2017-01-18 20:42

DEZVALUIRI


Ţeapă supremă de 200.000 de euro

 |  21:00

Judecătoarea Maria David, de la Secţia Civilă a instanţei supreme, reţinută, marţi seară, de procurorii anticorupţie, a fost arestată, ieri, pentru trafic de influenţă. Magistratul este acuzat că ar fi pretins 200.000 de euro de la o persoană pentru a interveni pe lângă foştii săi colegi de la Curtea de Apel Ploieşti pentru admiterea unei contestaţii pentru a fi anulată o condamnare a denunţătorului.

Maria David a fost magistrat la Judecătoria Târgovişte, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploieşti, iar din 2009 este magistrat la instanţa supremă. Activitatea sa de la cele două instanţe inferioare a coincis cu perioada în care denunţătorul avea procese pe rolul acestora.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie-decembrie 2009, Maria David, în calitate de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a primit banii de la afacerist, care, potrivit unor surse, este şi prieten de familie. Judecătoarea i-a promis că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea unui dosar al Curţii de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să admită o contestaţie în anulare, să desfiinţeze hotărârea de condamnare a denunţătorului şi să pronunţe o hotărâre de achitare a acestuia. Iniţial, denunţătorul fusese condamnat la pedeapsa de trei ani închisoare cu executare pentru evaziune fiscală.

La 10 decembrie 2009, Curtea de Apel Ploieşti a admis în principiu contestaţia în anulare formulată în dosarul respectiv şi a dispus suspendarea deciziei iniţiale de condamnare pronunţată de aceeaşi instanţă, până la soluţionarea pe fond a contestaţiei în anulare.

În luna ianuarie a acestui an, Maria David i-ar fi promis denunţătorului că, în schimbul unor sume de bani pe care i le va preciza ulterior, va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti, astfel încât aceştia să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar având ca obiect recursul declarat de afacerist împotriva unei sentinţe penale prin care Judecătoria Târgovişte îi respinsese o cerere de revizuire. Cererea de revizuire fusese formulată împotriva aceleiaşi decizii penale prin care denunţătorul fusese condamnat la 3 ani de închisoare. În ultimele două luni, Maria David a primit de la denunţător 4.000 de euro şi 3.800 de lei.

Respingeri pe bandă rulantă

Pe 21 februarie, judecătoarea i-a mai cerut 110.000 de euro, spunându-i că trebuie să-i dea judecătorilor pentru a rezolva favorabil doar „prima etapă”, respectiv admiterea recursului, admiterea cererii de revizuire şi rejudecarea acesteia, urmând ca pentru etapa a doua, adică anularea hotărârii prin care a fost condamnat, să-i dea o altă sumă de bani, încă nefixată.

Pe 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondată contestaţia în anulare formulată de Electric Prod Construct SRL (fosta firmă a denunţătorului, intrată în insolvenţă) împotriva deciziei penale 731 din 22 octombrie 2009 (citată mai sus) pronunţate de Curtea de Apel Ploieşti.

Pe 10 iunie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins, ca inadmisibile, contestaţiile în anulare formulate de Ecprod SA Târgovişte şi Ecprod SA Târgu-Jiu, societăţile patronate de denunţător. Luni, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondat recursul declarat de afacerist împotriva sentinţei penale pronunţate de Judecătoria Târgovişte.

A doua zi, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători a încuviinţat percheziţia la imobilele deţinute de Maria David, precum şi reţinerea şi arestarea sa.

