2019-01-23 18:17


Traficul de copii împânzeşte Europa. Europol avertizează asupra celei mai noi forme de crimă orgnizată

 |  19:54
Traficul de copii împânzeşte Europa. Europol avertizează asupra celei mai noi forme de crimă orgnizată

Europola identificat o nouă formă de crimă organizată de pe continent, arătând căexistă din ce în ce mai multe reţele mobile de trafic de copii, care au baza,de obicei, în sud-estul Europei, însă migrează din stat în stat, pe teritoriulUE.

Oaltă componentă importantă a acestui nou tip de reţele de trafic uman esteschimbul de copii între grupări, se arată într-un comunicat de presă alEuropol.

Preţulunui copil diferă în funcţie de "potenţialul" acestuia de a aducebani membrilor grupării. În medie, un copil este vândut în Marea Britanie, deexemplu, pentru 20.000 de euro, potrivit informaţiilor deţinute de Poliţia Metropolitană.

Încontextul în care venitul anual produs de un singur copil traficat este de160.000 de euro, se înţelege de ce aproximativ 1,2 milioane de copii sunttraficaţi în toată lumea, în scopuri infracţionale, arată şi UNICEF. Numărulvictimelor exploatate de o singură reţea mobilă variază de la zece la o sută deminori.

Nivelde operare sofisticat

Copiiitraficaţi, cu vârste începând în mod normal de la 5 ani, sunt instruiţisistematic şi obligaţi să comită infracţiuni precum furturi din buzunare, cerşetorie,furturi din magazine, tâlhării, dar unii sunt şi exploataţi sexual. Severitateaviolenţei şi intimidărilor practicate de membrii acestor reţele pentru acontrola şi a exploata minorii includ forme extreme de violenţă, precum abuzulsexual şi tortura. De asemenea, copiii aceştia provin, adesea, din familiisărace care sunt constrânse să dea copiii traficanţilor, pentru a plătidatorii. Totuşi, unele familii sunt în complicitate cu traficanţii şi îşi vândsau îşi "închiriază" copiii pentru venituri financiare.

Pelângă exploatarea minorilor, grupările infracţionale mobile se ocupă şi cu altefapte ilegale, precum furt de mărfuri, de autovehicule şi de echipamente deconstrucţii, tâlhării violente şi înşelăciuni. Nivelul de sofisticare asociatacestor reţele este în creştere, multe dintre ele investind sume importante debani pentru a-şi stabili baze permanente de operaţiuni în UE. Grupărilecolaborează cu "brokeri" din regiuni-cheie ale sud-estului Europei,pentru a asigura un flux continuu de copii şi pentru a reduce riscul de a fianihilate de poliţie.

Copiii,speriaţi cu tortura poliţiştilor

Membriireţelelor se stabilesc, de obicei, la periferia unor mari oraşe europene, deunde copiii sunt trimişi în zona centrală a metropolelor pentru a comiteinfracţiuni. Când sunt arestaţi, minorii sunt total conştienţi că sunt preamici pentru a fi aduşi în faţa legii şi, în multe cazuri, nu au nici documentela ei, nu cunosc bine limba ţării în care se află şi refuză să ofere informaţiidespre membrii grupărilor pentru că le este frică.

Pentrua preveni ca victimele să vorbească cu autorităţile şi pentru a se asigura căacestea se întorc la grupare, membrii reţelelor îi intimidează pe copii cupoveşti false. Aceştia le spun, de exemplu, că minorii vor fi torturaţi depoliţişti sau de asistenţii sociali, care ulterior le vor vinde organele.Astfel, de cele mai multe ori, copiii se întorc la grupări imediat după ce sunteliberaţi din arest. În aceste cazuri, minorii sunt apoi transferaţi la altăunitate a reţelei, dintr-o altă parte a Uniunii, pentru a nu fi depistaţi încăo dată.

126de arestaţi în Marea Britanie

Cao contramăsură la activitatea infracţională din Marea Britanie, PoliţiaMetropolitană lucrează îndeaproape cu Europol şi cu Poliţia Română (IGPR) încadrul unei Echipe Comune de Investigaţii (JTI).

Operaţiunileau fost derulate cu succes, precizează Europol, din 2008 fiind arestate 126 depersoane în Marea Britanie. Organizaţia menţionează că, nu demult, 28 de copiiau fost salvaţi de Poliţia Metropolitană care lucrează, încă, la identificareatuturor traficanţilor şi a victimelor acestora.

