2017-01-21 04:14

DEZVALUIRI


Stăpânul asigurărilor, o miză de milioane de euro

 |  20:59
Stăpânul asigurărilor, o miză de milioane de euro

Parlamentul ar trebui să decidă astăzi care va fi personajul ce va coordona lumea asigurărilor din România, în următorii 5 ani. Alegerile de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) fac valuri în piaţă de luni bune. Se vorbeşte chiar de sume de ordinul milioanelor de euro, pe care diferite grupuri de interese le-ar pune la bătaie pentru a-şi susţine candidatul. Cert este că pardidele politice şi, în special, PDL negociază la sânge pentru a cădea de acord asupra unui nume.

Miza postului de preşedinte este una uriaşă, însă necunoscută pentru publicul larg. În primul rând, preşedintele CSA are cel mai mare salariu dintr-o instituţie controlată de Parlament: 29.000 de euro lunar. Aceşti bani reprezintă însă un mizilic, comparativ cu oportunităţile oferite de deţinerea unui astfel de post. Companiile private de asigurări, care, la rândul lor, învârt sume de sute de milioane de euro, sunt practic la cheremul CSA cu multe dintre activităţile lor. Existenţa pe piaţă a unor companii dubioase de asigurări este tot cu voie de la CSA. Aceasta din urmă poate închide ochii la tot soiul de nereguli comise de acestea sau să nu ia în considerare reclamaţiile venite de la clienţii nedespăgubiţi.

Salariul e nimic pe lângă „oportunităţi”

Una dintre cele mai importante atribuţii ale CSA este avizarea conducerilor din toate societăţilor de asigurări. Culmea, o companie privată de asigurări, fie ea şi cea mai mare din lume, nu îşi poate numi un preşedinte pe România fără avizul CSA. La rândul lor, brokerii, alţi jucători importanţi de pe piaţa asigurărilor, trebuie şi ei aprobaţi periodic de aceeaşi instituţie.

Practica ultimilor ani arată că, atunci când nu s-a vrut o numire la un asigurător, ea a fost ţinută pe linie moartă. Este reprezentativ cazul preşedintelui Uniqa Asigurări, Oliviu Gabriel Stoica, acesta primind verde pentru postul respectiv abia la începutul lui 2011, deşi ceruse avizarea încă din a doua parte a lui 2010. La fel se întâmplă şi cu străinii care vin la avizat şi care sunt respinşi pe motiv că nu ştiu limba română sau că nu au experienţă pe piaţa mioritică, deşi lucrează de zeci de ani în asigurări. În prezent, jocurile în acest domeniu sunt făcute de Anabella Ruse, şefa direcţiei Autorizare din CSA, despre care se ştie că ar fi mâna dreaptă a actualului  preşedinte, Angela Toncescu. În plus, se pare că doamna Ruse ar controla indirect o firmă de brokeraj, prin intermediul căreia îşi completează veniturile.

Asigurători dubioşi rezistă pe piaţă

Carpatica Asig, Euroins sau Astra Asigurări sunt doar câteva nume despre care se ştie că sunt hăituite de clienţi nemulţumiţi. Cea din urmă are periodic probleme cu lichidităţile, iar acţionarii majoritari au garantat patrimoniul cu o serie de imobile, care în vremurile de criză sunt greu de transformat în bani.

Despre Carpatica Asig se vorbeşte că are probleme cu plăţile la dosarele de regresie. Dar îşi „rezolvă” problemele cu clienţii în instanţă, pentru că este reprezentată de o firmă bună de avocatură. Care firmă de avocatură este în relaţii apropiate cu unii membri ai CSA. Cât despre Euroins, forumurile sunt pline de declaraţiile unor clienţi care susţin că au fost păcăliţi. Unii dintre aceştia s-au adresat atât Protecţiei Consumatorului, cât şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Dar în ciuda acestor dosare de reclamaţii, societăţile de asigurări continuă să funcţioneze.

Boss-ul de la Allianz e pe cai mari

Candidaţi pentru fotoliul de preşedinte la CSA sunt nume grele din lumea asigurărilor. Primul dintre ele este Constantin Constantinescu, fost şef la Allianz-Ţiriac Asigurări. Acesta este puternic susţinul de preşedintele PDL Tulcea, Victor Tarhon. De-a lungul timpului, între cei doi a existat o relaţie profitabilă, care i-a legat strâns. Constantinescu are însă o serie de probleme cu numirea sa, în special legat de faptul că a deţinut un pachet minoritar de acţiuni la Allianz. Pentru unii, numirea sa ar reprezenta un grav conflict de interese.

Un alt nume demn de luat în calcul pentru numire este Mihail Tecău, un tânăr de 41 de ani care s-a dedicat carierei în asigurări. Acesta este actualul preşedinte de la BCR Asigurări. Unele surse spun că şi Mihaela Cojocaru, de la Certasig, ar avea ceva aşteptări pentru CSA.

