2018-12-17 14:55


Spolierea Electrica, în atenţia CSAT. Devalizarea societăţilor de distribuţie din cadrul Electrica SA cu 36.000.000 de euro, atentat la siguranţa energetică a ţării

 |  18:11
Spolierea Electrica, în atenţia CSAT. Devalizarea societăţilor de distribuţie din cadrul Electrica SA cu 36.000.000 de euro, atentat la siguranţa energetică a ţării

Industria de producţie şi distribuţie a energiei electrice este gravafectată de atacurile permanente împotriva societăţii naţionale de energie SCElectrica SA şi a firmelor care compun grupul săueconomic. În data de 15 martie 2011, ziarul „Puterea“ a prezentat schema prin care au fost scoase din patrimoniul financiaral SC Electrica SA 20.000.000 de euro, iar în ediţia de aziprezentăm schema devalizării celor trei societăţi de distribuţie a energieielectrice, mecanismul judiciar prin care se pune la cale executarea conturilora cel puţin 36.000.000 de euro.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a fost sesizat cu privire la starea de urgenţă încare se găseşte societatea naţională de producţie şi distribuţie a energieielectrice Electrica SA, precum şi societăţile ce fac parte dingrupul său economic.

În ediţia de azi vă prezentăm continuarea anchetei jurnalistice din datade 15 martie în care dezvăluiam cum s-au furat peste 20.000.000 de euro dinconturile SC Electrica SA prin executarea silită, în urma valorificării unorcontracte de cesiune de creanţa semnate de Ioan Ungureanu, fostul director alSC Termoelectrica SA, avocatul Voicu Benone, Ioan Ionaş, administratorul SCRecovery Best Solution SRL, şi executorul judecătoresc Paul Rocoşanu. Voicu, Ionaşşi Rocoşanu sunt arestaţi, acuzaţi că au executat ilegal conturile, că şi-auînsuşit banii SC Electrica deşi creanţele iniţiale au fost plătite.

În componenţa grupului economic al SC Electrica SA se află cele treisocietăţi de distribuţie, SC Filiala de Distribuţie a Energiei ElectriceTransilvania Sud SA Braşov, SC Filiala de Distribuţie a Energiei ElectriceMuntenia Nord SA şi SC Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice TransilvaniaNord SA. Toateaceste societăţi beneficiază de mentenanţa SC Filiala de Întreţinere şiServicii Energetice Electrica Serv SA, iar plăţile între societăţi s-au făcutîntotdeauna, potrivit organizării grupului, de firma cu acelaşi intereseconomic.

Atac la siguranţa naţională energetică

În data de 16 mai 2008,directorul SC Electrica Serv SA, Mihai Rădulescu, a încheiat trei contracte decesiune de creanţă a sumelor datorate pentru fiecarea societate de distribuţie.Astfel, creanţele la SC Filiala de Distribuţie a Energiei ElectriceTransilvania Sud SA Braşov, SC Filiala de Distribuţie a Energiei ElectriceMuntenia Nord SA şi SC Filiala de Distribuţie a Energiei Electrice TransilvaniaNord SA au fost cedate pe calea cesiunii SC Best Recuperare Creanţe SRL, lacabinetul de avocatură Voicu Benone. Societatea de recuperare a creanţelor,reprezentată în acest contract de Ioan Ionaş, a devenit astfel proprietaraacestor sume, urmând să redistribuie creanţele societăţii de mentenanţă ElectricaServ.

Contractele s-au dovedit a fiînsă un veritabil atac la siguranţa naţională energetică, din cauză că audeclanşat recunoaşterea în justiţie a legalităţii lor. Consecinţele, dintrecele mai grave privind autonomia şi siguranţa naţională a sectorului energetic,nu au fost încă înlăturate. Înalta Curte de Casaţie, pe căile ordinare de atacşi într-o revizuire, în cazul unei filiale, a hotărât irevocabil că acestecontracte sunt pe deplin legale. Direcţia Naţională Anticorupţie însă urmeazăsă-i trimită în judecată pe cei care au devalizat SC Electrica SA, inclusiv peun fost judecător care a ieşit din magistratură după ce a recunoscut valabilitateacontractului de cesiune de creanţa a SC Termoelectrica în favoarea avocatuluiVoicu Benone.

Revenind la contractele decesiune de creanţă a filialelor de distribuţie, trebuie să mai spunem că, ladata la care au fost semnate creanţele, plăţile către Electrica Serv erau încurs. De asemenea, precizăm că Mihai Rădulescu le-a semnat cu 15 zile înaintede încetarea mandatului de director, dar şi că, la trei zile de la datasemnării, reprezentanţii SC Best Recuperare Creanţe SRL au cerut în instanţăfalimentul celor trei societăţi de distribuţie şi executarea lor silită.

Spolierea filialelor de distribuţie continuă

Văzând că sumele au fostachitate, că şi-a primit banii pentru serviciile prestate de la cele treisocietăţi de furnizare, Electrica Serv SA a cerut instanţelor anulareacontractelor de cesiune. Nu a mai fost posibil, deşi s-a dovedit cu actefinanciar-contabile, dar şi cu raportul Corpului de Control al Guvernului că ElectricaServ a încasat sumele ce i se cuveneau de la societăţile de furnizare.

Magistraţii Înaltei Curţi deCasaţie şi Justiţie, Secţia Comercial, au stabilit, la 2 februarie 2010 şi la 1iulie 2010, că cele trei contracte sunt legale. În consecinţă, societatea derecuperare a creanţelor va continua să spolieze conturile societăţilor deenergie, după cum urmează: conturile SC Filiala de Distribuţie a EnergieiElectrice Transilvania Sud SA Braşov se vor executa silit până la suma de35.086.137 lei, din conturile SC Filiala de Distribuţie a Energiei ElectriceMuntenia Nord SA vor lua 47.450.000 lei, iar din conturile SC Filiala deDistribuţie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA vor fi executate silit38.913.007 lei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-16

Mai multe imagini:
Spolierea Electrica, în atenţia CSAT. Devalizarea societăţilor de distribuţie din cadrul Electrica SA cu 36.000.000 de euro, atentat la siguranţa energetică a ţării
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


EMILIAN
06 Apr 2011

romani,DORMITI LINISTITI MAFIA LUCREAZA PENTRU VOI si va lumineaza clea.
Random imageUltimele stiri


loading...