2019-01-16 17:04


Trei firme cu probleme penale vor deszăpezi drumurile din Moldova

 |  21:01
Trei firme cu probleme penale vor deszăpezi drumurile din Moldova

Transporturi Auto SA din Botoșani, Florconstruct SRL din Suceava și Eky Sam SRL din Iași și-au împărțit lucrările de deszăpezire pe drumurile naționale din Moldova. Contractele au fost atribuite de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași, în urma unei licitații publice, și au o valabilitate de 48 de luni. Cele trei societăți comerciale sunt recunoscute pentru apetența manifestată față de afacerile din bani publici și pentru relațiile politice pe care le au. Mai mult, toate au un numitor comun: patroni anchetați în dosare penale. Transporturi SA este patronată de Constantin Conțac, fostul baron PSD din Botoșani condamnat pentru fapte de corupție. Florconstruct SRL din Suceava este patronată de Vasile Florea, omul de casă al primarului municipiului Suceava, Ion Lungu. Florea este anchetat pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Eky Sam SRL din Iași este controlată de Ionel Echimov, un personaj uns cu toate alifiile și cu lipici la politicieni de toate culorile. În 2013, Eky Sam a fost trimisă în judecată de DNA într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Acordurile cadru pentru prestări servicii de întreținere curentă pe timp de iarnă a drumurilor naționale din Moldova, aflate în administrarea Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași (DRDP) au fost scoase la licitație, într-un pachet de nouă loturi, în vara acestui an. Lucrările au planificate să se deruleze pe parcursul a patru ierni, între 2016 și 2020, iar valoarea maximă a fost estimată la suma totală de 258.485.777,53 lei plus TVA. Dintre cele nouă loturi scoase la licitație scoase la licitație în vară, DRDP Iași a reușit să încredințeze șapte contracte, pe care și le-au împărțit cele trei societăți comerciale de care facem pomenire. Două dintre ele, aparținând de Secțiile Drumuri Naționale din Galați și Bârlad au fost contestate la CNSC, astfel că procedurile de atribuire sunt încă în curs de desfășurare.

Potrivit caietului de sarcini, în fiecare dintre cei patru ani de contract, firmele vor acționa pe drumurile naționale din județele Moldovei, în perioada cuprinsă între 20 octombrie și 30 martie. La începutul anotimpului rece, operatorii angajați vor trebui să deplaseze utilajele și echipamentele de deszăpezire în bazele indicate, pe raza fiecărei secții de drumuri, urmând ca acestea  să intervină la ordinul beneficiarului, în punctele indicate, ori de câte ori este necesar.

Florconstruct, campioana contractelor de deszăpezire în Moldova

Cele mai multe contractele pentru întreținerea drumurilor naționale pe timp de iarnă au fost obținute de Florconstruct SRL din Suceava, care a ofertat singură sau în diverse asocieri. Împreună cu asociații, firma afaceristului Vasile Florea a pus mâna pe cinci din cele nouă loturi scoase la licitație de DRDP Iași, urmând ca la finalul celor patru ani să încaseze suma totală de 129.116.581 lei (TVA inclus) ceea ce înseamnă aproximativ 28,7 milioane de euro. Este vorba de:

Lotul 1 – SDN Bacău, câștigat în asociere cu Rad Trans SRL și Trans Carpat SRL pentru 30.246.654 lei;

Lotul 4 – SDN Câmpulung Moldovenesc obținut în asociere cu Calcarul SRL Pojorâta pentru 22.457.860,28 lei plus TVA;

Lotul 5 – SDN Focșani, pe care l-a câștigat din postura de unic ofertant pentru 27.556.343,82 lei plus TVA;

Lotul 8 - SDN Piatra Neamț, adjudecat în asociere cu Rad Trans SRL pentru 27.336.292,90 lei plus TVA.

În ciuda dosarelor penale în care este cercetat patronul Vasile Florea și a controverselor legate de calitatea serviciilor pe care le prestează, Florconstruct SRL rămâne o firmă care face bani frumoși din afacerile cu statul. Judecând după numărul mare de contracte, putem spune că este una dintre firmele preferate ale conducerii DRDP Iași, care îi atribuie lucrări pe bandă rulantă.

Pe de altă parte, societatea este considerată firma de casă a primarului din Suceava, Ion Lungu, fiind cea care asigură lucrările de întreținere a străzilor în oraș. De la Primăria Suceava, Florconstruct SRL a primit și contractul de salubrizare a municipiului.

În anul 2013, Vasile Florea a fost implicat într-un dosar de evaziune fiscală instrumentat de procurorii DIICOT. În cadrul anchetei, el a fost reținut alături de alte 33 de persoane, pentru un prejudiciu de 9,8 milioane de euro produs bugetului public. Mai mulți agenți economici, între care și Florconstruct SRL, colectau TVA îşi diminuau profitul în baza unor facturi fictive emise de firme aparținând unor cetățeni de etnie romă. Societățile comerciale scăpau de plata unor sume importante către bugetul consolidat al statului și beneficiau chiar de rambursări de TVA.

Într-un alt dosar, Vasile Florea este urmărit penal pentru evaziune fiscală şi folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false ori incomplete ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Comunităţii Europene. Cazul este anchetat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie  și are legătură cu lucrări de asfaltare executate pentru Primăria Suceava. Prejudiciul este de 390.000 de lei.