Actualul preşedinte, în cărţi şi nu prea

Angela Toncescu, actualul şef al CSA, a rămas în cărţi doar teoretic. Ea ar putea primi un post de vicepreşedinte la Comisie, pe motiv că a fost amabilă cu toată lumea în ultima vreme. Iniţial, aceasta a fost propulsată la preşedinţie de către PNL, acum 5 ani. În prezent, este bănuită că ar susţine anumite firme de asigurări, iar cei din PDL doresc să o treacă pe linie moartă. Însă companiile care o susţin nu se împacă prea uşor cu această idee.

Conform statisticilor, în ultimii ani numărul reclamaţiilor făcute de clienţi nemulţumiţi la CSA a crescut de tei ori. Cu toate acestea, cazurile de societăţi închise sau trase la răspundere sunt aproape lipsă. Inclusiv modul de gestionare a fondului de garantare în asigurări a cântărit mult în luarea deciziei cu privire la Angela Toncescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-20

Mai multe imagini:
Stăpânul asigurărilor, o miză de milioane de euro
zoom
Stăpânul asigurărilor, o miză de milioane de euro
zoom

TAGURI: Asigurari, miza, milioane, euro, bani, CSA, Euroins, AstraComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

BALTITZA
12 Sep 2011

Draga mea, m-ai dat de gol. De golul pe care l-am lasat la Fondul de Garantare. Rusine sa-ti fie Angela T!
MARINELA NEMESI
12 Sep 2011

Am rasuflat usurata ca nu a pomenit de mine nimic domnul jurnalist. Va jur, firma de avocatura nu este a sotului meu! Jur pe rosu, portocaliu, albastru, pe ce culoare vreti!
PRADA IA PRADA
12 Sep 2011

Angi, am reusit sa ard ultimele bilantze. Suntem pe pierdere la total, dar avem un "escrow(c)" pe contul de la Alpha Dorobanti, acela pe de care nu stie Fiscu'. Asta la vista, "Regina"!
CONSTANTIN CONSTANTINESCU
12 Sep 2011

Si eu (Constantin) si mama mea (Elena) am hotarat sa nu mai pacatuim si sa ne retragem in Constantin(opol), langa Predeal. Pentru pacatele mele fata de "mistratzul cu coltzi de argint si de aur" Eminescu sa ma judece!
ANA ARE MERE
12 Sep 2011

Si ce daca m-au gasit astia cu "casa de brokeraji" in asigurari? De dosarul penal am scapat (nu pe mine, ca am fost atenta, am scapat ca m-a scapat Doamna), de engleji am scapat (nu le-am dat licenta ca n-am vrut io), daca mai vor ceva sa vina sa-mi numere merele de la Popleaca, iaca!
VAMA NOUA
12 Sep 2011

Alo, domnu', va rog io, nu ma mai trageti in, pardon, pe dreapta, hac! Sunt eu, Lascarica, pardon, Cristinica, de la CSA! N-am baut, am mancat pe paine o sticla de alcool medicinal. Fac tratament, am tenie si nu am bani sa-i cumpar portocale, decat abia peste o luna cand imi aprob singur bugetul pentru cabinetul presedintelui. Stiti, am dreptul la fructe proaspete si varietati de ciocolata, dar pentru ca mie nu-mi place ciocolata o sa-mi aprob portocale si in felul asta scap si de tenie! Va rog io, nu ma mai trageti la dreapta, hac!
MARINEL
12 Sep 2011

Nu inteleg nimic din articol, decat ca salariul este de 29.000 EURO pe luna. Pentru banii astia o gasesc pe Elodia in ultima luna de mandat. Ma angajati?
RAHOVEANU'
12 Sep 2011

Fetele din "F" o asteapta pe Angi in "V". De cand ne-a parasit Vlas asteptam o inlocuitoare "doacta" ca de semi-doacte nu ducem lipsa. Mai ales ca ne-au suge-rat tot timpul gardienii de aici (Rahova) sa facem mai bine un "Constat amiabil" decat o reclamatie. Da mai bine la raport.
OFITERUL DE SERVICIU
12 Sep 2011

Credeti ca se schimba ceva daca o schimba pe Tonceasca? Nemes cu Russe vor face in continuare "jocurile" in CSA, Balta va devaliza pe mai departe Fondul de Garantare al Asiguratilor, Marinela Prada va falsifica in continuare fluturasii de salarii si bilaturile anuale, Carmen Ivan va accepta orice model matematic de Solvency II prezentat de companii ca abia stie sa-si citeasca numele, dar sa analizeze un model matematic atat de complex iar Catrinel Francu isi va "purta" nurii pe holurile institutiilor, ca macar sotu' sa supravietuiasca la CARE (ea stie engleza, d'aia a si ales bine locu' pentru barbatu-sau).
ALT OFITER DE SERVICIU
12 Sep 2011

