2017-01-18 05:59

DEZVALUIRI


Tsunamiul DNA a lovit în Portul Constanţa Sud Agigea. Caracatiţa Banias, Mironescu şi vameşii din Portul Constanţa via China

 |  20:18
Tsunamiul DNA a lovit în Portul Constanţa Sud Agigea. Caracatiţa Banias, Mironescu şi vameşii din Portul Constanţa via China
Senatorul PDL Mircea Banias şisecretarul general din MAI, Laurenţiu Mironescu, sunt cercetaţi penal de DNApentru evaziune fiscală şi contrabandă cu mărfuri din China. În dosar mai sunt cercetaţi cetăţenichinezi şi arabi care-şi desfăşoară activitatea în complexul comercial„Dragonul Roşu”, ancheta privind o adevărată reţea care introduce în România,via Portul Constanţa Sud Agigea, bunuri de contrabandă. Senatorul Banias şiLaurenţiu Mironescu deţin o reţea de firme care derulau „importurile”, efectuautransporturile şi livrau marfa comercianţilor. Alături de cei doi, procuroriiau mai adus la audieri, la Bucureşti, 28de vameşi, oameni de afaceri, comisionari vamali, adjunctul Grupului de NaveConstanţa, comisarul Adrian Pătraşcu, fostul secretar general al MAI, LaurenţiuMironescu, senatorul Mircea Banias, Lucan Marius, director executiv în cadrulVămii Bucureşti, dar şi şeful Direcţiei Regionale Vamale Constanţa, SunaiCadâr. Reporterii “Puterea” vă prezintă în continuareîncrengătura afacerii derulate prin intermediul unor membri ai PDL Constanţa.

Ieri-dimineaţă, la ora 6.00, zeci demascaţi din trupele speciale de intervenţie a Jandarmeriei Români şi alePoliţiei de Frontieră au descins la mai multe adrese din Constanţa şi dinBucureşti. Acţiunea este coordonată de procurorii Direcţiei NaţionaleAnticorupţie, sprijiniţi logistic şi informativ de Serviciul Român deInformaţii şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI.Totul a plecat de la o informaţie a poliţiştilor de frontieră, obţinută anultrecut la sfârşitul lunii septembrie. Aceasta a fost exploatată iar în lunaoctombrie, poliţiştii de frontieră au confiscat 20 de transporturi care aveauca destinaţie angrouri situate pe raza judeţului Ilfov. Tirurile erau burduşitecu jucării, încălţăminte şi îmbrăcăminte având ca ţară de provenienţă China. Prejudiciuladus bugetului statului, prin cele 20 de transporturi, se ridica, în octombrie2010, la peste cinci milioane de euro. Informaţiile obţinute în cursul ancheteiau fost predate procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Aceştia aucoroborat datele cu alte informaţii pe care le aveau din dosarul UCM Reşiţa. Aşas-a ajuns la acţiunea de ieri-dimineaţă.

Tăvălugul Euro Shipping Service şiEuroriver Transport

Una dintre firmele vizate deanchetatori este Euro Shipping Service SRL. Aceasta are ca obiect principal deactivitate transporturile maritime şi costiere de marfă. În această firmă,senatorul Mircea Banias şi Laurenţiu Mironescu deţin fiecare câte 35% dinacţiuni. Alături de ei se mai regăseşte în acţionariat şi Ioan Bălan, fostuldirector general al Companiei Naţionale Administraţia Portului Constanţa,eliberat din funcţie de ministrul transporturilor Anca Boagiu la începutulacestui an. Potrivit datelor de la registrul Comerţului, firma Euro ShippingServices SRL a avut în 2009 o cifră de afaceri de peste 1,5 milioane de lei şiun profit de aproape 360 de mii de lei. În anul 2008, firma era administrată deNicolae Chis. Această firmă plus Rotrans Company SRL, administrată de DanielaMacarie au înfiinţat firma Euroriver Transport SRL. În Euroriver Transport SRLîl găsim pe Emilian Macarie (n.red - şeful căpităniei Port Medgidia GaraFluvială) şi pe soţul Danielei. Acesta are legături sentimentale cu PDL încădin anul 2008 când a candidat, la propunerea senatorului Mircea Banias, pentruo funncţie în cadrul Biroului Pemanent Judeţean al PDL Constanţa. În 2010,Emilian Macarie a candidat pentru funcţia de vicepreşedinte la Biroul PermanentLocal a PDL Constanţa.

Laurenţiu Mironescu mai este acţionarîntr-o firmă, Interprest Trading SRL. Acesta deţine 3% din acţiuni. Potrivitdatelor de la Registrul Comerţului, în aceeaşi firmă o găsim şi pe RalucaBăsescu, fiica lui Mircea Băsescu. Aceasta deţine şi ea tot 3% din acţiuni.Firma are ca obiect de activitate depozitarea mărfurilor, iar în 2009 nu adesfăşurat nici o activitate.

Averea politică şi pecuniară a luiMironescu

Averea fostului secretar general alMAI Laurenţiu Mironescu este de 55.000 de euro şi 6.700 de lei, în conturibancare, dar şi case, terenuri, apartament în Capitală şi case de vacanţă înConstanţa şi Adunaţi, judeţul Prahova.

