2019-02-20 09:54


UE cere americanilor să oprească imediat spionarea aliaţilor

 |  19:37
UE cere americanilor să oprească imediat spionarea aliaţilor

Edward Snowden loveşte din nou administraţia Obama. Washingtonul a spionat reprezentanţele UE şi 38 de ambasade din SUA, printre care cele ale Franţei, Italiei, Greciei şi ale unor ţări din Orientul Mijlociu, scrie „The Guardian”, citat de Agerpres, potrivit unor documente furnizate de fostul angajat NSA (Agenţia Naţională de Securitate a SUA).

Spionajul american asupra UE a cauzat o „pierdere de încredere” şi ar putea declanşa o „criză politică”, au afirmat surse europene, potrivit Mediafax. Oficialii UE au criticat dur practicile americane de spionaj, avertizând cu întârzierea acordului de liber schimb între Uniune şi Statele Unite. Deşi comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a subliniat că „între parteneri nu se face spionaj”, secretarul de Stat american John Kerry a răspuns, luni, că spionarea altor state nu este un lucru „neobişnuit”.

Franţa, Italia şi Grecia – ţinte pentru SUA

 

Fostul consultant NSA a furnizat presei unul dintre documentele NSA ce cuprinde o listă cu 38 de ambasade, considerate „obiective” ale spionajului. În plus, sursa citată a detaliat metodele folosite în cazul fiecăreia, cum ar fi instalaţii de ascultare plasate în cablurile de comunicaţii. Paradoxal, pe lângă ţările considerate adversari ideologici ai SUA, pe respectiva listă se mai regăsesc misiunile UE la New York şi Washington, ambasadele Franţei, Italiei şi Greciei, dar şi ale unor ţări aliate SUA, precum Japonia, Mexic, Coreea de Sud, India şi Turcia. Deşi, potrivit „Der Spiegel”, Germania este ţara europeană cea mai supravegheată de către NSA, în ultimul document publicat de Snowden, datat 2010, nu apar misiunile sale şi ale Marii Britanii. Obiectivul acţiunilor de spionaj împotriva misiunii UE este cunoaşterea dezacordurilor politice interne referitoare la problemele globale şi a altor puncte de vedere divergente între statele membre, a mai arătat sursa amintită.

 

Hollande: „Încetaţi spionarea!”

 

Parisul „nu poate accepta un comportament de acest fel între parteneri şi aliaţi”, a afirmat luni preşedintele Franţei, François Hollande, cerând Statelor Unite să înceteze „imediat” activităţile de spionare a Uniunii Europene. „Deja avem suficiente elemente pentru a solicita explicaţii”, a subliniat Hollande. „Nu vor putea avea loc negocieri sau tranzacţii cu Statele Unite până nu vor fi oferite asigurări privind încetarea spionării UE şi Franţei. Acest lucru este valabil pentru Franţa, dar şi pentru întreaga Uniune”, a precizat Hollande, în contextul în care negocierile UE - SUA pe tema acordului de liber schimb ar urma să înceapă în iulie.

De asemenea, avertismentele Bruxelles-ul privind posibile consecinţe asupra negocierilor în vederea creării unei zone de liber schimb transatlantice nu au întârziat să apară . Comisarul european pentru Justiţie s-a arătat îngrijorat privind „piaţa transatlantică”. „Nu putem să negociem asupra unei mari pieţe transatlantice dacă există cea mai mică îndoială că partenerii noştri ţintesc să asculte birouri ale negociatorilor europeni”, a spus Viviane Reding, solicitând Washingtonului „să înlăture foarte rapid aceste îndoieli”. În plus, grupurile politice din Parlamentul European sunt foarte revoltate, verzii cerând chiar îngheţarea deschiderii negocierilor de liber schimb şi blocarea accesului la datele bancare ale sistemului Swift. În prezent, UE se bazează pe şefa diplomaţiei sale, Catherine Ashton, iar fermitatea afişată de Reding, care a avertizat duminică, la Luxemburg, asupra faptului că „între parteneri nu se face spionaj”, este „complementară” demersurilor politice, cu scopul de a arăta că UE este surprinsă în mod foarte neplăcut, au explicat oficiali europeni.

