2018-10-17 09:28


Tensiuni interetnice de 1 Decembrie

 |  15:05
Tensiuni interetnice de 1 Decembrie

Câteva zeci de de maghiari extremişti plănuiesc o contraacţiune la Cluj de Ziua Naţională a României. Pe mai multe site-uri ale acestora au fost lansate apeluri pentru sărbătorirea a 92 de ani de la înfiinţarea batalionului secuiesc, exact de 1 decembrie.

Anul trecut, liderul grupului extremist a primit o amendă de 50.000 de lei pentru manifestaţia acestora.

Pe pagina oficială a Gărzii Secuieşti, într-un film postat recent, se lansează o invitaţie la o acţiune de comemorare a 92 de ani de la înfiinţarea batalionului secuiesc. “Asociaţia Garda Secuiască ţine o ceremonie comemorativă la Cluj în 1 decembrie 2010 de la ora 17.00 în Piaţa Unirii, cu ocazia împlinirii a 92 de ani de la înfiinţarea batalionului secuiesc. Vă aşteptam cu drag”, se arătă în filmuleţul intitulat “Sărbătoriţi cu noi”. O altă secvenţă din film înfăţişează o fotografie pe care scrie “Sărbătoriţi în 1 decembrie cu Garda Secuiască. Vă aşteaptă Oraşul Comoară!”, fotografii din timpul manifestării de anul trecut, când liderii grupării au fost reţinuţi, dar şi o fotografie a procesului-verbal prin care Balazs Pal-Gergely, din Luduş, a fost amendat cu 50.000 de lei.

Străzile din Cluj-Napoca vor fi împânzite de jandarmi pe 1 decembrie. Marşul extremiştilor nu a primit autorizaţie, pentru că se suprapune cu alte manifestări.

Mai multe organizaţii iredentiste maghiare, precum HVIM, Garda Secuiască sau Jobbik, au început să ameninţe pe internet că vor încerca să oprească acţiunea naţionaliştilor români din Miercurea Ciuc sau că vor merge la Alba Iulia, la Catedrala catolică, unde vor desfăşura un drapel negru de mari dimensiuni, în semn de doliu faţă de ziua de 1 Decembrie, care marchează unirea Banatului şi Transilvaniei cu România.Există şi informaţii conform cărora, la fel ca în anii precedenţi, radicalii maghiari de la Plutonul Secuiesc Albert Wass vor încerca să provoace tensiuni la Cluj-Napoca prin acţiuni ostentative. Anii trecuţi aceştia au fost împiedicaţi de contramanifestaţii ale membrilor şi simpatizanţilor Noii Drepte sau de către forţele de ordine.

Organizaţia Noua Dreaptă a anunţat, recent, că de 1 Decembrie va organiza un miting la Miercurea Ciuc, unde va fi arborat un drapel tricolor de peste 20 de metri lungime, la manifestaţie fiind aşteptate peste 300 de persoane.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...