2017-01-19 23:27

DEZVALUIRI


Colosseum amăgeşte PMB

 |  21:00
Colosseum amăgeşte PMB

Nova Imobiliare, dezvoltatorul celui mai ambiţios proiect imobiliar din Capitală, megamall-ul Colosseum, a uitat de promisiunile făcute municipalităţii de a construi două obiective cu caracter social pe raza obiectivului.

La 30 iunie 2010 se semna un parteneriat între Primăria Capitalei şi Nova Imobiliare prin care edilii se obligau să susţină proiectul prin modernizarea cu bani de la bugetul local a infrastructurii din zona Centrului Colosseum, iar dezvoltatorul imobiliar se obliga ca la schimb să dea în folosinţă o grădiniţă şi un centru social pentru bătrâni, până la 30 noiembrie anul curent. La semnarea acordului, edilii bucureşteni au avut în vedere faptul că proiectul Colosseum ar însemna crearea a circa 5.000 noi locuri de muncă, dar şi „o importantă creştere a contribuţiei la bugetul local, prin intermediul taxelor locale aferente activităţii comerciale”, după cum scrie în contract.

Conform datelor din Anexa 4 a Contractului de Cooperare dintre PMB şi Nova Imobiliare, municipalitatea se obliga ca în cazul în care în termen de 20 de luni calendaristice de la aprobarea finanţării (adică includerea acestor cheltuieli în bugetul PMB - nota red.) nu îşi respectă partea din înţelegere, să plătească despăgubiri de 5.000 de euro pe zi. La Anexa 5 au fost prevăzute obligaţiile asumate de cei de la Nova Imobiliare, însă în timp ce primăria se obliga să plătească 5.000 de euro pe zi calendaristică de întârziere, cei de Nova Imobiliare ar trebui să plătească doar 1.000 de euro pentru fiecare zi care trece de la expirarea termenelor asumate. Deşi se laudă că sunt în grafic cu derularea proiectului, reprezentanţii de la Nova Imobiliare, prin vocea PR Daniela Mărunţoiu, recunosc că nu au construit cele două obiective sociale convenite cu municipalitatea. „Mergem la mica înţelegere”, ne-a declarat Mărunţoiu. „Din motive inginereşti, obiective, nici ei nu au făcut pasajele şi ce au mai promis, nici noi grădiniţa şi căminul de bătrâni. Cum ar fi să ne decontăm penalităţile între noi?”, a mai declarat PR-ul de la Nova Imobiliare. Reprezentanţii Primăriei Capitalei, prin şeful Direcţiei de Infrastructură, Mădălin Dumitru, susţin altceva: „Noi am fi realizat tot ceea ce s-a propus şi semnat, însă nu avem cum. Cei de la Nova Imobiliare au ipotecat terenul şi acum depinde de bancă dacă le dă voie să construiască şi ce anume pe respectivele amplasamente, inclusiv pasajele subterane, grădiniţa sau centrul de asistenţă socială pentru bătrâni. Am emis deja mai multe notificări către Nova Imobiliare, nu ne jucăm cu ei. De banii pe care i-am investit în infrastructură pentru Colosseum am putea şi singuri să facem grădiniţe şi cămine pentru persoanele în vârstă”.

Colosseum, o afacere între ciprioţi

Deşi toate articolele apărute până acum în presă prezintă Nova Imobiliare ca pe o firmă britanică de succes în domeniul investiţiilor imobiliare, datele de la Registrul Comerţului arată că unicul acţionar al societăţii este o altă persoană juridică, Novarg Limited, cu sediul la etajul 4 al imobilului situat la numărul 12 pe strada Esperidon din Nicosia, Cipru. Drept administratori apar Ellisseos Ulysses Vafiadis, cetăţean american născut în Grecia, Panico Panayi (foto), cetăţean britanic născut în Cipru, şi fiul acestuia, Stavros Panayi, născut în Marea Britanie. De altfel, atunci când proiectul era în impas, după ce au bătut degeaba pe la uşile celor de la BCR, BRD şi Raiffeisen, Nova Imobiliare a obţinut un acord de finanţare, cifrat la aproximativ 26 de milioane de euro, cu Bank of Cyprus. Până şi firma constructoare, societatea Real Design Trust - prezentată în presă ca fiind „o firmă românească de construcţii” -, este deţinută tot de o firmă din Cipru, Navirco Trading LTD.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-02

Mai multe imagini:
Colosseum amăgeşte PMB
zoom

TAGURI: off shore, colosseum, primaria capitaleiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

IONEL GIGEL
07 Dec 2011

Bun articolul, dar lipseste o informatie esentiala: unde dracului e amplasat proiectul? In Berceni, Militari, Titan?
FLORIN
07 Dec 2011

Complexul este pe partea dreapta intra capatul tramvaiului 6 la Chitila si comuna Chitila.
VASILE
08 Dec 2011

proiectul contine, deocamdata, o galerie Carrefour si Leroy Merlin; urmeaza mall si altele

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri