2017-01-25 03:30


Un alt „Caritas” ţepuieşte românii

 |  21:00
Un alt „Caritas” ţepuieşte românii

Există în România, de peste 15 ani, o companie care oferă, în condiţii dubioase şi fără a respecta termenii contractuali asumaţi, bani cash pentru cumpărarea de imobile. Printr-un sistem aparent banal, de tip MLM (multilevel marketing), mii şi mii de clienţi s-au lăsat ademeniţi de condiţii avantajoase de împrumut, fără să-şi fi dat seama că vor fi înşelaţi şi într-un final deposedaţi de propriile bunuri.

În opinia BNR, activităţile prestate de Carion România „se regăsesc în categoria activităţilor a căror desfăşurare este interzisă prin lege, potrivit OUG 99/2006”, însă aceasta îşi face în continuare de cap fără ca autorităţile române să se sinchisească în vreun fel.

Sistemul de cumpărare în grup

Teoria sistemului de cumpărare în grup închis a fost adusă pentru prima dată în România de firma Carion, în octombrie 1996. La comanda unui preşedinte fondator cu nume unguresc, Otvos Gheza, firma Carion International LTD şi-a închis, rând pe rând, mai multe birouri, şi implicit activitatea, în ţări precum Polonia, în 2005, şi în Ungaria, doi ani mai târziu, acolo unde, conform surselor noastre, se mai păstrează doar actele oficiale. Carion System, subsidiară a companiei-mamă (care are ca obiect principal de activitate comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare) şi cea care se ocupă şi în prezent de afacerea cu împrumuturi pentru cumpărarea de imobile, produs denumit Carion Imobil, oferea unui grup de cumpărători constituit din 300 de persoane, în baza unei întruniri autentificate de notar, un număr de 4 imobile din două în două luni. Doi dintre ei erau aleşi, prin extragere directă, de tip loto, iar ceilalţi doi, prin licitaţie. Aşadar, era vorba despre o afacere bine pusă la punct care presupunea de fapt autofinanţarea. Cu peste 27.000 de clienţi la activ, Carion România, prin Carion System, a încheiat cu toţi aceştia contracte financiare a căror valoare de împrumut era de minim 35.000 de lei şi maxim 1.700.000 de lei. Cu toate că se garanta îndreptăţirea în cea de-a 108-a lună de contract şi, deci, dobândirea bunului imobil, mai exact dreptul de a beneficia de puterea banilor, toţi clienţii erau egali indiferent de valoarea contractului. Cei care, chipurile, doreau să îşi sporească şansele de cumpărare trebuiau să liciteze suplimentar. Fără a avea acest drept de funcţionare, Carion România crea automat concurenţă unor bănci autorizate de BNR, care oferă aceleaşi produs. În timp ce aceste bănci pun la dispoziţia clienţilor un grafic de rambursare a ratelor, Carion System nu oferă clienţilor săi nimic de genul acesta.

Firma Carion România a fost în atenţia fostei Direcţii Cercetări Penale din IGP, în 2006, rezultatele anchetei fiind înaintate procurorilor de la Parchetul General.

Capcanele contractelor de împrumut

Contractele încheiate de Carion nici nu există ca formă juridică, iar aşa-numitele cereri de aderare şi certificate de participare cu valoare de contract prezentau negru pe alb condiţii „mai mult decât interesante” pentru cei care se încumetau să ia cu împrumut bani de la aceşti „cămătari” al căror  tip de activitate este interzis de BNR pe piaţa din România. Comisionul lunar era când 0,2% plus TVA, când 0,3% plus TVA. În plus, fondul de garantare a ajuns, după câţiva ani de contract, de la 35%, cât era prevăzut în contractul iniţial, să depăşească şi 200%. Parametrii sistemului de cumpărare în rate ai Carion România se prezentau în felul următor: avans 0, taxa de aderare 1,4 %, dobândă 0, comision total 35,7% pentru cele 150 de luni de contract, comision anual 0,2 % indexarea valorii imobilului din două în două luni. La toate acestea se adăuga şi TVA.

