2018-12-11 02:41


Sterling: Motive de natură politică împiedică derularea de operaţiuni în Marea Neagră

 |  16:26
Sterling: Motive de natură politică împiedică derularea de operaţiuni în Marea Neagră

Compania canadianăSterling Resources susţine că din motive "de natură politică",indepedente de voinţa sa, nu poate derula operaţiuni petroliere în perimetreleconcesionate în Marea Neagră, şi consideră că autorităţile române nu sunt înmăsură sau nu doresc să îi elibereze autorizaţiile necesare.

"Sterlinga transmis Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) o notificare,precizând că lipsa totală de claritate cu privire la procedura aplicabilă şicompetenţa în materie de eliberare a autorizaţiilor de construire reprezintă uneveniment de forţă majoră, conform acordului de concesiune", se aratăîntr-un comunicat al companiei canadiene transmis agenţiei MEDIAFAX.

Compania a obţinut laînceputul acestui an acordurile de mediu şi de foraj necesare desfăşurăriioperaţiunilor în perimetrele Midia şi Pelican, situate pe platoul continentalal Mării Negre.

ANRM a aprobatprogramul de lucrări pentru anul 2011, în baza căruia Sterling Resources areobligaţia să foreze cu două sonde, să achiziţioneze datele seismice şi săefectueze investigaţii în vederea dezvoltării a două zăcăminte descoperite.

Sterling Resourcessusţine că nu poate derula operaţiunile din cauza unei legi adoptate în 2009 deParlament care impune obţinerea de autorizaţii de construire pentru anumiteactivităţi, şi consideră situaţia "ca fiind de natura politică".

"Punctul devedere al Sterling, după ce a primit răspuns de la unele din autorităţileguvernamentale relevante, este că în momentul de faţă autorităţileguvernamentale nu sunt în măsură sau nu doresc să elibereze autorizaţii deconstruire pentru activităţile petroliere care se desfăşoară în zoneoffshore", se arată în comunicat.

Compania canadianăarată că, potrivit prevederilor acordului de concesiune, ANRM trebuie ca întermen de 15 zile de la notificare fie să prelungească durata acorduluipetrolier, fie să respingă solicitarea prin care a fost invocată forţa majoră.

Potrivit Sterling,dacă ANRM respinge invoncarea situaţiei de forţă majoră, această situaţie"ar plasa cele două părţi într-o procedură de soluţionare a disputeiintervenite, care ar putea în cele din urmă să fie rezolvată pe caleaarbitrajului internaţional".

"În pofidaacestei situaţii nefericite, aşteptăm cu nerăbdare să conlucrăm cu ANRM şi cucelelalte autorităţi române pentru a identifica o soluţie care să permităcompaniei să-şi îndeplinească obligaţiile, să-şi păstreze drepturile sale şi sădesfăşoare cu succes activitatea, atât în beneficiul companiei, cât şi alRomâniei", a declarat în comunicat directorul general executiv alSterling, Mike Azancot.

Sterling Resourcesdeţine active petroliere în Marea Britanie, România şi Franţa.

Contractul încheiat deANRM cu Sterling Resources a intrat în atenţia opiniei publice după ce CurteaInternaţională de Justiţie a decis în februarie 2009 că României îi revine79,3% din teritoriul disputat cu Ucraina în procesul legat de delimitareaplatoului continental la Marea Neagră.

Ulterior a început odezbatere politică privind acordul cu Sterling,generată de o hotărâre a Guvernului condus de Călin Popescu Tăriceanu, aprobatăla sfârşitul mandatului, care face referire la concesiunea perimetrelor Pelicanşi Midia din Marea Neagră către compania canadiană.

Mai mulţi politicieniau afirmat, de mai multe ori, că Tăriceanu a acordat Sterling Resources maimulte drepturi decât erau prevăzute în contractul iniţail, şi au susţinutinclusiv rezilierea acordului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-02-06
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...