2017-01-24 09:09


Ţeapa Case pentru Tineri

 |  21:00
Ţeapa Case pentru Tineri

Executivul a decis printr-o ordonanţă de urgenţă publicată marţi în Monitorul Oficial să taie subvenţiile pentru construirea de locuinţe proprietate personală. Acelaşi Guvern construieşte în toată ţara, pe timp de criză, săli de sport de zeci şi chiar sute de milioane de euro, însă nu găseşte la bugetul de stat bani pentru plata subvenţiilor acordate de vechiul regim prin OUG 51/2006.

Pe scurt, e vorba despre tinerii până în 35 de ani care au apucat să îşi construiască pentru prima dată o casă şi care nici până azi nu şi-au văzut banii de la statul român. Iar dacă i-ar primi, automat nu şi-ar mai putea vinde locuinţele, căci aşa spune legea. Desigur, există şi câteva excepţii.

De la minister putere

Conform site-ului oficial al Ministerului Dezvoltării: „Strategia Guvernului în domeniul construcţiei de locuinţe urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, prin asigurarea accesului la o locuinţă decentă a cetăţenilor României, prin dezvoltarea programelor de construcţii locuinţe sociale sau a celor care au caracter social, în vederea ajutorării categoriilor de persoane cu venituri modeste, în special a tinerilor, în acest mod realizându-se stabilitatea tinerilor specialişti”.

Apartamente destinate clientelei politice

Într-unul dintre cele mai vânate ansambluri de locuinţe construite de ANL prin credit ipotecar, cel din intrarea Godeni din Bucureşti, case contractate în 2007, o parte dintre acestea au ajuns în proprietatea şi în grija unor nume sonore din lumea politică şi nu numai (Pinalti, Poteraş etc.), personaje care, în modul cel mai legitim, nu aveau cum să-şi cumpere o casă de acest tip şi nici nu se puteau încadra în condiţiile normale impuse de lege. Cu atât mai mult cele în care se face referire la vârsta maximă, de 35 de ani, pentru a contracta acest tip de locuinţă. Mai mult decât atât, deşi ansamblul de locuinţe din Godeni-Crângaşi trebuia finalizat de constructor în 2009, majoritatea viitorilor proprietari şi-au primit casele abia în 2010. Chiar şi aşa, în condiţiile în care de la an la an statul nu are bani - numai subvenţiile pentru proprietarii din Godeni depăşeşc lejer 400-500 de mii de euro -,pentru câţiva proprietari din acest ansamblu au fost găsite fonduri de la bugetul de stat pentru ca subvenţia să fie încasată. Or, România era şi atunci atinsă de criză!

Pe hârtie da, în realitate ba!

Făcând referire acum doar la tinerii proprietari din ansamblul de locuinţe construite prin credit ipotecar de către ANL în cartierul Godeni, tineri care au îndeplinit toate condiţiile legale prevăzute în Strategia Guvernului (de până acum, n.r.) în domeniul construcţiei de locuinţe, nici până în ziua de azi aceştia nu şi-au primit subvenţia, deşi au toate actele aprobate, semnate şi stampilate de autorităţile române. Se fac în curând doi ani de când cei peste 50 de tineri ori familii de tineri din acest ansamblu ar fi trebuit să primească subvenţia mult aşteptată. Ca un făcut, la finalul anului 2010, ministerul condus de Elena Udrea le răspundea tuturor: „În prezent nu mai există fonduri disponibile pentru plata subvenţiilor. În anul 2011 vor fi decontate subvenţiile în funcţie de datele de recepţie a locuinţelor şi ale solicitărilor transmise Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului”. Ironie sau nu, MDRT a utilizat numai în primele trei luni ale anului 2010 circa 90% din fondurile alocate de la bugetul de stat pentru plata subvenţiei la 109 locuinţe finalizate.

Nu sunt bani la bugetul de stat

Contactat telefonic pentru a ne lămuri asupra aspectelor legate de toţi banii care trebuiau încasaţi până în prezent şi intenţiile vădite ale acestui minister în ceea ce priveşte această subvenţie, secretarul de stat în MDTR Eugen Curteanu, principalul responsabil cu programul OUG 51/2006, ne-a declarat: „Ştiu că aceste subvenţii trebuie acordate şi vreau ca ele să fie acordate, dar nu sunt bani la bugetul de stat. Nu ştiu când se vor da. Totul depinde de prevederile rectificărilor bugetare din acest an”.

Or, la prima rectificare bugetară pe care Ministerul de Finanţe a făcut-o, în luna august, nu au fost alocate fonduri şi nici nu sunt şanse să fie alocate până la finalul anului, la cea de-a doua.

Valoarea subvenţiilor

Circa 12 milioane de lei (aproximativ 2,8 milioane de euro) reprezintă valoarea subvenţiilor pe care statul român trebuia să le plătească până acum tinerilor care şi-au construit o casă. Lucru care i-ar ajuta să-şi micşoreze ratele pe care le au băncile lor creditoare. Este tot mai limpede, după ultimele informaţii privind ultima rectificare bugetară care se discută la Palatul Victoria, că Emil Boc şi Elena Udrea nu au ca prioritate acordarea acestor drepturi oferite prin lege şi vor avea de achitat, cât de curând, aceste subvenţii, cu tot cu indicele de inflaţie, dobânda aferentă şi cheltuielile de judecată.

Conform art. 1 din această ordonanţă, „statul sprijină accesul la o locuinţă proprietate personală prin acordarea unei subvenţii de la bugetul de stat de 30% din valoarea locuinţei construite, subvenţie ce nu poate depăşi echivalentul în lei a 15.000 de euro, calculat la rata de schimb leu/euro comunicată de BNR pentru ziua în care s-a încheiat contractul de construire a locuinţei. Subvenţia se acordă la finalizarea şi predarea locuinţei către beneficiari”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-06

Mai multe imagini:
Ţeapa Case pentru Tineri
zoom
Ţeapa Case pentru Tineri
zoom
Ţeapa Case pentru Tineri
zoom


TAGURI: teapa, case, tineriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SALASREBEKAH
18 Noi 2011

The essay writing service would be created particularly for students, because they need the outline essays created correctly.
Random image