2017-01-19 02:28

DEZVALUIRI


Senatorii au votat taxa clawback

 |  13:56
Senatorii au votat taxa clawback

Legea care instituie o taxă pe medicamentele compensate supranumită taxa de tip clawback,  a fost adoptată de catre Senatul Romaniei, cu amendamente care vizează păstrarea accesului pacientilor din România la medicamentele compensate. Aproximativ 87% dintre senatori au votat pentru corectarea acestei taxe, iar cea mai importantă modificare adusă de senatori vizează eliminarea sancţionării pacienţilor pentru neplata taxei de către producători.

Legea adoptată de guvern la 1 octombrie, prevedea ca medicamentele să nu mai poată fi cumpărate în regim compensat, dacă producătorii de medicamente nu achită taxa.

Recunoscând că scopul sistemului de compensare este să ajute pacienţii să suporte mai uşor costul tratamentelor, senatorii au decis să elimine această sanctiune, iar neplata taxei să fie sanctionată cu penalităţi şi dobânzi, în conformitate cu prevederile Codului Fiscal.

În plus, Senatul s-a asigurat că taxa este mai uşor de aplicat si va garanta venituri certe care să se adauge la bugetul insuficient alocat medicamentelor. Astfel, în 2012, în bugetul sănataţii vor intra minim 600 milioane lei în plus, prin stabilirea unui plafon de plata de 10% din consumul anual de medicamente compensate, care va fi plătit de către producători.

Un alt amendament a vizat eliminarea posibilitătii ca legea să fie anulată de Curtea Constitutională, întrucât în varianta adoptată de Guvern, legea prevedea că plătitorii sa fie taxati şi asupra TVA şi a unor venituri realizate de alti actori din piată. Această prevedere a fost amendată, pentru a nu permite atacarea în justitiţie şi anularea taxei, lăsând bugetul de stat expus unor pierderi foarte mari.

“Credem că este esenţial că taxa clawback să poată fi implementată, pentru că intr-adevăr bugetul sănătăţii are nevoie în acest moment de sumele care pot fi colectate prin aplicarea ei. Însă aceasta taxă trebuie să fie direct corelată cu nevoile pacienţilor privind compensarea, iar accesul lor la medicamente sa fie mentinut. Decizia Senatului este una corectă, care tine seama de aceste aspecte. Însă legea va trebui să treacă şi prin Camera Deputaţilor, pentru analiza şi amendare.”, afirma Cristian Luţan, Director Executiv Adjunct ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-11-13

TAGURI: taxa clawbackComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image