2018-10-21 15:24


Tun de 8 milioane de euro - la Sinaia

 |  21:00

Achitată în proporţie de 96%, telegondola din Sinaia este la un pas de a fi înhăţată chiar de firma care deja şi-a încasat banii, Dunărea IFN SA. Cu un tupeu maxim, Costin Marian Frâncu, patronul acesteia, a somat municipalitatea din Sinaia să aleagă între doi investitori care vor să menţină telegondola pe actualul amplasament, sau alţii care ar dori să o mute undeva în afara judeţului Prahova.

Deşi este cu plăţile la zi şi mai are de achitat o singură rată la leasingul pentru telegondolă, municipalitatea din Sinaia a fost înştiinţată pe data de 24 octombrie anul curent de către Costin Marian Frâncu, patronul Dunărea IFN, că instalaţia de transport pe cablu va fi scoasă la licitaţie. Motivul invocat de Frâncu: penultima rată a contractului de leasing ar fi depăşit 60 de zile, perioada maximă de întârziere prevăzută în contract. Pe de altă parte, municipalitatea spune că deşi avea banii pregătiţi, a sistat plăţile la mijlocul lunii august anul curent deoarece constructorul, Dunărea SA, firmă ce aparţine aceluiaşi Frâncu, nu a executat reparaţiile necesare astfel încât instalaţia să fie în stare de operare. Din cauza unui stâlp care o lua la vale, cel cu numărul 6, telegondola din Sinaia nu a mai primit la 1 mai 2011 avizul ISCIR pentru funcţionare. Din cauza pierderilor înregistrate prin nefuncţionarea instalaţiei şi pentru că a văzut că firma lui Frâncu nu are de gând să mute pilonul buclucaş într-o zonă stabilă, spre bucuria lui Frâncu edilii din Sinaia au refuzat să achite penultima rată până la remedierea situaţiei. Acesta a profitat de întârziere pentru a declara contractul reziliat, chit că ulterior şi-a încasat banii cu tot cu penalităţi. Dunărea IFN a somat ulterior prin intermediul unui executor judecătoresc să i se restituie instalaţia de transport pe cablu, iar mai nou solicită Consiliului Local şi Primăriei Sinaia să opteze între unul sau altul dintre investitorii pe care deja i-ar fi găsit. Din informaţiile noastre, Frâncu nu face altceva decât un şantaj ordinar, încercând să mai stoarcă de la bugetul oraşului Sinaia încă 2 milioane de euro. Zilele trecute, acesta ar fi contactat deja o firmă de securitate din Covasna, Ares Security, urmând probabil să încerce a se pune în posesie cu forţa.

De menţionat că pentru construcţia telegondolei municipalitatea din Sinaia a semnat, la data de 20 decembrie 2006, un contract de leasing financiar cu Dunărea IFN pe termen de cinci ani, la ora actuală mai având de achitat o singură rată, pentru care are banii pregătiţi. Până în prezent, Frâncu a încasat 7.462.855 de euro din valoarea totală a contractului, de 7.786.002 euro. Printr-o hotărâre de Guvern din 2006, 30% din sumă a fost suportată de la bugetul de stat.

Frâncu, magnatul fulgilor de nea

Ginere al unui fost general de securitate, despre Costin Marian Frâncu  au apărut deja informaţii în presă conform cărora acesta ar fi activat în structura de conducere a fostei firme de comerţ exterior Dunărea ICE, a Securităţii. Supranumit „Securistul zăpezii”, Frâncu se poate lăuda că deţine monopolul pe piaţa de profil din România. Firmele acestuia au fost preferate pentru realizarea telegondolelor din Mamaia, Borşa, Sinaia şi Piatra Neamţ, dar şi pentru realizarea a nenumărate pârtii de schi. Pe plan politic, Frâncu pare a se fi înfrăţit cu deputatul PDL Cristian Burlacu. În schimb, succesul în afaceri şi deconturile de la Ministerul Turismului se pare că îi sunt asigurate de către Gheorghe Nastasia, care în 1990 era şef de popotă la Complexul Militar de Odihnă şi Agrement din Sinaia, în prezent secretar general în ministerul condus de Elena Udrea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


OVI
08 Noi 2011

Asocierea brandului turistic cu sportivi români de succes reprezintă o idee foarte bună. Turismul naţional are astfel parte de un plus de imagine.
ANDREI MARCU
08 Noi 2011

Eh, stati linistiti, ca nu fuge Francu cu telegondola din Sinaia si chiar daca asta ar fi intentia lui, Elena Udrea oricum nu ar fi implicata in asa ceva. Nu ar avea logica ca MTDR sa mute telegondola dintr-o zona cu un potential turistic atat de puternic.
CRISTI
08 Noi 2011

In Borsa nu exista telegondola,ci un amarat de telescaun de pe vremea impuscatului.Si oricum anul trecut nu s-a schiat deloc acolo...
MRUXANDRA
08 Noi 2011

Si ce o sa faca francu? o sa-si ia telegondola in spinare si o sa plece? oricum nu se va ajunge la asa ceva...e prea importanta locatia din punct de vedere turistic si la ritmul accelerat cu care se dezvolta, sigur investitia se va amortiza repede
RED
08 Noi 2011

o sa ramana la sinaia...nu are cum sa o ia franco in spate :))). sinaia s-a dezvoltata multde cand are partii de schii telegondola, ntelescaune! HAi sa lasam lucrurile asa cum sunt!
Random imageUltimele stiri


loading...