2017-01-16 14:57

DEZVALUIRI


Şeful vămilor, pus sub învinuire pentru luare de mită. Radu Mărginean, primul pion al grupării PDL Oradea, anchetat de DNA în afacerea vămilor

 |  20:23
Şeful vămilor, pus sub învinuire pentru luare de mită. Radu Mărginean, primul pion al grupării PDL Oradea, anchetat de DNA în afacerea vămilor
Şeful AutorităţiiNaţionale a Vămilor, Radu Traian Mărginean, audiat, miercuri, la sediul DNAOradea, în dosarul traficului de influenţă din Vama Halmeu, a fost pus subînvinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită. Radu Traian Mărginean,însoţit de doi avocaţi, a stat aproape zece minute la sediul DNA - ServiciulTeritorial Oradea, unde fusese citat. Cariera lui Mărginean în cadrul vămilor,la Bihor, s-a intersectat timp de trei ani cu cea a lui Vasile Blaga, acestadin urmă contribuind la numirea sa, în 2009, în fruntea ANV. Soţia lui Mărgineaneste acţionar într-o societate bihoreană cu democrat liberalul Ovidiu Moldovan şise ocupă cu operaţiuni de vămuire.

Şeful AutorităţiiNaţionale a Vămilor a părăsit sediul DNA Oradea protejându-şi faţa cu o geantădiplomat, pentru a nu fi fotografiat de ziarişti, şi a fugit printre maşinileparcate. Potrivit unor surse judiciare, Mărginean a fost pus sub învinuire îndosarul traficului de influenţă de la Vama Halmeu. Aceleaşi surse judiciare audeclarat că şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor a fost pus sub învinuirepentru luare de mită.

Radu TraianMărginean, în vârstă de 50 de ani, a început să lucreze în vamă din 1992,ocupând pe rând funcţia de lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Borş -Direcţia Regională Vamală Oradea şi şef al Serviciului Proceduri Vamale -Direcţia Regională Vamală Oradea, Autoritatea Naţională a Vămilor. Ulterior, afost numit director adjunct în cadrul aceleiaşi instituţii, iar în 2005 adevenit director la Direcţia Supraveghere Accize şi Operaţiuni Vamale -Autoritatea Naţională a Vămilor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

El este şefulAutorităţii Naţionale a Vămilor din februarie 2009, fiind de asemenea şivicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Potrivit declaraţieide avere din 2010, Mărginean deţine jumătate dintr-un teren intravilan de12.800 de metri pătraţi, la Biharia, în judeţul Bihor, un apartament înmunicipiul Oradea, achiziţionat în 1994 şi un altul în Târgu-Jiu, cumpărat în2010, bijuterii în valoare de 6.500 de euro şi un depozit bancar, în valoare de10.000 de euro, deschis în 2009. El amai deţinut un teren extravilan, pe care l-a vândut în 2007 pentru suma de66.926 de lei, precum şi un apartament în Oradea, achiziţionat în 2000 şivândut în 2009, pentru 31.000 de euro.

Caracatiţa politico-financiară portocalie

Legăturile actualului şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor în planpolitic, dar şi de afaceri, sunt strâns legate de Partidul Democrat Liberal şide fostul ministru de interne Vasile Blaga. Cariera lui Traian Radu Mărgineans-a intersectat cu cea a lui Vasile Blaga în anii 1992-1994, când primul a deţinutfuncţia de lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal Borş, Direcţia RegionalăVamală Odarea, respectiv cea de şef al Serviciului Proceduri Vamale din cadrulDirecţiei Regionale Vamale Oradea. Între anii 1993 şi 1996, Vasile Blaga aocupat funcţia de director al Direcţiei Regionale Vamale Oradea, iar în februarie2009, la iniţiativa lui Vasile Blaga, ministrul finanţelor de la acea dată l-anumit pe Traian Radu Mărginean în funcţia de vicepreşedinte al Agenţiei Naţionalede Administrare Fiscală şi de şef al Autorităţii Naţionale a Vămilor.