Dar de coana Florescu nu spuneti nimic? Bulbucata de abia descifreaza tainele asigurarilor iar madam Bichi nici macar acum nu s-a dumirit cu ce se ocupa de fapt sau de ce ia gramada de bani de la CSA
NEPOTU'
12 Sep 2011

Matusicaaaaaaaaaa, salveaza-ma ca ma omoara bulgarii !!!! Am pus caruta pe butuci si imi cer astia cica 30 di milioane de euroi ca daca nu ma impaiaza.
AL TREILEA OFITER DE SERVICIU
12 Sep 2011

Daca o "lamurim" pe Regina, apoi avem timp sa le "lamurim" pe toate. Ca doar mandatul de 24 ore si 29 de zile nu se imparte intre ei, este pe persoana fizica. Daca stia BOC, punea o taxa si aici, da de...daca nu e din servicii, nu stie care ar mai fi sursele de venit: taxa pe mandat pe persoana fizica (hihihihihi!)
CARAGIALE
13 Sep 2011

Banc: Ce-i sta bine la gatul unui tigan? Un rottweiler. Alt banc: Ce-i sta bine la gatul unui presedinte CSA? Un Anghel.
PORTARUL GICA
13 Sep 2011

Stie cineva daca mai vine Doamna la birou? De obicei, in ultima vreme, venea inaintea mea. Si muncea inca de la primele ore ale diminetii caci iesea un fum din biroul dansei....sigur nu ardea gazul degeaba, ci poate documente. Noi, cei din linia intai, o asteptam. A fost atat de buna cu noi si ne-a rasplatit in fiecare luna cu 10% peste salariul minim pe economie, desi tara o duce atat de rau. Al dvs. paznic neinfricat, gica
ELEVUL DIMA
13 Sep 2011

La revedereeee CSA-draga...la revedere noi plecam.....Sa stii tu, draga, ce rau ne pare .......Si cat de mult noi regretam.
EPITAF
13 Sep 2011

Regrets I've had a few But then again too few to mention I did what I had to do And saw it through without exemption I planned each charted course Each careful step along the byway And more, much more than this I did it my way!
CANDIDATUL SURPRIZA
13 Sep 2011

Pt cei care mai au ceva sperante sau temeri, va spun ca astazi imi veti afla numele.De mine va asculta intreaga piata de asigurari timp de 5 ani.Nu veti misca nimic, nu veti putea ascunde nimic pt ca sunt cu ochii pe voi si stiu situatia reala a pietei, dincolo de cifrele mncinoase si optimiste prezentate in tot felul de articole, de catre fiecare din voi.EU SUNT LEGEA SI STAPANUL VOSTRU!
DNA
13 Sep 2011

Nu vor fi doar 4 mandate date alocate in urmatoarele zile, ci 7 mandate.E adevarat, unele vor fi de retinere pt 29 de zile.
PROCURORU'
13 Sep 2011

Dupa ce vor avea astazi confirmarea ca nici Angela Toncescu nici tudor Balta nu reconfirmati, cu totii vor striga: RUSINE! RUSINE! RUSINE! Vor scapa insa numai ce care se vor desista si isi vor depune la timp plangerile penale. Cine nu o va face, se vor regasi in "stenogramele" pietei asigurarilor...
PROCURORU'
13 Sep 2011

La final de zi, cand se va confirma ca nici Angela Toncescu si nici Tudor Balta nu-si vor primi un nou mandat la CSA, toti cei ce i-au acoperit vor striga in gura mare: RUSINE! RUSINE! RUSINE! Dar numai cei care se vor desista vor ramane in piata si liberi. Pana cand vor fi facute publice "stenogramele" pietei de asigurari, mai au timp sa-si depuna denuntul.
JOSE ARMANDO
13 Sep 2011

Vai,vai, vai!Cum se face ca articolul este scris in ton cu aceste comentarii atat de idioate?!? Se pare ca cineva isi doreste atat de tare sa obtina postul de presedinte incat, neavand nicio arma adevarata recurge la niste artificii de cea mai joasa speta! Cine ar vrea un ca om fara coloana sa ocupe o functie atat de importanta? Ce se va alege cu piata asigurarilor care datorita doamnei Angela Toncescu a reusit sa evolueze daca la conducere va fi numit un individ care se ascunde in spatele unor cuvinte pe care probabil nici nu le intelege si in spatele unor acuzatii atat de grave incat daca ar fi constient de gravitatea lor s-ar ascunde precum un sobolan in cea mai intunecoasa gaura?
HUNGRY
13 Sep 2011

Ce se face Carmen Ivan , daca doamna pleaca, fara salamuri, sunca , branza si alte tacamuri pentru sarbatorile legale. Asiguratori va rog sa faceti raportarile gresit si sa ajutati aceasta doamna sa isi primeasca rasplata pentru ajutorul acordat voua in prezentarea unor raportari conforme.

Adauga un comentariu

Random image