2017-01-24 13:17


Şmecherie românească cu numere de Bulgaria

 |  21:00
Şmecherie românească cu numere de Bulgaria

Avocaţii au găsit o portiţă ingenioasă de a fenta legea pregătită de Guvernul Boc pentru a stopa înmatriculările maşinilor vechi în Bulgaria. Firmele care înmatriculează maşini în Bulgaria s-au pliat pe cerinţele proiectului de lege pentru modificarea OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice şi vor întocmi actele pe numele clientului, respectiv RCA şi ITP. Mai mult, între firmele din Bulgaria şi proprietarii maşinilor vechi va exista un contract de leasing fictiv, graţie căruia şoferii vor putea circula pe şoselele din România fără să fie amendaţi.

Şoferi, dormiţi liniştiţi! Puteţi înmatricula maşini vechi în Bulgaria şi anul viitor. Chiar dacă Guvernul Boc pregăteşte o lege prin care să stopeze înmatriculările maşinilor vechi în alte state, avocaţii angajaţi de firmele care înmatriculează maşini în Bulgaria, în baza unor subterfugii legale, au găsit calea de scăpare pentru şoferii care vor să evite plata taxelor în România.

Potrivit unui proiect de lege pentru modificarea OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, postat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor, autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state, deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală în România vor putea circula pe drumurile publice pentru o perioadă de maximum 90 de zile de la data dobândirii titlului, dar nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic. „Persoanele cu domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală în România care conduc pe drumurile publice un vehicul înmatriculat într-un alt stat sunt obligate ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze alături de documentele prevăzute la alin. (2) un document doveditor al titlului cu care vehiculul este deţinut. Documentul trebuie să fie însoţit de traducerea în limba română, în original, efectuată de un traducător autorizat a cărui semnătură a fost legalizată.”

Cetăţenii români trecuţi pe ITP nu plătesc amendă

Un avocat angajat de o firmă care înmatriculează maşini în Bulgaria ne-a dat garanţii că cetăţenii români care vor să-şi înmatriculeze o maşină veche în ţara vecină vor putea fi trecuţi în certificatul de înmatriculare şi în RCA. „Legea nu se aplică maşinilor conduse de persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare. Staţi liniştiţi, pe site-ul Guvernului nu există nici o lege aprobată de autorităţi pentru modificarea legislaţiei privind înmatricularea  autovehiculelor în alte state. Pentru a evita încălcarea legii, Inspecţia Tehnică Periodică şi RCA vor fi şi pe numele clientului. Pe lângă firma care înmatriculează maşina, cetăţenii românii sunt trecuţi ca utilizatori. Mai mult, între firma care înmatriculează maşina în Bulgaria şi cetăţeanul român va exista o procură notarială prin care acesta va avea dreptul să utilizeze autovehiculul”, ne-a explicat avocatul. Potrivit acestuia, autovehiculele care provin din spaţiul intracomunitar au un regim special. „Au existat români care au înmatriculat maşini vechi aduse din China sau Statele Unite ale Americii. Preţul înmatriculării în Bulgaria este de 485 de euro pentru autovehicule cu capacitate mai mică de 2.500 cmc”, ne-a declarat avocatul firmei care înmatriculează maşini în Bulgaria.

Contractul de leasing „bate în cuie” legalitatea înscrierii maşinii în Bulgaria

Reprezentantul unei alte firme care înmatriculează maşini în Bulgaria ne-a precizat că pe lângă actele necesare înscrierii autovehiculului se poate întocmi şi un contract de leasing. „Dimineaţa, în jur de şase jumătate, proprietarul maşinii, împreună cu un coleg de-al nostru, se prezintă la sediul din Ruse cu autovehiculul care trebuie înmatriculat.

După ce au loc toate procedurile de verificare şi înmatriculare, se întocmesc actele. Pe lângă trecerea cetăţeanului român pe ITP şi RCA, între firma care înmatriculează maşini în Bulgaria şi proprietarul maşinii se încheie un contract de leasing. Proprietarii autovehiculelor înmatriculate în Bulgaria, utilizate în baza unui contract de leasing, nu pot fi amendaţi de Poliţie. Contractul de leasing are o valoare de 500 de euro pentru o perioadă de 10 ani. Cetăţenii români ar trebui să achite 50 de euro pe an.

Contractul este fictiv, nu percepem nici un ban”, ne-a explicat sursa citată. Potrivit acestuia, procedurile de înscriere durează aproximativ 4 ore. „Dacă maşina are numere roşii, se percepe o taxă de 30 de euro pentru transportul cu ajutorul unei platforme. În Bulgaria nu poţi intra cu o maşină care are numere roşii. Preţul înmatriculării în Bulgaria este de 530 de euro pentru autovehicule cu capacitate mai mică de 2.500 cmc. Anual, asigurarea, ITP, plus impozit, fără deplasarea clientului, costă aproximativ 250 de euro”, ne-a mai explicat reprezentantul firmei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


MANSELL
13 Dec 2011

N-ar fi mai simplu sa anuleze guvernul taxa auto , care oricum e declarata ilegala , si sa poata si oamenii astia sa-si inmatriculeze masinile in tara lor? Guvernul asta ne da afara din tara !!! ( mentionez : n-am masina inmatriculata in Bulgaria ! )
ERGTSDFG
13 Dec 2011

- Si uite cum” Balgaria” căstigă bani pe spesele prostilor de guvernanti români.Cu câtă satisfacție dau astia legi împotriva propriilor interese ale poporului ?
MIKI
13 Dec 2011

Nu ar fi mai simplu sa se puna la Giurgiu un laborator mobil RAR care sa le faca cazanelor bulgaresti noxele si alte teste si sa le ia talonul? 99% din masini nu ar trece.
GABY
13 Dec 2011

stai linistit ca acolo nu se inmatriculeaza cazane. Aici la noi se inmatriculeaza cazane pt. masini de peste 15 ani taxa este ff mica deci eu care am om masina de 9 ani treb sa platesc 4000 de E iar unu care are un gunoi de masina plateste 200 E cine este responsabil pt asta?stati sa vedeti voi ca de kla anul toti cei care isi vor cumpara o masina inmatric in romania mai veche de 7 -8 ani nu sunt sigur vor trebui sa plateasca inca o taxa de vre o 300 e la smecherii nostrii ca doar treb sa plece in vacante nu?
DILI
13 Dec 2011

avem avocati destepti
MIHAI
25 Sep 2012

eu am vazut un oltcit inmatriculat in BG!!! de asta ce spuneti? precizez ca arata mult mai bine decat multe taxiuri din bucuresti.... desi motivul inmatricularii in BG din spusele propietarului era ca nu lua ITP ul :)
Random image