2017-01-21 21:47

DEZVALUIRI


Un raket cere să iasă din arest. Căutat pentru un triplu asasinat în Republica Moldova

 |  19:57
Un raket cere să iasă din arest. Căutat pentru un triplu asasinat în Republica Moldova
Raketul moldovean Robert Gîrleanu, căutat pentru un triplu asasinat comis în anul 2000 la Chişinău, cererevocarea măsurii arestării preventive pe rolul Tribunalului Bucureşti. Potrivitpresei centrale, gruparea criminală din care face parte Robert Gîrleanu ar fiimplicată în asasinarea lui Igor Ţurcan, şeful Federaţiei moldoveneşti deTenis, care a murit la Chişinău luna trecută, în urma exploziei unei maşini-capcană.Până la închiderea ediţiei magistraţii Tribunalului Bucureşti se aflau încă îndeliberări.

Numele lui Robert Gîrleanu apare alături de cel al omuluide afaceri băcăuan Florinel Cămară - naşul lui Fane Spoitoru, dar şi finul luiDumitru Sechelariu - într-un dosar de contrabandă de ţigări instrumentat deDirecţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şiTerorism. Procurorii DIICOT au destructurat, iarna trecută, o vastă reţea decontrabandişti de ţigări peruta Ucraina - Republica Moldova - România - Europa de Vest. Gruparea condusăde Ion Popescu şi de fratele său, Florin Popescu, a efectuat opt transporturide ţigări pe relaţia Ucraina - Transnistria - Republica Moldova - România, oparte din acestea cu mijloace auto (TIR-uri), şi o altă parte cu vagoane CFR.Ţigările astfel introduse în România erau transportate şi descărcate într-undepozit intermediar, situat în Urziceni, aparţinând SC Mondotrans SRL Urziceni,de unde ulterior erau încărcate în alte mijloace de transport şi distribuite pepiaţa internă, către clienţi „fideli” grupării sau încărcate în alte mijloacede transport şi trimise către Uniunea Europeană, sub acoperirea altor categoriide mărfuri. Potrivit anchetatorilor, ţigările erau introduce în ţară prin metoda “marfă capac”, constând în acoperireabaxurilor de ţigări cu alte mărfuri pentru a nu fi descoperite la vamă. La unmoment dat, în timpul discuţiilor despre modul de introducere a ţigărilor decontrabandă în ţară, vameşul Dumitru Mina, reţinut la rândul lui de cătreprocurori, le-a recomandat traficanţilor Ion Popescu, liderul grupării, şiRobert Gîrleanu ca marfa declarată în documentele comerciale, de transport şivamale, să nu fie sulfat de fier, ci negru de fum, deoarece aceasta reprezintăo metodă „de succes”, frecvent utilizată de alţi traficanţi, întrucât scanneruldin punctul vamal nu poate „citi” TIR-urile în care „marfa capac” este negru defum.

Auintrodus în ţară o întreagă fabricăclandestină de ţigări

Pentrua-şi mări profiturile din contrabanda cu ţigări, la iniţiativa lui RobertGîrleanu, membrii grupării au decis să aducă în ţarăo linie clandestină de fabricare a ţigărilor. Astfel, după închiriereadepozitului din Urziceni, Gîrleanu, cu sprijinul altor trei traficanţi, aachiziţionat şi introdus în România o linie completă de producere şi ambalareţigarete, pe care au transportat-o în depozit. În aceeaşi perioadă, Ion Popescua făcut demersuri pentru achiziţionarea a 10 tone de tutun, necesar începeriiproducţiei clandestine de ţigarete. Ulterior, după unele divergenţe surveniteîntre proprietarul depozitului, Nicolae Balcă, Robert Gîrleanu şi Ion Popescu,utilajele de producere şi ambalare a ţigaretelor au fost mutate din depozituldin Urziceni în Comăneşti (judeţul Bacău). Pentru acest lucru, Gîrleanu l-aatras în grupare pe Florinel Cămară, care, prin intermediul firmei sale, KoalaJunior SRL, deţinea depozitul din Comăneşti, unde a fost transportată linia defabricare a ţigaretelor, fiind făcute demersuri în vederea operaţionalizăriiacesteia şi începerii producţiei clandestine. În acest sens, Gîrleanu l-acooptat pe finul lui Florinel Cămară, Vasile Ciprian Ciocan, care s-a ocupat cutransportul şi relocarea utilajelor pentru producerea şi ambalarea ţigaretelordin depozitul de la Urziceni în cel de la Comăneşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image