2017-01-20 06:06

DEZVALUIRI


Studiu finanțat de Guvern. Cornul și laptele stricat sau de slabă calitate, folosite la hrănirea animalelor, la țară

 |  18:48
Studiu finanțat de Guvern. Cornul și laptele stricat sau de slabă calitate, folosite la hrănirea animalelor, la țară
Eleviide la ţară folosesc cornul şi laptele oferite de Guvern, adesea de slabăcalitate sau stricate, pentru a hrăni animalele din gospodărie, cei de la oraşse bat sau chiar joacă fotbal cu produsele, iar profesorii sunt frustraţi că,în pofida pregătirii profesionale, au ajuns să împartă alimente.

Acesteconstatări se regăsesc într-o analiză privind impactul şi eficienţa programului"Cornul şi laptele", studiu finanţat de Guvern şi realizat deFundația pentru Recuperare, Integrare şi Promovare Socială, la sfârşitul anului2009, în Bucureşti, Constanța, Bacău, Iaşi şi Braşov.

Studiulscoate în evidenţă faptul că produsele sunt consumate într-o măsură mai mare laţară, unde cornul şi laptele reprezintă o sursă importantă de hrană pentrufamiliile elevilor, în special în cazul copiilor de etnie romă care vin laşcoală motivaţi de această gustare.

Chiarşi în aceste condiţii, mulţi elevi refuză să mănânce produsele oferite, dincauza calităţii slabe a acestora. Majoritatea celor intervievați au spus dealtfel că produsele din programul "Cornul şi laptele" au o calitatevariind de la "proastă" la "sub orice critică".

Studiulaminteşte că Ministerul Educaţiei a propus, în 2009, modificarea programului"Cornul şi laptele", prin asigurarea unei mese calde, contracte cufirme de catering sau programe mai complexe de tip "after-school"("şcoală după şcoală"). Astfel de pograme sunt apreciate de profesoridrept dezirabile, însă utopice în condițiile economice şi politice actuale,costurile fiind considerate prohibitive. În document se mai precizează că programul"Cornul şi laptele" este considerat a fi perfectibil şi necesar a fiperfecționat. În acest sens, este de subliniat faptul că programul are carențeîn privința calității produselor, știut fiind faptul că laptele este livrat înprezent în pahare de plastic și pasteurizat, ceea ce face dificilă păstrarea satimp îndelungat în lipsa unor spații frigorifice adecvate.

Programul"Cornul şi laptele" a fost introdus în şcoli începând cu anul 2002,media beneficiarilor fiind de peste două milioane de copii anual.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image