2018-12-18 18:01


UPDATE. Tolo.ro: La doi pași de Piața Victoriei, o bombă RADIOACTIVĂ la Muzeul de Geologie. În urma anchetei, autoritățile au închis muzeul pentru public

 |  12:17
 UPDATE. Tolo.ro: La doi pași de Piața Victoriei, o bombă RADIOACTIVĂ la Muzeul de Geologie. În urma anchetei, autoritățile au închis muzeul pentru public

Un raport din 2016 arată că, la Muzeul Naţional de Geologie, situat în apropiere de Piața Victoriei, în chiar „inima” Capitalei, sunt radiaţii de 20 şi chiar de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl, dezvăluie Tolo.ro, blogul jurnalistului Cătălin Tolontan. Documentul ar fi fost ţinut la secret, în timp ce angajaţi ai muzeului au probleme grave de sănătate, posibil şi din cauza radiaţiilor.

UPDATE

În cursul zilei de marți, jurnalistul Cătălin Tolontan a revenit pe blogul său cu o rectificare, recunoscând că, dintr-o eroare preluată din raportul oficial, valorile de radiații prezentate au fost mult exagerate. Cu toate acestea, Tolontan și colegii săi spun că, și în condițiile noilor cifre, valorile înregistrate la Muzeul de Geologie sunt mult peste normele admise. Ca dovadă este adus și faptul că, începând de marți, Muzeul de Geologie a fost închis publicului, urmând ca autoritățile să analizeze situația și să dispună măsurile care se impun. Vă prezentăm cele mai importante pasaje din rectificarea publicată de Tolo.ro.

„În pagina 5 a raportului secret apare o eroare a autorilor de la Muzeul de Geologie.

În aceeași frază:

- Doza ambientală de radiație de la ușa depozitului apare scrisă cu virgulă: ”0,124 microSv/h”.

- În timp ce doza ambientală de radiație din interiorul depozitului apare cu punct: ”între 4.000 – 21.680 microSv/h”.

Am preluat această eroare și ne cerem scuze! (…) Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor!

Ținând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, raportul susține că radiația este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată. În pivință e și mai mare. În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată.  Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm.

Dovadă că azi au închis muzeul până când vor lua măsurile pentru a proteja viața oamenilor. (…) De multe ori am scris că nu suntem infailibili ca ziariști. Greșim și rectificăm.

Regretăm propria eroare și comparațiile exagerate bazate pe cifra pe care am preluat-o din raport, dar  situația e și o demonstrație că riscul greșelii merită asumat de jurnaliști dacă, după 25 de ani în care pericolul asupra sănătății oamenilor a fost neglijat, în sfârșit se iau măsuri!”

TEXTUL INIȚIAL

În 22 aprilie 2016, la Muzeul Naţional de Geologie de lângă Piaţa Victoriei din Bucureşti, în două zone se descoperă radiaţii între de 20 de ori şi de 100 de ori mai mari decât în zona interzisă de la Cernobîl, în 12 mai fiind redactat şi un raport în care sunt menţionate aceste date şi sunt incluse şi propunei de măsuri. Raportul este făcut de Adriana Ion, fiind semnat şi de către Gavril Săbău, şeful secţiei de Interes Naţional de la Institutul Geologic al României, institut care are muzeul în subordine. 

"Zona de depozitare a eşantioanelor fosile (fragmente mamut) din curtea muzeului reprezintă o zonă vulnerabilă şi susceptibilă la perturbări semnificative ale fondului natural de radiaţii, sursa fiind reprezentată de materialul fosil depozitat în condiţii de insecuritate fizică şi radiologică totală”, se arată în document.

Jurnaliştii care au realizat ancheta susţin că muzeul deţine fosilele a doi mamuţi, unul fiind expus la etajul trei al clădirii, iar un altul fiind depozitat sub o prelată, în curte, fără vreo semnalizare cu privire la radioctivitate.

În pivnița Muzeului, radiații de zeci de ori mai mari decât la CERNOBÎL

Acelaşi raport de de radiometrie mai relevă că "cea de-a doua zonă identificată ca având risc radiologic semnificativ este pivniţa muzeului, localizată în curtea interioară, folosită ca depozit de minerale ce au conţinuturi semnificative de elemente radioactive”.

”În cazul pivniţei, ca şi în cazul mamutului, pe lângă efectul distructiv al radiaţiilor gamma generat de expunerea externă, trebuie avute în vedere şi emanaţiile de radon, care contribuie suplimentar la iradierea personalului expus”, mai relevă documentul, consemnând şi că ”în zona de depozitare ajunge la variaţii între 4.000 – 21.680 μSv/h, iar această doză însumată este efectul depozitării necorespunzătoare a materialelor amintite”.

În pivniţa cu minereuri, debitul radioactivităţii e de 10 ori mai mare decât în zona mamutului din curte, între "4.000 şi 21.680 μSv/h!”, în condiţiile în care la Cernobîl radiaţiile sunt de peste 200 μSv/h, precizează jurnaliştii.

Angajații mor de CANCER

În urma acestei situaţii, tot mai mulţi angajaţi se îmbolnăvesc de cancer sau reclamă probleme grave de sănătate.

”Zece dintre noi au cancer, ne cad părul şi dinţii”, spune unul dintre angajaţii muzeului, care doreşte să rămână anonim.

“Ştim cu toţii că oamenii, angajaţii muzeului, se îmbolnăvesc. Există şi un depozit de material radioactiv extrem de periculos, pentru că nu este protejat conform unor standarde. Dar probleme sunt şi în săli. Unele probe radioactive sunt ţinute în borcane”, susţine Costina Surdu, economist în Institutul Geologic.

De altfel, angajaţii au trimis în 1 februarie o sesizare anonimă şi ministrului Cercetării, Şerban Valeca, reclamând că raportul este ţinut secret de către directoarea muzeului Rodica Tiţă, care ”nu a luat măsuri de protecţie, iar banii au fost cheltuiţi preferenţial, pe achiziţii nesemnificative”, ei invocând şi problemele de sănătate ale unora dintre colegii lor.

 

Șefa muzeului spune că RADIAȚIILE sunt în limitele normale admise

Nivelul de radiații de la Muzeul de Geologie sunt în limite normale, afirmă directorul instituției, Rodica Tița.

"Pot să vă spun doar că radiațiile sunt în limite normale admise. Avem un laborator de radiometrie și radiațiile au fost măsurate periodic", a declarat marți, pentru Agerpres, Rodica Tița.

Ea a precizat că ultima măsurare a nivelului radiațiilor s-a realizat în decembrie anul trecut.

Întrebată despre siguranța grupurilor de vizitatori care trec pragul instituției, aceasta a răspuns: "Chiar facem măsurători în muzeu de față cu dumneavoastră. Nu-i nicio problemă".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-02-14

TAGURI: tolo, piata victoriei, muzeul de geologie, radiatii, radioactiv, raport, cernobil, rodica tita, serban valeca, catalin tolontan
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...