2019-02-21 18:09


Sunt vinovați cu toții, pentru Bamboo!

 |  09:04
Sunt vinovați cu toții, pentru Bamboo!

Funcționarea cluburilor neautorizate din punct de vedere al securității la incendii, pe propria răspundere a patronilor, a fost stabilită de Parlamentul anterior, dominat (tot) de PSD. Termenul inițial, de șase luni, pentru această măsură, a fost prelungit de Guvernul Cioloș, cu încă șase luni, prin ordonanță de urgență. În ziua incendiului din Bamboo, fostul premier Victor Ponta a ieșit la atac, afirmând, nici mai mult, nici mai puțin, că responsabilitatea pentru producerea incendiului îi revine direct președintelui Klaus Iohannis, pe care l-a făcut „piroman”. De partea sa, fostul premier Dacian Cioloș, tace chitic. Realitatea este că, și unul, și celălalt, precum și parlamentarii care au votat legea, aleșii locali (Primăria Sectorului 2, Poliția Locală a Sectorului 2), Departamentul pentru Situații de Urgență și ISU București-Ilfov, patronii clubului și poate chiar clienții, poartă o responsabilitate împărțită pentru cele întâmplate.

A patra zi după tragedia din clubul Colectiv, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanță de urgență (Nr. 52 din 2015), prin care a modificat Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, instituind condiții suplimentare de autorizare a cluburilor, din punct de vedere al securității la incendii, precum și dreptul inspectoratelor pentru situații de urgență să închidă definitiv localurile care nu se conformează.

Întrucât s-a constatat, în scurt timp, că aplicarea strictă a ordonanței de urgență conduce la închiderea majorității localurilor, cu efecte economice grave, în luna martie 2016 Parlamentul a modificat ordonanța prin Legea de adoptare (33/2016), acordând un termen generos cluburilor pentru aducere la conformitate și reautorizării PSI: 31 decembrie 2016. În interiorul acelui termen, cluburile puteau continua să funcționeze pe propria răspundere a patronilor.

Pe 24 august 2016, Guvernul Cioloș a prorogat termenul din Legea 33, adoptând în acest sens Ordonanța simplă nr. 17/2016.

Conform portalului avocatnet.ro, în motivarea demersului lor, iniţiatorii propunerii au arătat că foarte mulţi proprietari/deţinători de construcţii nu ar fi putut respecta termenul iniţial pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, respectiv 31 decembrie, în condiţiile în care, în prezent, există numeroase situaţii de neconformitate a solicitărilor, iar în lunile rămase exista riscul înregistrării unui volum mare de solicitări.

"(...) de exemplu, în dorinţa de încadrare în termenul legal, anumite documentaţii sunt întocmite în grabă, ceea ce conduce la situaţii de neconformitate a solicitărilor, astfel că nesoluţionarea unor cereri afectează pe beneficiarii care vin din urmă, cu noi dosare", este precizat în expunerea de motive anexată proiectului de ordonanţă, scrie avocatnet.ro.

„Prin urmare, extinderea perioadei în care se realizează conformarea de bună voie la norma de autorizare va duce la creşterea numărului de construcţii autorizate, fără a fi necesară aplicarea unor măsuri coercitive.

Totodată, prin prorogarea termenului pentru obţinerea autorizaţiei, autorităţile urmăresc reducerea riscului de nerespectare a termenelor de emitere a avizelor/autorizaţiilor de securitate la incendiu de către beneficiarii care nu s-ar fi încadrat în termenul iniţial, dar şi reducerea costurilor pentru întocmirea documentaţiilor şi realizarea lucrărilor necesare pentru satisfacerea cerinţei de securitate la incendiu, costuri care, potrivit MAI, sunt din ce în ce mai mari în prezent. 

Nu în ultimul rând, prelungirea cu jumătate de an a termenului va însemna reducerea numărului de solicitări de autorizare respinse pentru neconformităţi, beneficiarii urmând astfel să aibă la dispoziţie o perioadă mai mare de timp în care să obţină autorizaţia de securitate la incendiu.

Vă reamintim că, potrivit Legii nr. 33/2016, obligaţia obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu revine beneficiarului investiţiei ori persoanei fizice sau juridice care finanţează şi realizează investiţii noi sau intervenţii la construcţiile existente.

Totuşi, în cazul în care este constatată încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu, autorităţile pot decide oprirea funcţionării ori utilizării construcţiilor/amenajărilor fără a mai aştepta obţinerea autorizaţiei amintite”, explică juriștii avocatnet.ro

Ordonanța 17 se află pe agenda de lucru a actualului Parlament. PSD nu a atacat Executivul Cioloș pentru adoptarea OG 17 și nici nu a promis în campania electorală modificarea cesteia, în sensul anulării prelungirii termenului de aducere la conformitate a cluburilor.

Reprezentanții Primăriei Sectorului 2 dau vina pe fosta administrație și vorbesc de mai multe sancțiuni aplicate clubului. Trebuie să-i credem pe cuvânt.

Reprezentanți ISU susțin că nu existau la clubul Bamboo elemente care să impună închiderea imediată. Trebuie să-i credem pe cuvânt.

Cătălin Botezatu, reprezentantul clubului Bamboo, susține că toate actele erau în regulă, clubul funcționa în deplină siguranță. Trebuie să-l credem pe cuvânt.

Clienții clubului spun că înăuntru se fuma „în draci”, dar nu aceasta a fost cauza incendiului. Trebuie să-i credem pe cuvânt.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-22

Documente:

Citeste si:
Tolontan: ISU era obligat să închidă Bamboo dacă ”se periclitează viața oamenilor”
ULTIMELE poze din BAMBOO. Martor: A fost o noapte de coșmar!
POLIȚIA: Clubul BAMBOO a fost amendat în iunie 2016
Ce a făcut patronul BAMBOO când pompierii stingeau FOCUL
Mărturii din Bamboo: „Am văzut exact Colectivul în fața ochilor”
Cătălin Botezatu: Nu existau nereguli la Bamboo
Firea și Turcan își dau mâna să acuze Guvernul Cioloș pentru incendiul din Bamboo
Bamboo: Suspiciuni de spălare de bani, trafic de droguri, evaziune şi neplata impozitelor
Parchet: Urmărire penală la Bamboo pentru distrugere din culpă
Primarul Sectorului 2 confirmă lipsa autorizaţiilor Clubului Bamboo
Lista scandalurilor și fițelor din Bamboo. Misteriosul proprietar conexat cu mafia napoletană
Avocatul Clubului Bamboo, membru PRU
Bamboo funcţiona ilegal, dar cu acordul tacit al Primăriei Sectorului 2
Zeci de persoane spitalizate, după ce clubul Bamboo din Tei s-a făcut SCRUM

TAGURI: incendiu bamboo, victor ponta, dacian ciolos, autorizare cluburi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANALIST
22 Ian 2017

BAI NEAMULE , DAR CITI CIUMPALACI DROGATI SI FUMATORI DE NARGHIDEA , ERAU PE METRU PATRAT ??? SI IN TRAMVAI SAU CARUTA SE SPUNE CITI PASAGERI AU VOIE SA CIRCULE .
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...