La un contract de 70.000 de lei întins pe 150 de luni, cât era perioada maximă contractuală, baza de calcul a Carion obliga clientul să plătească o rată lunară de 660 de lei pe lună, mai exact 99.090 de lei în doisprezece ani jumătate. Fapt ce însemna un profit de sub 50% într-o perioadă atât de lungă de timp. Doar că la acestea Carion adăuga un indice anual de inflaţie, de obicei unul mare (minim 6 sau 7%),  în aşa fel încât valoarea contractelor să crească, clienţii să fie rapid excluşi din sistem, iar banii pe care ar fi trebuit să-i fi primit înapoi, la final de perioadă contractuală, de maxim 30%.

Nu întâmplător Carion System a modificat, începând cu 2009, politica contractuală ajustând fondul de garantare din 35% la peste 200%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-12-22

TAGURI: Carion_romania, carion_system, carion_international, geza_otvos, mlm, multilevel_marketingComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ELENA
11 Ian 2012

daca functioneaza de 15 ani si in 2006 a fost in atentia IGP, unde sunt rezultatele? Cine e la puscarie? Nu mai vor ungurii sa cotizeze ???? Acest sistem de cumparaturi in grup a reconstruit Germania dupa razboi.... nu se incadreaza in OUG mentionata in articol, despre ce vorbim???? Hrana pentru prosti...
LIDIA
17 Mar 2012

Se infiinteaza Asociatia celor inselati de CARION. Mai ales cei indreptatiti prin licitatie, cum am fost si eu, unde este teapa cea mai mare si cei executati silit, imi pot comunica datele de legatura pe adresa de mail valivali1234@yahoo.com, pentru a colabora si a opri activitatea acestora, pana nu se apuca sa vanda casele luate prin executari silite. Am confirmarea de la BNR, ca activitatea de finantare imobile, de la inceput este in afara legii. Trebuie sa ne unim si sa incercam sa ne recuperam casele si banii luati prin smecherii . Astept cati mai multi nemultumiti, pentru a diminua cheltuielile cu onorariile avocatiale si taxele de timbru.
LIDIA
18 Mar 2012

elena, o faci pe ...desteapta, dar stii mai multe si nu vrei sa spui. carion romania, unde actionari majoritari erau ungurii, s-a divizat in 2010, cand a infiintat carion system, cu actionari majoritari erau tot ungurii. Dupa cateva luni, ungurii au cesionat actiunile la carion romania, care au devenit majoritari. Manevra facuta in urma scrisorii primite de la BNR de carion romania, prin care erau somati sa-si opreasca activitatea, ca sunt in afara legii. Ei au incetat sa mai faca contracte, dar continua inselaciunile, acoperiti de notari, care nu-i intreaba daca in afara unui certificat de inregistrare a firmei si stampila, au autorizarile si avizele de functionare corespunzatoare a activitatii de finantare. elena, sa ai ce-ti doresti, pe masura comentarului, si a legaturilor cu carionul. mergi si continua furatul alaturi de ei. Dupa cum le pui palma, cred ca de fapt te cheama yldiko. Si uite asa ungurii au disparut din actionariat majoritar si cred ei ca au scapat de raspunderile penale, plecand cu banii prostilor, dar au ramas niste case nevandute, pe care speram sa le salvam. Ce spui?, daca esti elena, te alaturi noua pentru o ancheta macar ziaristica? Se apropie alegerile si poate ai pe cineva, sa-i ia de urechi pe toti cei care au tolerat si tolereaza aceasta activitate. Au bani sa cotizeze si la putere si la opozitie pentru campanii. Sunt convinsa cu nu ai aflat noutati si ne poti scrie mai multe. la carion romania
Random image