2018-12-17 10:34


EXCLUSIV. Țeava care a explodat la RADET și a omorât doi oameni ar aparține Universității Politehnica București. Procurorii au deschis dosar penal în rem

 |  10:01
EXCLUSIV. Țeava care a explodat la RADET și a omorât doi oameni ar aparține Universității Politehnica București. Procurorii au deschis dosar penal în rem

Tragedia de la RADET, în urma căreia doi angajaţi au fost surprinşi de un val de apă clocotită şi în final au murit, se poate repeta în orice moment. Reporterii noștri au aflat că porțiunea de instalație care transporta energia termică și care a explodat ar aparține Universității Politehnica Bucureși, condusă de rectorul Mihnea Costoiu și păstorită de Ecaterina Andronescu. Procurorii au deschis un dosar penal în rem în acest caz. Informația a fost confirmată de reprezentanții RADET pentru ziarul Puterea.

Cele mai multe dintre conductele magistrale au împlinit venerabila vârsta de 50 de ani, dar chiar şi aşa nu sunt bani pentru a fi schimbate. Refacerea întregii reţele ar însemna o cheltuială de 3 miliarde de euro. Enorm, pentru un sistem folosit în prezent doar la 30 la sută din întreaga sa capacitate.

RADET se confruntă cu 4000 de avarii pe an, adică în medie 10 pe zi: o risipă de bani pentru companie, dar şi mult disconfort pentru bucureşteni. De pildă, doar o avarie din sectorul 2 a lăsat 32 de blocuri fără căldură.

"S-a dispus efectuarea unei expertize tehnice, care poate să stabilească care a fost natura evenimentului care a produs acea fisură a ţevii care a generat accidentul respectiv”, spune Constantin Bujor, inspector şef ITM Bucureşti. 

RADET Bucureşti este a doua cea mai mare reţea de distribuţie centralizată a energiei termice, după cea din Moscova. Are 3951 de kilometri de conducte şi furnizează agent termic şi apă caldă pentru 566 de mii de apartamente şi un milion 300 de mii de oameni. Reţeaua principală este însă depăşită tehnic: din cei 900 de kilometri de conductă magistrală, în ultimele două decenii au fost înlocuiţi mai puţin de o sută.

Din cauza vechimii, ţevile ruginite crapă şi pe sute de metri, deodată. În 2016, de exemplu, avaria de reţea din zona Pieţei Rahova a lăsat fără apă caldă şi căldură 100 de blocuri. Concomitent, scenariul s-a repetat la patru kilometri distanţă, în cartierul Tineretului. Şi-atunci am văzut cu toţii exact cât e de sărac RADET-ul: muncitorii au reparat ţeava cu un cep din lemn 

„Dacă se modernizau aceste reţele mari de transport agent termic primare nu eram acum în situaţia să stăm cu sufletul la gură că nu ştim dacă trecem iarna. Pot interveni avarii în orice oră, în orice secundă”, spune Ioana Stoica, preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET.

Oficialii regiei bucureştene nu au comentat încă moartea celor doi angajaţi. Viceprimarul general al Capitalei spune, însă, că cei doi purtau echipamentul legal de protecţie.

„RADET e mort de vreo trei ani, dar e ţinut sub aparate”, spune Radu Opaina, fost director general al RADET.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-05

TAGURI: teava, radet, upb, morti, explozie, investitii, primaria capitalei, gabriela firea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CITITOR DE ZIAR
05 Feb 2018

Hai ca-i tare, "Politehnica" raspunde de prostiile radet-ului !!! Halal, jalnici gurnalisti de doi bani kilu' !
REPORTERUL LU' PESTE
05 Feb 2018

Abramburica este de vina. Sa vina DNA- UL!
Random imageUltimele stiri


loading...