2018-12-11 15:37


UPDATE. “Trofeul Calităţii”. Năstase vrea să fie achitat

 |  14:14
UPDATE. “Trofeul Calităţii”. Năstase vrea să fie achitat

UPDATE, ora 18.00: Gheorghe Mateuţ  invocă prescripţia specială a faptelor de care este acuzat Adrian Năstase. Instanţa intervine în mai multe rânduri să îl corecteze pe avocat în privinţa articolelor din Codul de Procedură penală.

Avocata Dianei Gasparovici: "Ne aflăm într-un moment în care şi noi, ca şi presa, dorim să aflăm rezultatul chiar dacă persoana pe care o reprezint nu este în sală. Pedeapsa de şase ani pentru clienta mea nu este justă. Nu există nicio probă împotriva Dianei Gasparovici"

UP DATE 16.50. După ce a fost suspendată timp de o oră, sedinţa de judecată a fost reluată.  Avocaţii lui Nastase insistă că termenul de prescriere a faptelor s-ar fi împlinit. Avocata Irinei Jianu îşi susţine motivele de recurs. Avocata utilizează aproape aceleaşi argumente folosite de ceilalţi apărători. "Noi considerăm că nu există nicio legătură între relaţia dintre Irina Jianu şi Adrian Năstase cu numirea în funcţie. La ISC Irina Jianu a fost numită pentru ce este un bun profesionist.", a susţinut  Gabriela Ghiţă, avocata Irinei Jianau.

UPDATE, ora 14.50. Al treilea avocat care îl apară pe Adrian Nastase a luat cuvântul. Mai sunt 5 avocaţi care îşi vor prezenta pledoariile.

Un alt avocat, Horia Miclescu, susţine recursul în apărarea lui Adrian Năstase. "Şi Inchiziţia ar fi invidioasă pe aserţiunile făcute de un tribunal laic aşa cum au făcut judecătorii de la fond. Probele obţinute de procurori au fost obţinute prin şantaj instituţional. Procurorii susţin că Irina Jianu era în sfera de influenţă a lui Adrian Năstase, dar nu spun în mod concret cum s-a exercitat această influenţă. Şi Papa putea să fie în această sferă. Cum se exercită această influenţă, ezoteric prin puteri oculte? Tot acest dosar este construit fără nicio baza legală. Procurorii şi judecătorii de fond au vrut să îşi multumească susţinătorii politici. Asta se vede şi din atitudinea fascistoida a judecătorilor de fond care doresc eliminarea din viaţa publică a lui Adrian Năstase", susţine avocatul Horia Miclescu, potrivit Hotnews.

Avocatul spune că judecătorii de la fond i-au încălcăt drepturile procesuale pentru că au renunţat la o parte din cei peste 900 de martori, potrivit Hotnews.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reluat, miercuri, procesul fostului premier Adrian Năstase în dosarul ''Trofeul Calităţii''. Direcţia Naţională Anticorupţie  a solicitat ÎCCJ majorarea pedepselor aplicate fostului premier Adrian Năstase şi fostului inspector general al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Irina Jianu în dosarul 'Trofeul calităţii', precum şi interzicea unor drepturi civile.

La termenul de miercuri al procesului, procurorul de şedinţă a arătat că pedeapsa de doi ani de închisoare dată de instanţa de fond lui AdrianNăstase este prea mică 'în raport cu gravitatea faptelor iar pedeapsa nu este îndestulătoare pentru îndreptarea inculpatului'.

De asemenea, reprezentantul DNA a arătat că instanţa de fond a achitat-o în mod greşit pe Irina Jianu pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani, solicitând condamnarea acesteia şi pentru această infracţiune.

Urmează ca avocaţii inculpaţilor să ţină pledoariile finale, după care Adrian Năstase şi ceilalţi inculpaţi vor avea ultimul cuvânt.

Pe 30 ianuarie 2012, ÎCCJ l-a condamnat la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile pe fostul premier Adrian Năstase.

Instanţa a mai decis atunci confiscarea de la Adrian Năstase a sumei de 38.217,220 lei, bani dobândiţi prin săvârşirea infracţiunii şi a dispus menţinerea sechestrului de către procurori.

Alături de Adrian Năstase Instanţa Supremă a mai condamnat-o pe Irina Jianu la şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pedeapsă rezultată în urma contopirii pedepselor pentru infracţiunile de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals intelectual.

Judecătorii au condamnat-o şi pe Diana Gasparovici la şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi.

Aceeaşi pedeapsă de şapte ani de închisoare şi cinci ani interzicerea unor drepturi au mai primit-o soţii Bogdan şi Ioana Popovici, precum şi Mihai Cristian Vasile.

De asemenea, ÎCCJ a obligat o parte dintre inculpaţi la plata a 3.337.452 lei despăgubiri civile către ISC şi o parte a inculpaţilor la plataa peste trei milioane lei către acelaşi Inspectorat.

Decizia a fost atacată cu recurs la completul de cinci judecători de la ÎCCJ.

Adrian Năstase a declarat că se aşteaptă ca decizia  pe care o vor  lua astăzi judecătorii, să fie în favoarea  achitării sale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-11-07

TAGURI: adrian nastase, iccj, trofeul calitatea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...