Încrengăturile politico-financiare ale lui Mărginean cu partidul deguvernământ nu se opresc aici. Potrivit declaraţiei de avere depusă pe site-ulinstituţiei pe care o conduce, soţia şefului Vămilor, Georgiana Mărginean, esteangajată a unei societăţi, Doragi Impex SRL Oradea. Potrivit Oficiului Naţionalal Registrului Comerţului, Georgiana Mărginean este asociat într-o altăsocietate, Labra Soft SRL Oradea. Ambele societăţi fac parte din grupul defirme deţinut de omul de afaceri orădean şi membru de bază al organizaţieilocale a PDL, Ovidiu Petrică Moldovan. Facem precizarea că, înainte ca VasileBlaga să fi preluat funcţii de conducere în cadrul Organizaţiei Bucureşti apartidului, acesta a deţinut, între anii 1991 şi 1997, funcţia de preşedinte alOrganizaţiei Judeţene Bihor a PDL, fiind, între 1991 şi 1993 prefect al judeţuluiBihor.

Labra Soft SRL, firma în care Georgiana Mărginean deţine acţiuni, alăturide Ovidiu Petrică Moldovan, se ocupă, printre altele, cu comisionariatul vamal.Asta, după ce societatea în cauză asemnat, în luna iunie a anului 2003, cu Primăria şi OTL uncontract pentru reabilitarea a 9,9 kilometri de linie de tramvai, oinvestiţie de 8,3 milioane de euro. Scenariul era simplu: firma se împrumutădin bancă, face lucrările, le predă pe tronsoane şi de la primărie primeşte, înschimb, cecuri care pot fi încasate în rate trimestriale eşalonate pe 7 ani.Omul de afaceri Petrică Moldovan mai deţine şi alte societăţi abonate lacontracte pe bani publici, cum ar fi SC Construct Mod SRL, dar şi Incecon SA şiContramod SRL.

I se trage de ladelegarea Nicoleteo Dobrescu la şefia Vămii Halmeu

Oamenii de afaceriLiviu Florian şi Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu, fost angajat al unui magazin dutyfree, cercetaţi în cazul traficului de influenţă de la Vama Halmeu, unde fostulşef Nicoleta Dobrescu este acuzat de DNA că ar fi plătit 130.000 de euro pentrua obţine funcţia, au fost reţinuţi joia trecută. Ulterior, cele trei persoanereţinute în cazul mitei pentru postul de şef al Vămii Halmeu au fost arestate,vineri seară, de Tribunalul Satu Mare. Omul de afaceri Liviu Florian esteacuzat că, în septembrie 2009, a pretins şi primit de la Nicoleta Dobrescu,inspector vamal la Biroul Vamal Halmeu, 130.000 de euro, promiţându-i că, înbaza influenţei pe care o are asupra şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor şivicepreşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală îl va determina peacesta să o delege în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Cei 130.000 de euro ceruţi au ajuns la LiviuFlorian în mai multe tranşe, prin intermediul lui Ion Savu. Procurorii au maiarătat, în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale, că angajataBiroului Vamal Halmeu a fost ajutată de Ioan Romeo Niţu să strângă cei 130.000de euro de la cămătari sau persoane care se ocupă cu traficul ilicit de ţigări.Ulterior, în primăvara anului 2010, după încetarea delegării Nicoletei Dobrescuîn funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu, Liviu Florian, cu complicitatea luiIon Savu, a pretins de la aceasta suma de 300.000 de euro, promiţându-i că înbaza influenţei pe care o are asupra şefului ANV şi vicepreşedinte al ANAF îlva determina pe acesta din urmă să o numească din nou în aceeaşi funcţie. NicoletaDobrescu a fost delegată la conducerea Biroului Vamal Halmeu în 23 septembrie2009 şi a ocupat funcţia până în 24 februarie 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-02-28Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

LUCA MARIUS
10 Feb 2011

oare sclavul libidinos de flutur n8 stie nimic? ra r vezi asa rama care se t araste la picioarele base sciene,toti sunt libidino si,dar flutur cel voinic parca-i si intrece.

Adauga un comentariu

Random image