Laurenţiu Mironescu a fost deputat PDLîn perioada 2004-2008, cu o carieră îndelungată în transporturi navale, iar dinseptembrie 1999 şi până în martie 2001 a fost director executiv şi preşedinteal Consiliului de Administraţie la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.În 2003, Mironescu a devenit membru al Partidului Democrat în organizaţiamunicipală Constanţa. În 2004, el a fost ales consilier local la Constanţa, dinpartea PD, iar la alegerile generale din 2004 a devenit deputat PD, post deţinutpână în 2008. În 2005 a fost ales preşedinte al organizaţiei municipale Constanţaa PD, iar în 2007 a devenit liderul filialei PDL, pe care a condus-o până în2008. În perioada ianuarie 2009 - ianuarie 2010 a fost director coordonator deprograme la Centrul de Perfecţionare al Marinei Civile al MinisteruluiTransporturilor - CERONAV.

În 15 mai 2010, Mironescu a fost alespreşedinte al Ligii Navale Române, iar din 5 ianuarie 2011 a fost numitsecretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, fiind simplumembru al PDL.

Mironescu are un apartament în Bucureşti,o casă în Eforie Sud care ar fi fost primită ca donaţie, o casă în Ovidiu moştenităîmpreună cu soţia sa şi doua case de vacanţă în Constanţa şi Adunaţi, deasemenea moştenite. Deţine un autoturism Land Rover Defender, cumpărat în 2007,trei conturi în bancă de aproape 55.000 de euro şi un cont de 6.700 de lei. Mironescua investit 30.000 de euro la Euro River Transport SRL şi 10.000 de lei la EuroShipping Services SRL. Mai are o datorie de 320.000 de euro la o persoană fizică,scadentă în 2020. Ca director al Ceronav Constanţa, el a avut un salariu anualde aproape 79.000 de lei. Mironescu este acţionar unic la o firmă de consultanţădin Eforie Sud - Marseq Consultants - şi acţionar la cinci firme, Euro ShippingServ, Quadro Civil Construct Constanţa, Impromex, Kanara Print şi Safe PortConstanţa. Mironescu este şi preşedinte al Consiliului Naţional Director alLigii Navale Române.

Demis pe loc de Traian Igaş

Traian Igaş, ministrul administraţieişi internelor, nu ştia că secretarul general al ministerului pe care îl conduceera vizat de o anchetă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie. La scurt timp dupăce Laurenţiu Mironescu a fost ridicat de mascaţi şi dus cu escortă la sediulDNA Bucureşti, alături de un calculator şi mai multe documente ridicate dincasa sa, ministrul Traian Igaş a înaintat premierului Emil Boc propunerea dedemitere din funcţie a secretarului general al MAI. Primul ministru aacceptat-o. Ministerul de Interne a arătat că a luat această decizie din cauzăcă asupra lui Mironescu planează suspiciuni de corupţie. Mironescu a fost numitsecretar în MAI la începutul acestui an. „Este vorba despre o anchetă, este oprocedură de urmat. După ce DNA va termina cercetările şi ne va comunica,oficial, soluţia vom analiza şi noi situaţia domnului Laurenţiu Mironescu“, aspus Traian Igaş. „Nu ne putem pronunţa la acest moment“, a afirmat şipurtătorul de cuvânt al MAI, Marius Militaru.

Mircea Banias, susţinătorul lui Blaga

Senatorul Mircea Banias, susţinator allui Vasile Blaga la şefia PDL şi candidat la un post de vicepreşedinte alpartidului, deţine terenuri, apartamente şi o casă pe pe faleza nord dinConstanţa, dar şi 480.000 de lei în conturi, potrivit declaraţiei de avere.Senatorul Mircea Banias este vicelider al grupului parlamentar al PDL dinSenat, iar din 30 noiembrie 2008 a fost ales în colegiul uninominal 4 dinCircumscripţia electorală nr. 14 Constanţa.

Mircea Banias, fost director alAdministraţiei Porturilor Constanţa, a condus organizaţia judeţeană Constanţa aPDL din august 2008 şi până în luna martie a acestui an, când la PDL Constanţaau avut loc alegeri. Mircea Banias a candidat pentru un nou mandat la şefiafilialei PDL, însă a pierdut alegerile, preşedinte al organizaţiei fiinddesemnat directorul Inspectoratului Judeţean în Construcţii Constanţa, GigiChiru. Unele surse din mediul politic afirmă că ieri, de fapt, i s-a arătatpisca lui Mircea Banias de către DNA, fiindcă ar fi urmat să îşi anunţe înplenul Senatului demisia şi trecerea în barca USL.

Fost director la Port şi avere de confort

Conform declaraţiei de averecompletate în februarie 2011, senatorul Mircea Banias deţine trei terenuriintravilane în Constanţa, unul dintre acestea fiind pe faleza nord, obţinute înperioada 1993-2005, prin vânzare-cumpărare. Culmea, la începutul mandatului desenator, în anul 2008, aceste terenuri nu au fost trecute în declaraţia deavere. Banias are şi două apartamente în Constanţa, tot cumpărate. De asemenea,el deţine o cotă-parte de 1/2 dintr-o casă de locuit pe faleza nord, construităîn 2007 şi având o suprafaţă de 250 mp. Senatorul PDL are depozite bancaretotale de 491 euro şi 482.150 de lei. În ultimul an fiscal, Banias a obţinutvenituri ca senator de 68.996 lei, iar ca profesor de 19.200 lei, precum şi 405lei din chirii, iar soţia sa a încasat un venit total de 32.881 lei ca expert înproiecte. De asemenea, Banias avea de încasat dividende de 6.778,87 lei de laSC Euro Shipping Serv SRL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-02-10

Mai multe imagini:
Tsunamiul DNA a lovit în Portul Constanţa Sud Agigea. Caracatiţa Banias, Mironescu şi vameşii din Portul Constanţa via China
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image