Denunţătorul a derulat afaceri cu statul de peste 10 milioane de euro

Denunţătorul judecătoarei Maria David este Petru Blândă, are 64 de ani şi este patronul firmei târgoviştene Ecprod SA, o firmă specializată în lucrări ecologice (de la demolări de clădiri până la regularizări de cursuri de apă şi îndiguiri). El a fost condamnat, în 22 octombrie 2009, la 3 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală, de Curtea de Apel Ploieşti, care a casat sentinţele pronunţate de instanţele inferioare, Tribunalul Dâmboviţa, respectiv Judecătoria Târgovişte. Totodată, Blândă a fost obligat, în solidar cu firma Ecprod SA, să plătească sumele datorate Direcţiei Finanţelor Publice Dâmboviţa, respectiv 1.673.762 de lei. După cum se poate observa, procesele de pe rolurile diferitelor instanţe s-au judecat în vreme ce Maria David activa ca magistrat la acestea. Şpaga a fost dată imediat după pronunţarea sentinţei de la Curtea de Apel Ploieşti, când Maria David ajunsese la Înalta Curte.

Firma Ecprod a încheiat, în ultimii 4 ani, cu instituţii publice nu mai puţin de 47 de contracte, a căror valoare depăşeşte 47,2 milioane de lei (peste 10 milioane de euro). Cele mai multe au fost semnate cu Administraţia Naţională Apele Române, respectiv cu Administraţiile bazinale Siret şi Jiu. Cel mai substanţial contract a fost încheiat cu Direcţia Apelor Olt, pentru regularizarea râului Olteţ în zona oraşului Balş, având o valoare de peste 15 milioane de lei. Conpet SA Ploieşti, Transelectrica, Consiliul Judeţean Gorj, Transgaz sunt alte companii de stat care au umflat conturile Ecprod SA.

Petru Blândă a avut şi are acţiuni sau părţi sociale în multe firme din domeniul construcţiilor. În cele mai multe, el a avut-o sau o are ca asociată pe soţia sa, Maria Blândă (fostă Godenciuc), născută în aceeaşi localitate cu afaceristul, respectiv Certeze.

Scandaluri de corupţie, în ultimii doi ani, la Înalta Curte

Florin Costiniu a fost un alt judecător al instanţei supreme arestat, în urmă cu 2 ani, în scandalul de corupţie al cărui personaj principal a fost senatorul Cătălin Voicu. Costiniu era şeful Secţiei Civile, respectiv al Mariei David şi a fost acuzat de complicitate la trafic de influenţă, comis de senatorul PSD. Un alt magistrat al instanţei supreme, Cristian Jipa, a fost şi el învinuit în acest caz.

La începutul lunii octombrie a anului trecut, procurorii DNA au început urmărirea penală faţă de şefa Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curţi, judecătoarea Gabriela Bîrsan, dar şi faţă de o colegă a acesteia, Iuliana Puşoiu, ambele acuzate de trafic de influenţă.Potrivit procurorilor, în perioada mai 2010-mai 2011, Gabriela Bîrsan şi Iuliana Puşoiu au primit, în mod repetat, de la un avocat şi un om de afaceri diferite foloase, constând în bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion şi a cazării pentru diferite deplasări în străinătate, cheltuieli pentru petreceri la restaurant, asigurarea folosinţei gratuite a unui apartament situat în Paris, în schimbul facilitării soluţionării favorabile a unor dosare aflate pe rolul Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639556-12-17

TAGURI: maria david, teapa, magistratComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

PICASSO
01 Mar 2012

Cand ii ia dracu pe toti mizerabilii astia din Ina lta Curte si de peste tot din sistemul judiciar si nu numai? Mai are cineva vreo speranta in tara as ta in afara de Predoiu, c are mai papa si kakao din cand in cand
MANIX
01 Mar 2012

Domnilor, sunt foarte cur ios sa stiu si eu cam ce performante deosebite o r ecomanda pe aceasta infra ctoare de a ajuns sa jude ce la iccj? sau a fost aj utata de ceilalti magistr ati damboviteni de la ace asta institutie? pai petr ica blanda face afaceri c u statul de cand se stie. toate redarile de terenur i ce au apartinut industr iei extractive(petrol) di n dambovita s-au facut cu firmele lui blanda contr a unor comisioane grase d ate in stanga si dreapta( doamnele popa care au ven it de la curtea de contur i in functiile de directo are economice a petrom sa si ulterior promovate la omv isi mai aduc aminte de acele timpuri si de pr ietnul lor blanda?)

Adauga un comentariu

Random image