Noul Război Rece

 

Luni, Guvernul german a transmis că, în cazul în care informaţiile din mass-media privind programul american de spionaj se vor confirma, atunci ar fi vorba de un comportament inacceptabil în stilul Războiului Rece între parteneri care au nevoie de încredere reciprocă pentru a obţine un acord de liber schimb. Statele Unite trebuie „să restabilească încrederea” cu aliaţii lor europeni, a afirmat un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel.

 

Roma este optimistă

Autorităţile de la Roma au cerut Statelor Unite „clarificări”, după dezvăluirile privind activităţile de spionaj, declarându-se însă „încrezătoare” în explicaţiile oferite deja de Washington. „Am solicitat clarificările necesare despre această situaţie foarte delicată, iar Statele Unite ne-au asigurat că vor fi oferite toate clarificările Uniunii Europene şi statelor membre UE. Suntem încrezători că vor fi oferite toate clarificările necesare”, a anunţat Ministerul italian de Externe.

Kerry nu vede problema

 

Şeful diplomaţiei americane John Kerry, în cadrul unei întrevederi cu omologul său european Catherine Ashton, în contextul unei reuniuni a miniştrilor de Externe din Asia - Pacific în Brunei, a refuzat să facă un comentariu direct privind acuzaţiile de spionaj la adresa NSA. „Lady Ashton a evocat de fapt (problema - n.r.) la întâlnirea de astăzi cu mine şi am convenit să rămânem în contact. Am acceptat să caut să descopăr despre ce este vorba exact şi îi voi transmite concluziile mele”, a explicat Kerry, adăugând că „fiecare ţară din lume care este implicată în afaceri internaţionale, de securitate naţională, exercită numeroase activităţi pentru a-şi proteja” interesele naţionale. După de a declarat că „acest lucru nu este neobişnuit pentru un mare număr de ţări”, oficialul american a declarat: „Nu voi mai face nici un comentariu înainte de a avea toate faptele şi de a şti exact despre ce este vorba”. Statele Unite „vor răspunde în mod adecvat”, prin canale diplomatice, cererilor de explicaţii din partea UE, a anunţat duminică biroul directorului Serviciilor Naţionale de Informaţii (ODNI).

 

Riscul unei crize

Deşi Ashton i-a solicitat lui Kerry să „clarifice cât mai repede” situaţia, iar Reding i-a cerut secretarului american al Justiţiei, Eric Holder, să-şi respecte angajamentul de a furniza toate informaţiile despre programul de supraveghere PRISM, cererile nu au primit un răspuns pe măsură. La începutul lunii iulie, un grup de lucru, creat de Bruxelles şi Washington pentru a „schimba informaţii despre volumul datelor colectate prin PRISM şi garanţiile ce ar putea fi aduse de Statele Unite pentru cetăţenii UE”, este programat să se reunească. Totuşi, programul de spionaj electronic al ambasadelor şi delegaţiilor UE, precum şi al statelor membre depăşeşte PRISM şi protecţia datelor. „În cazul în care se adevereşte că americanii şi-au spionat aliaţii, vor exista consecinţe politice. Aceasta depăşeşte de departe nevoile securităţii naţionale. Este o pierdere de încredere”, a afirmat un oficial european.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-01

TAGURI: Edward, Snowden, spionaj, SUA, UE
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ALMA PETRESCU
02 Iul 2013

Edward Snowden il poate demite pe Barack Obama de presedinte a SUA de inalta tradare..Ar fi stirea care va zgudui Europa si Uniunea Europeana.
JIJI
02 Iul 2013

un neica nimewni
SPIONAJ
02 Iul 2013

spioni au fost si vor mai fi
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...