Europolpropune crearea unui sistem la nivelul UE pentru localizarea şi monitorizareavictimelor, drept răspuns la fenomenul de transferare a minorilor odată ceaceştia sunt eliberaţi din arest. De asemenea, Europol propune ca PlatformaMobilă de Experţi ai organizaţiei, specializată în grupări infracţionale, săaibă o subunitate pentru schimbul bunelor practici în ceea ce priveştecombaterea exploatării minorilor. Din cauza specificului acestui fenomen(vârsta fragedă a victimelor), grupul de experţi ar trebui să adopte o abordaremultiinstituţională care să includă, de exemplu, serviciile sociale, conchideEuropol.

BAZA

Anchetă

DIICOTa trimis în judecată o grupare care a traficat 181 de copii în Marea Britanie

Autorităţileromâne au capturat, anul trecut, 26 de membri ai unei grupări infracţionalesuspectaţi de traficul şi exploatarea a 181 de copii identificaţi, aratăEuropol.

Estevorba despre o acţiune desfăşurată sub numele "Operaţiunea Europa",în aprilie a anului trecut, de procurorii Direcţiei de Investigare aInfracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi de ofiţeriai Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate din cadrul Poliţiei Române.

În30 iulie, procurorii DIICOT le-au trimis în judecată pe cele 26 de persoaneimplicate în traficarea a 181 de copii de etnie romă în Marea Britanie, dintretraficanţi 18 fiind arestaţi preventiv. Dintre cele 26 de persoane, 19 se află,în prezent, în stare de arest preventiv (un alt membru al reţelei fiind arestatulterior în Spania şi adus în ţară), iar şapte sunt dispărute şi arestate înlipsă. În 15 decembrie 2010, Tribunalul Harghita a decis prelungirea mandatelorde arestare cu 60 de zile pentru persoanele acuzate de traficarea minorilor deetnie romă, unele dintre victime având handicap.

Potrivitprocurorilor, „membrii grupării, cetăţeni români de etnie romă din oraşulŢăndărei, judeţul Ialomiţa, erau specializaţi în activităţi de crimă organizatăpe linia migraţiei ilegale şi a traficului de minori, recrutând victime deetnie romă, din mediul comunităţilor rome sărace sau cu handicap fizic, pe carele treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde le exploatau, obligându-lesă cerşească sau să comită infracţiuni stradale”. Traficanţii se ocupau de cazarea şi de transportul minorilor, procurareadocumentelor de călătorie, de cele mai multe ori false,a banilornecesari, precum şi de organizarea şi supravegherea activităţii infracţionaledin Marea Britanie şi gestionarea sumelor de bani obţinute din exploatareavictimelor. În Regatul Unit, minorii erau trimişi să cerşească, să speleparbrize în intersecţii sau să comită infracţiuni de furt din buzunare, dinmagazine sau din restaurante, fiind însoţiţi de unii dintre membrii reţelei.Liderii grupării erau Constantin Radu, zis Titi Aghiotantu’, Nicolae Schian,zis Poligrad, Tase Dumitru, zis Chinezul sau Coreeanul, Mircea Niculae, zisBocioc, şi Gheorghe Ion Drăguşin, zis Franţ, toţi din Ţăndărei.

Timişeniicare şi-au vândut copilul, eliberaţi de tribunal

ProcuroriiDIICOT Timiş au reţinut două persoane, soţ şi soţie, care şi-au vândut copilulunei familii din Franţa. Cei doi au fost puşi în libertate de Tribunalul Timiş,dar, din fericire, magistraţii Curţii de Apel Timiş au admis recursulprocurorilor DIICOT dispunând arestarea lor pe o perioadă de 29 de zile. Copilula fost vândut pentru 5.000 de euro, în două rate, în Franţa, unei familii de...români, tot romi, stabiliţi acolo înurmă cu mai mulţi ani, unde au primit cetăţenie. Copilul are acum deja 6 ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-01

Mai multe imagini:
Traficul de copii împânzeşte Europa. Europol avertizează asupra celei mai noi forme de crimă orgnizată
zoom
Traficul de copii împânzeşte Europa. Europol avertizează asupra celei mai noi forme de crimă orgnizată
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...