor privindu-l pe inculpatul Arpad Paszkany, echipa de colaboratoriera numeroasă şi hotărâtă să facă faţă oricăror presiuni, pe parcurs lucruriles-au schimbat, mulţi dintre ei nemaidorind să-şi asume responsabilitateaactului de justiţie şi, mai mult, pe unii dintre aceştia regăsindu-i în lojaoficială la meciurile de fotbal ale CFR. Până şi în fotbal sunt desconsideraţicei care nu îşi susţin echipa până la capăt şi fac jocurile echipeiadverse", a mai menţionat Hrudei.

Mircea Hrudei spune căParchetul va face recurs la decizia de vineri a Curţii de Apel Cluj, care amenţinut decizia Tribunalului, de achitare a lui Arpad Paszkany, afirmând cătoate probele din dosar dovedesc şantajul exercitat de finanţatorul CFR Clujasupra omului de afaceri Iulian Dascălu.

"Nu ştiu exact dece, dar se pare că unii se tem de Arpad Paszkany. Anumiţi martori fac înprezenţa mea anumite afirmaţii tranşante, dar se feresc apoi să şi le susţinăîn faţa instanţei. Nu am înţeles de ce nici la Tribunalul Cluj, nici la Curteade Apel Cluj nu s-au admis cererile noastre pentru trimiterea dosarului laBrăila în vederea conexării cu dosarul Gazeta I", a declarat Hrudei,subliniind că trimiterea dosarului la Brăila şi conexarea sa cu dosarul GazetaI era foarte importantă.

"Dosarul inculpatuluiArpad Paszkany a fost disjuns din dosarul privindu-i pe ziariştii de la Gazeta.La acel moment, cercetările cu privire la aceştia din urmă erau finalizate, eifiind şi arestaţi preventiv, în vreme ce domnul Paszkany plecase precipitat dinţară. În opinia mea, este imposibil din punctde vedere juridic să se pronunţe o soluţie cu privire la o persoană acuzată desprijinirea unui grup infracţional atât timp cât faţă de suspecţii careconstituie grupul nu există o hotărâre", a mai spus Mircea Hrudei.

Procurorul-şef alDIICOT Cluj a subliniat că în acest caz procurorii vor merge "până lacapăt".

"Noi o sa mergempână la capăt. Vom face recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Probeleadministrate în cauză demonstrează, evident, că Iulian Dascalu nu i-a dat debunăvoie acel teren. SouthEast Euromentor(firma controlată de Paszkany n.r.) nu avea capacitatea de a construi un mall.Toate operaţiunea de a contesta licitaţia a fost făcută în ideea de a întârziaconstruirea Iulius Mall, fără ca Arpad Paszkany să aibă cea mai mică intenţiede a construi un alt mall. La momentul în care Dascălu a consfinţit să deaterenul respectiv, el avea certitudinea că Paszkany poate influenţa decizia dela Târgu Mureş, unde se judeca contestarea licitatiei. La Târgu Mureş, instanţacare a hotărât, raportat la dosarul privind construirea mall-ului, a încălcatunele norme de procedură, de exemplu a schimbat termenul fără să anunţepărţile. Firma lui Dascălu trebuia să depună plângere la Consiliul Superior alMagistraturii", a adăugat Hrudei.

Finanţatorul clubuluide fotbal CFR Cluj, Arpad Paszkany, judecat pentru sprijinirea unui grupinfracţional organizat şi şantaj, , pentru ambele capete deacuzare, însă decizia nu este definitivă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-06-04Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image