Fostul baron PSD Conțac rămâne în topul afaceriștilor cu statul

Transporturi Auto SA, firmă patronată și administrată de familia fostului președinte PSD al Consiliului Județean Botoșani, Constantin Conțac se va ocupa de lucrări de deszăpezire pe șoselele ce străbat județene Botoșani și Suceava. Societatea a obținut două contracte, dintre cele nouă licitate respectiv:

• Lotul 2- SDN Botoșani pentru 21.092.650 lei plus TVA;

• Lotul 9 – SDN Suceava, pentru suma de 20.766.145 lei plus TVA.

La finalul celor patru ani de angajament, Transporturi Auto SA va încasa 50.230.554 lei (TVA inclus), aproximativ 11,16 milioane de euro.

Constantin Conţac a fost preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani vreme de șase ani, între 2002 şi 2008. Datorită relațiilor foarte bune cu fostul premier PSD Adrian Năstase, el și-a creat o structură de putere şi influenţă  care s-a reflectat în cifrele de afaceri ale firmei sale.

În 2012, el și fiul său, Liviu, au fost condamnați la trei ani de închisoare, cu executare, de o instanță a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie, pentru fapte de corupție. În timp ce-și ispășea pedeapsa, conducerea Transporturi SA a ajuns pe mâna nepotului său, Iulian Conțac. Fostul baron de Botoșani a fost eliberat din închisoare în 2013, după un an.

Doi ani mai târziu, în 2015, firma Transporturi Auto SA a fost implicată într-o altă afacere de corupție, Nepotul Iulian Conțac a fost acuzat că ar fi oferit 20.000 de euro mită fostului președinte PSD al CJ Suceva, Cătălin-Ioan Nechifor şi senatorului PSD Ovidiu-Liviu Donțu. În schimbul banilor, cei doi trebuiau să influenţeze membrii unei comisii de licitaţie în vederea acceptării ofertei SC Transporturi Auto SA Botoşani ca fiind cea mai avantajoasă.

Eky-Sam, o afacere bazată pe relații politice

Cea de-a treia firmă care se va ocupa de deszăpezirea Moldovei este Eky-Sam SRL din Târgu Frumos, patronată de Ionel Echimov, un afacerist care a reușit să-și facă relații în toate formațiunile politice. Echimov nu refuză nici o lucrare, indiferent că este vorba de construcții, reparații, pietruiri, plombări sau deszăpeziri de drumuri. Așa se face că afacerile sale au crescut de la un an la altul, chiar și în perioada de criză.

Eky-Sam SRL a obținut contractul pentru cel de-al șaptelea lot scos la licitație de DRDP Iași, pentru deszăpezirea șoselelor de pe raza SDN Iași. Suma pe care firma o va încasa la finalul celor patru ani va fi de 28.446.700 lei  plus TVA, aproximativ 7,6 milioane de euro.

În 2013, Eky Sam SRL a fost trimisă în judecată de DNA, alături de primarul și viceprimarul comunei Ion Neculce din Iași, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. În sarcina firmei s-au reținut infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea ilegală de fonduri europene.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-15

Mai multe imagini:
Trei firme cu probleme penale vor deszăpezi drumurile din Moldova
zoom
Trei firme cu probleme penale vor deszăpezi drumurile din Moldova
zoom
Trei firme cu probleme penale vor deszăpezi drumurile din Moldova
zoom

Trei firme cu probleme penale vor deszăpezi drumurile din Moldova
zoom

TAGURI: firme, probleme penale, drumuri moldova, drdp iasi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


VALI
15 Feb 2017

ei bine, acesta este un tablou subiectiv pe care-l descrieti, nu stim de ce? , daca s-au scos la licitatie lucrari de deszapezire, iar firmele respective au utilaje, ati fi vrut sa nu participe?, sau daca Transporturi Auto si celelalte au in domeniul lor de activitate constructia drumurilor, activitate de interes public, cea ti vrea? sa nu se preyinte la licitatii?, acest ziar de scandal, ca altfel nu-i pot spune, tinde sa malformeze cu totul adevarul!, si mai retineti ceva?, niste oameni, niste romani muncesc din greu si platesc taxe si impozite la stat, fara a sta cu mana intinsa!, firmele acestea muncesc, oamenii muncesc, intr-o tara plina de somaj si dezordine........dar asta deranjeaza!, si inca ceva, dl Contac pe care il respecta un judet intreg, a fost condamnat pe un dosar fabricat de un fost prefect PDL, pe motive de o asa zisa incompatibilitate, ca apoi dupa 8 ani i-au pus in carca numai minciuni sfruntate, marca adn, este altceva! exista un Dumnezeu, nu inteleg cum dracu zeare ca acesta nu au vazut mizeriile MARI, CATASTROFALE care s-au construit in Romnaia in 27 de ani?, ele au voie sa latre numai despre unii, NEADEVARURI! Rusine!
KIKI
10 Apr 2017

cata minciuna si dezinformare, va rog sa dati cifrele exacte la deszapezirea din primul an, mai mult de 2 mil /judet nu a fost, unde suntcele 21 milioane despre care vorbiti? terminate cu minciunile grosolane si cu manipularile, luati-va de cei care intr-adevare fura, din pix, numai cu un colosal comision, fara sa miste si sa plateasca un leu la bugetul statu;lui
Random imageUltimele stiri

loading...