2017-01-20 05:51

DEZVALUIRI


Ultimul „tun” din 2011 la INS

 |  21:00
Ultimul „tun” din 2011 la INS

Ancheta Corpului de control al prim-ministrului desfăşurată la Institutul Naţional de Statistică nu a speriat pe nimeni. Drept dovadă, caietul de sarcini croit special pe măsura şi tipicul unei societăţi abonate la contractele cu instituţia.

În urmă cu o săptămână, cotidianul nostru relata despre controlul întreprins de Corpul de control al prim-ministrului la Institutul Naţional de Statistică. Urmare a dezvăluirilor din ziarul nostru, a intrat zâzania între şefii de la INS, aceştia acuzându-se reciproc că „au turnat la presă” date din interiorul instituţiei. Gabriel Jifcu, secretarul general al INS, a fost cel care a cedat nervos şi şi-a dat demisia, refuzând însă să acorde vreun interviu pe marginea motivelor care l-au determinat să ia această decizie. Şi, dacă în urmă cu o săptămână, vă informam despre giumbuşlucurile cu licitaţii comise de conducerea Institutului din 2009 până în prezent, iată că aceste semnale de alarmă nu au avut nici un efect.

Drept dovadă, caietul de sarcini croit de conducerea INS fix pe măsura societăţii Asseco SEE la licitaţia pentru achiziţionarea de „echipamente hardware pentru accelerare aplicaţii”, numărul anunţului de participare fiind 131045 din 28.09.2011. Valoarea estimată a contractului, fără TVA, 1.083.750 de lei. Aşa, ca prim indiciu, menţionăm contractul acordat prin licitaţie restrânsă accelerată, în 2009, în valoare de 21.203.139 de lei, tot fără TVA, pentru servicii de portal WEB. Care portal, spun oamenii din INS, mai mult nu funcţionează şi îi pune pe angajaţi să completeze tot de mână formularele.

În 2010 urmează două contracte pentru „servicii sistem informatic integrat de procesare date Recensământ General Agricol” şi „furnizare tehnică de calcul în sistem integrat pentru procesare date Recensământ General Agricol”, undeva spre 6,5 milioane de lei. Exact cele mai bănoase contracte semnate în 2010 de conducerea INS. Aceeaşi firmă a prins şi contractul pentru recensământul populaţiei şi locuinţelor din anul în curs, doar cinci milioane de lei. Şi iată că în decembrie 2011 a urmat ultimul „tun”, puţin peste un milion de lei.

Informaţia primită din interiorul instituţiei nu a fost confirmată de către preşedintele INS, Vergil Voineagu, dar nici negată, chiar dacă sursele noastre susţin că licitaţia este deja adjudecată. Acesta a declarat doar că „actele îşi vor urma cursul legal”, însă sursele noastre susţin că, oricum, până la sfârşitul anului, va apărea pe site-ul oficial şi contractul de atribuire, pentru că oricum Voineagu nu mai are ce pierde. De menţionat şi că preşedintele INS a părut foarte surprins de faptul că reporterii noştri au ajuns în posesia caietului de sarcini, deşi acesta nu constituie un secret de serviciu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-02-28

TAGURI: licitatii_trucate, Vergil_Voineagu, INS, Asseco_SEEComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MIKLOS
19 Dec 2011

fain, asa se fac banii ! corpul de control al lui Boc gaseste ceva daca are voie !

Adauga un comentariu

Random image